Ο συνιδρυτής του WhatsApp απαντά γιατί πούλησε στη Facebook και μας καλεί να φύγουμε από το κοινωνικό δίκτυο

Στον απόηχο του σκανδάλου της Cambridge Analytica πέρυσι το Μάρτιο, είχε εμφανιστεί για πολλοστή φορά στο Twitter το "κίνημα" #deleteFacebook που υποστηρίχθηκε από πολύ κόσμο και σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο της Τεχνολογίας. Ένας από αυτούς ήταν και ο Brian Acton, συνιδρυτής του WhatsApp και στέλεχος της Facebook για κάποια χρόνια μετά την εξαγορά του.

Έναν χρόνο μετά, ο κ. Acton συνεχίζει να προτρέπει τους χρήστες να εγκαταλείψουν το κοινωνικό δίκτυο, παρότι παραδέχεται ότι η Facebook τον έκανε δισεκατομμυριούχο. Αυτό είναι ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια της ομιλίας του στο Stanford University, όντας καλεσμένος σε ένα μάθημα για τους κολοσσούς τις τεχνολογίας, την κοινωνική επίδραση τους και τις ηθικές υποχρεώσεις τους.

Ο Acton υπεραμύνθηκε της απόφασης του να πουλήσει τη WhatsApp έναντι $19 δισ. το 2014, ενώ ταυτόχρονα εξήγησε για ποιους λόγους διαφωνεί με τη στρατηγική της Facebook.

Πολλοί με ρωτάνε αν θα μπορούσα να είχα αρνηθεί την πρόταση της Facebook για εξαγορά. Η απάντηση είναι "όχι". Έκανα μια ορθολογική επιλογή για να πάρω "ένα καράβι" χρήματα. Είχα 50 υπαλλήλους και έπρεπε να τους λάβω υπόψιν, όπως και τα χρήματα που θα κέρδιζαν από αυτήν την πώληση. Έπρεπε να λάβω υπόψιν τους επενδυτές στη WhatsApp και φυσικά να λάβω υπόψιν το μειοψηφικό μερίδιο μου στην εταιρεία. Δεν είχα ούτως ή άλλως τον πλήρη έλεγχο για να πω "όχι" εάν το ήθελα.

Παραδέχτηκε, επίσης, ότι ήταν πολύ αφελής όταν πούλησαν τη WhatsApp στη Facebook, καθώς νόμιζε ότι τόσο αυτός, όσο και ο συνιδρυτής της Jan Koum θα συνέχιζαν τη δουλειά τους χωρίς να μπαίνουν στα "χωράφια" των δεδομένων των χρηστών. Επιθυμία του ήταν να συνεχίσει να προσφέρει πρόσβαση στην υπηρεσία με χρέωση.

Το επιχειρησιακό μοντέλο του WhatsApp ήταν απλό: Σας δίνουμε πρόσβαση στην υπηρεσία για έναν χρόνο με 1 δολάριο. Δεν ήταν κάτι τρελό από πλευράς κέρδους, αλλά εάν έχεις 1 δισ. χρήστες, τότε μπορείς να τζιράρεις $1 δισ. το χρόνο. Οι Google και Facebook δεν το θέλουν αυτό. Θέλουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι καπιταλιστικές κινήσεις για αποκόμιση κέρδους είναι αυτές που οδηγούν στην εισβολή στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και προκαλούν εντέλει όλα αυτά τα αρνητικά που βλέπουμε. Εύχομαι να υπήρχαν τρόποι να διατηρούσα την κατάσταση όπως ήταν, αλλά τρέχει ένα διαφορετικό μανιφέστο που με τρομάζει

Ο Brian Acton αποχώρησε από τη Facebook το 2017 μετά από διενέξεις τόσο με τον Mark Zuckerberg, όσο και με τη Sheryl Sandberg. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Facebook είναι πολύ μονόχνωτη σαν εταιρεία.

Ήμουν εκείνος ο τύπος στο δωμάτιο που ρωτούσε "γιατί να θέλουμε να το κάνουμε αυτό;" και με κοιτούσαν οι υπόλοιποι σαν να ήμουν τρελός

Εκτός από τη Facebook, ο Acton αναφέρθηκε και σε άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Apple και η Google, σχετικά με τον έλεγχο στο περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες στις πλατφόρμες τους.

Θεωρώ ότι είναι αδύνατο να ελέγξεις το περιεχόμενο. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, οι "ανοικτές πλατφόρμες" δεν μπορούν να αποφασίσουν τι είναι περιεχόμενο μίσους και τι όχι. Η Apple παλεύει να αποφασίσει αν μία εφαρμογή είναι καλή ή κακή. Η Google παλεύει να αποφασίσει αν μία ιστοσελίδα είναι καλή ή κακή. Αυτές οι εταιρείες δεν έχουν τους μηχανισμούς για να πάρουν αυτές τις αποφάσεις. Παρόλα αυτά τους δίνουμε δύναμη και αυτό είναι το χειρότερο. Αγοράζουμε τα προϊόντα τους, εγγραφόμαστε στις ιστοσελίδες τους. Διαγράψτε το Facebook!

[via]

Loading