Bill Gates: Προβλέπει τεράστια τεχνολογική έκρηξη λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τον ευρύτερο πληθυσμό στις ανεπτυγμένες χώρες, θα αρχίσει να διαφαίνεται σε αξιόλογο βαθμό μέσα στους επόμενους 18 με 24 μήνες, όπως εκτιμά ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates στην απολογιστική επιστολή του που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο αντίκτυπος σε πράγματα όπως η παραγωγικότητα και η καινοτομία θα μπορούσε να είναι άνευ προηγουμένου.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη πρόκειται να επιταχύνει το ρυθμό των νέων ανακαλύψεων με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί.

Μια βασική προτεραιότητα του Ιδρύματος Gates για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι να διασφαλιστεί ότι αυτά τα εργαλεία θα αντιμετωπίσουν επίσης ζητήματα υγείας που πλήττουν δυσανάλογα τους φτωχότερους στον κόσμο, όπως το AIDS, η φυματίωση και η ελονοσία.

Ο Gates παραθέτει πολλαπλές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης σε διάφορες χώρες, ενώ σημειώνει ότι η πρακτική εφαρμογή δεν θα έρθει φέτος, αλλά προς το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Η δουλειά που θα γίνει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους θέτει τις βάσεις για μια τεράστια τεχνολογική έκρηξη αργότερα αυτή τη δεκαετία μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στην επιστολή του ο Gates αναφέρει παραδείγματα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσονται για χρήση στην εκπαίδευση και την καταπολέμηση ασθενειών:

  • Καταπολέμηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά ή της μικροβιακής αντοχής (AMR) - Ένας ερευνητής του Ινστιτούτου Aurum στην Γκάνα της Αφρικής εργάζεται πάνω σε ένα εργαλείο λογισμικού που θα διατρέχει πλήθος πληροφοριών «συμπεριλαμβανομένων των τοπικών κλινικών κατευθυντήριων γραμμών και των δεδομένων παρακολούθησης της υγείας σχετικά με το ποια παθογόνα κινδυνεύουν σήμερα να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στην περιοχή - και θα κάνει προτάσεις για το καλύτερο φάρμακο, τη δοσολογία και τη διάρκεια».
  • Εξατομικευμένη εκπαίδευση με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως το «Somanasi» -- Ένα πρόγραμμα λογισμικού διδασκαλίας με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Ναϊρόμπι, το οποίο «έχει σχεδιαστεί με γνώμονα το πολιτισμικό πλαίσιο, ώστε να φαίνεται οικείο στους μαθητές που το χρησιμοποιούν».
  • Μείωση των κινδύνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι «μια γυναίκα πεθαίνει στον τοκετό κάθε δύο λεπτά» κατά μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο.  Οι λύσεις περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα λογισμικού "Copilot" για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που αναπτύσσεται στην Ινδία από την Armman για νοσηλευτές και μαίες που εργάζονται για να «βελτιώσουν τις πιθανότητες για τις νέες μητέρες στην Ινδία» και το οποίο προσαρμόζεται στο επίπεδο εμπειρίας του εργαζόμενου στον κλάδο της παροχής βοήθειας.
  • Ένα chatbot για την αξιολόγηση του κινδύνου HIV, το οποίο «ενεργεί σαν ένας αμερόληπτος και μη επικριτικός σύμβουλος που μπορεί να παρέχει συμβουλές όλο το εικοσιτετράωρο», ιδίως σε «περιθωριοποιημένους και ευάλωτους πληθυσμούς» που διστάζουν να μιλήσουν σε γιατρούς για το σεξουαλικό τους ιστορικό.
  • Μια φωνητική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στο Πακιστάν, η οποία τους επιτρέπει να μιλούν σε μια συσκευή που τους προτρέπει να συμπληρώνουν έναν ιατρικό φάκελο υγείας όταν επισκέπτονται έναν ασθενή στο χώρο του, προκειμένου να καλυφθεί το κενό όπου «πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τεκμηριωμένο ιατρικό ιστορικό».

Ο Gates δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης που κατασκευάζονται στις συγκεκριμένες χώρες, καθώς αυτές θα είναι κατά πάσα πιθανότητα καλύτερα προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα αυτών των χωρών. Για παράδειγμα, η φωνητική εισαγωγή στην εφαρμογή του φακέλου υγείας του Πακιστάν ταιριάζει με την κοινή πρακτική των ανθρώπων να στέλνουν φωνητικά μηνύματα σε κινητές συσκευές αντί να πληκτρολογούν μηνύματα.

Μπορούμε να μάθουμε πολλά από την παγκόσμια υγεία για το πώς να κάνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη πιο δίκαιη. Το κύριο μάθημα είναι ότι το προϊόν πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στους ανθρώπους που θα το χρησιμοποιήσουν.

Ο Gates προβλέπει ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος δεν θα μείνει πολύ πίσω από τον ανεπτυγμένο κόσμο όσον αφορά την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης:

Αν έπρεπε να κάνω μια πρόβλεψη, σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα υπέθετα ότι απέχουμε 18-24 μήνες από το να φτάσουμε σε σημαντικά επίπεδα χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης από τον γενικό πληθυσμό. Στις αφρικανικές χώρες, αναμένω να δω ένα συγκρίσιμο επίπεδο χρήσης σε τρία χρόνια περίπου. Παραμένει μεν ένα χάσμα, αλλά είναι πολύ μικρότερο από τους χρόνους καθυστέρησης που έχουμε δει με άλλες καινοτομίες.

[via]

Loading