CheekAge: Μια απλή εξέταση προβλέπει αν θα πεθάνεις μέσα στον επόμενο χρόνο

Είναι το μόνο πράγμα στη ζωή που είναι εγγυημένο, αλλά το να ξέρεις πότε θα πεθάνεις παραμένει ένα μυστήριο. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες μπορεί να είναι ένα βήμα πιο κοντά σε ένα τεστ «ημερομηνίας θανάτου», αφού ανακάλυψαν ότι ένα απλό δείγμα από το μάγουλο μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια τον κίνδυνο να πεθάνετε μέσα στον επόμενο χρόνο, αναλύοντας τις αλλαγές στο DNA.

Μια ομάδα από την Tally Health, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανέπτυξε ένα επιγενετικό ρολόι με την ονομασία CheekAge, το οποίο είναι σε θέση να υπολογίζει τη βιολογική ηλικία από κύτταρα μάγουλου που συλλέγονται εύκολα. Αντί για την πραγματική ηλικία ενός ατόμου, αυτό αναλύει την ηλικία των κυττάρων. Η βιολογική ηλικία μπορεί να επηρεαστεί από πράγματα όπως η γενετική, το στρες, ο ύπνος, η διατροφή και το κάπνισμα και μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη από την πραγματική ηλικία ενός ατόμου.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη μέθοδό τους για να δουν πόσο καλά προέβλεπε τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία σε 1.513 γυναίκες και άνδρες, που γεννήθηκαν το 1921 και το 1936 και τους οποίους παρακολούθησαν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι αλλαγές στο DNA συνδέονταν σημαντικά με τη θνησιμότητα. Οι συμμετέχοντες στην υψηλότερη ομάδα CheekAge είχαν 148% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εκείνο το έτος σε σύγκριση με εκείνους που βρίσκονταν στη χαμηλότερη ομάδα.

Η μέθοδός τους ήταν ακόμη πιο ακριβής από άλλα επιγενετικά ρολόγια που αναλύουν το αίμα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. Τα ευρήματά τους ήταν όλα αναδρομικά, πράγμα που σημαίνει ότι η μέθοδός τους δοκιμάστηκε σε συμμετέχοντες που είχαν ήδη πεθάνει. Η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δοκιμή της μεθόδου σε άτομα που είναι ακόμη εν ζωή, για να διαπιστωθεί αν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε θα πεθάνουν.

Γράφοντας στο περιοδικό Frontiers in Aging η ομάδα δήλωσε: «Αυτό σημαίνει ότι μια απλή, μη επεμβατική εξέταση μάγουλου μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη εναλλακτική λύση για τη μελέτη και την παρακολούθηση της βιολογίας της γήρανσης». Ωστόσο, άλλοι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει την ημέρα ή ακόμη και το έτος που θα πεθάνει κάποιος.

Η Adele Murrell, καθηγήτρια επιγενετικής στο Πανεπιστήμιο του Bath, δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι το ρολόι CheekAge θα είναι σε θέση να προβλέψει την ημέρα ή ακόμη και το έτος που θα πεθάνει κάποιος. Οι αλλαγές στο DNA είναι θεωρητικά αναστρέψιμες, εξήγησε, πράγμα που σημαίνει ότι η μέθοδος θα είναι χρήσιμη μόνο για να προειδοποιεί τους ανθρώπους ότι μπορεί να οδεύουν προς έναν πρόωρο θάνατο.

Δεδομένου ότι οι αλλαγές αυτές είναι αποτέλεσμα επιλογών τρόπου ζωής (κάπνισμα, αύξηση βάρους, κακή διατροφή και έλλειψη φυσικής κατάστασης) σε συνδυασμό με υποκείμενες ασθένειες (καρκίνος, παχυσαρκία, διαβήτης) παράγοντες που είναι εμφανείς χωρίς επιγενετική εξέταση, δεν είναι ακόμη σαφές αν οι ασθενείς θα είναι πιο πιθανό να αλλάξουν τις επιλογές του τρόπου ζωής τους όταν βρεθούν αντιμέτωποι με τα δεδομένα του επιγενετικού ρολογιού από ό,τι όταν ο γιατρός τους τους προειδοποιήσει να το πράξουν.

Παράλληλα, ο Dusko Ilic, καθηγητής Επιστημών Βλαστικών Κυττάρων στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε:

Στην πραγματικότητα, τα ρολόγια αυτά παρέχουν πιθανολογικές εκτιμήσεις κινδύνου και όχι συγκεκριμένες προβλέψεις. Η έμφαση στη θνησιμότητα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει περιττό άγχος και να καλλιεργήσει μια μοιρολατρική νοοτροπία σε ορισμένους ανθρώπους, αντί να προάγει αξιοποιήσιμες γνώσεις σχετικά με την υγεία και την ευημερία. Μια πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση θα ήταν να πλαισιώσει το CheekAge ως εργαλείο για την αξιολόγηση της βιολογικής ηλικίας και των συναφών κινδύνων για την υγεία, ενθαρρύνοντας παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην παράταση της υγιούς γήρανσης και όχι στην εστίαση στη θνησιμότητα.

[via]

Loading