Chat Control: Οι ιδιωτικές μας συνομιλίες κινδυνεύουν να ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Η αμφιλεγόμενη πρόταση της ΕΕ για τη σάρωση των ιδιωτικών επικοινωνιών των πολιτών προς αναζήτηση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) επανέρχεται στην ατζέντα των ρυθμιστικών αρχών.

Η Ουγγαρία, η χώρα που ηγείται πλέον του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά το Βέλγιο, επανέφερε αυτό που θεωρήθηκε από τους επικριτές ως Chat Control, και οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν σχετικά στο τέλος του μήνα. Αφού πρότεινε μια νέα έκδοση τον περασμένο Ιούνιο, η βελγική προεδρία αναγκάστηκε να αποσύρει την πρόταση από την ημερήσια διάταξη την τελευταία στιγμή εν μέσω σκληρών αντιδράσεων.

Δημοφιλείς εφαρμογές κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Signal και Threema, έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεση τους να τερματίσουν τις δραστηριότητες τους στην ΕΕ αντί να υπονομεύσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Σύμφωνα με τη νέα έκδοση του Chat Control που διέρρευσε από το Politico τη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, οι πάροχοι επικοινωνιών θα είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν αν θα χρησιμοποιούν ή όχι την Τεχνητή Νοημοσύνη για να επισημαίνουν εικόνες και συνομιλίες κειμένου ως ύποπτες.

Οι εταιρείες αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp, καθώς και πάροχοι email, θα πρέπει βάσει νόμου να σαρώνουν τις συνομιλίες όλων των χρηστών και να αναφέρουν όταν εντοπίζουν παράνομο περιεχόμενο. Η σάρωση πρέπει να διεκπεραιώνεται ακόμη και με το κόστος της παραβίασης της κρυπτογράφησης, της προστασίας ασφαλείας που εφαρμόζουν οι κρυπτογραφημένες από άκρο σε άκρο υπηρεσίες για να διασφαλίσουν ότι οι επικοινωνίες παραμένουν ιδιωτικές μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη.

Τα μέλη της ΕΕ έχουν πλέον χρόνο μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου για να τοποθετηθούν είτε υπέρ είτε κατά της πρότασης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κόμμα Πειρατών, η συντριπτική πλειονότητα των χωρών έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους στο Chat Control, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Λίγα μέλη (Εσθονία, Ολλανδία, Σλοβενία, Τσεχική Δημοκρατία και Αυστρία) απέχουν προς το παρόν από το να πάρουν θέση, ενώ μόνο η Γερμανία και η Πολωνία αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο.

Ο Γερμανός ακτιβιστής για τα ψηφιακά δικαιώματα και μέλος του Κόμματος Πειρατών Γερμανίας, Patrick Breyer, καλεί τώρα όλους τους πολίτες της ΕΕ που ανησυχούν για την ιδιωτική τους ζωή να επικοινωνήσουν με τον ευρωβουλευτή τους και να ζητήσουν να απορρίψουν την πρόταση. Ο ίδιος δήλωσε: «Έχουμε δύο εβδομάδες για να κάνουμε τις κυβερνήσεις μας να απορρίψουν τον έλεγχο των συνομιλιών και να ζητήσουμε μια νέα, πραγματικά αποτελεσματική και με σεβασμό στα δικαιώματα προσέγγιση για να διατηρήσουμε τα παιδιά μας ασφαλέστερα στο Διαδίκτυο».

Όπως αναφέρθηκε, ορισμένοι πάροχοι αντιμετώπισαν πολύ επικριτικά την προοπτική να υποχρεούνται από το νόμο να παραβιάζουν την κρυπτογράφηση. Η Signal, για παράδειγμα, έχει ταχθεί από την αρχή εναντίον αυτού που αναφέρεται ως «πλευρική σάρωση».

Η Meredith Whittaker, πρόεδρος του Signal Foundation, επανέλαβε παρόμοια στάση όταν οι νομοθέτες της ΕΕ άρχισαν να εξετάζουν το Chat Control πέρυσι. Τον περασμένο Ιούνιο, δεν έχαψε ούτε την απόπειρα της αναθεωρημένης πρότασης να παρακαμφθεί το ζήτημα με κρυπτογράφηση. Η βελγική προεδρία εισήγαγε αντ' αυτού την έννοια του «upload moderation» για να αποφύγει, όπως λένε, την παραβίαση της κρυπτογράφησης, καθώς το περιεχόμενο υποτίθεται ότι σαρώνεται πριν κρυπτογραφηθεί.

«Είτε το αποκαλείτε κερκόπορτα, είτε μπροστινή πόρτα, είτε 'upload moderation', υπονομεύει την κρυπτογράφηση και δημιουργεί σημαντικά τρωτά σημεία», έγραψε τότε η Whittaker στο X.

Όπως και να 'χει, μέχρι το τέλος του μήνα ίσως έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ιδιωτικότητα των συνομιλιών μας στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς αυτά τα θέματα δεν θα προβληθούν όσο πρέπει από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης...

[via]

Loading