Chang'e-5: Η Κίνα εντόπισε για πρώτη φορά ίχνη νερού στη Σελήνη

Η αποστολή του Chang’e-5 της Κίνας στη Σελήνη συνεχίζει να φέρνει εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα από τον δορυφόρο της Γης στους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα της οποίας ηγείται η Chinese Academy of Sciences αποκάλυψε πως το διαστημικό σκάφος εντόπισε για πρώτη φορά ίχνη νερού στους βράχους και την επιφάνεια της Σελήνης.

Η πέμπτη αποστολή της Κίνας στη Σελήνη (και τρίτη που περιλαμβάνει lander) έχει γράψει ήδη ιστορία καθώς κατάφερε να επιστρέψει πίσω στη Γη δείγματα από τη Σελήνη μετά από σχεδόν 45 χρόνια (προηγούμενη η Luna 24 της ΕΣΣΔ το 1976). Η αποστολή κρίθηκε επιτυχημένη παρά το γεγονός ότι το lander του Chang’e-5 άντεξε μόλις για 14 σεληνιακές νύχτες έως ότου παγώσουν και αχρηστευθούν τα ηλεκτρονικά όργανα του.

Chang'e-5

Ο εντοπισμός του νερού έγινε από το διαστημικό σκάφος που κινείται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη στο λεκανοπέδιο Northern Oceanus Procellarum κοντά στον ισημερινό. Στη συνέχεια, το lander προσεληνώθηκε σε μια πεδιάδα λάβας που αποτελείται κυρίως από βασάλτη και οι ερευνητές πραγματοποίησαν φασματοσκοπική ανάλυση του φωτός που αντανακλάται επάνω στον ρεγόλιθο της επιφάνειας και στους βράχους πλησίον του διαστημικού σκάφους. Από αυτήν την ανάλυση διαπίστωσαν πως ο ρεγόλιθος συγκράτησε λιγότερο από 120ppm νερού (0.012%), ενώ οι βράχοι περίπου 180ppm (0.018%).

Υπάρχουν αρκετές εκτιμήσεις για την προέλευση του νερού που δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. Μία από αυτές είναι ότι προέρχεται από το εσωτερικό της Σελήνης και οι πέτρες ήρθαν στην επιφάνεια μετά από πρόσκρουση κάποιου μετεωρίτη. Στο επόμενο στάδιο θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν όντως υπάρχουν πηγές νερού σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από τους πόλους της Σελήνης και αν θα υπήρχε τρόπος να το εξάγουν για τις μελλοντικές αποστολές.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[via]

Loading