Ιστορικό επίτευγμα: Η Κίνα προσελήνωσε σκάφος στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης
Η Κινεζική Εθνική Διαστημική Υπηρεσία έγραψε ιστορία σήμερα με την προσελήνωση του διαστημικού σκάφους Chang'e-4 στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Είναι η πρώτη φορά που η Ανθρωπότητα καταφέρνει κάτι τέτοιο και το επίτευγμα δεν είναι τόσο απλό όσο μπορεί να ακούγεται, καθώς η περιοχή δεν είναι ορατή από τους επιστήμονες στη Γη και χρειάστηκε πρώτα να εκτοξευθεί ένας δορυφόρος για την αναμετάδοση των σημάτων.
Ο δορυφόρος είχε τεθεί σε τροχιά τον Μάιο του 2018 και χρησιμοποιήθηκε τώρα για να επιβεβαιώσει την επιτυχή προσελήνωση του Chang'e-4 στο Νότιο Πόλο της Σελήνης (Aitken Basin), μια περιοχή μεγέθους 2500 χιλιομέτρων και με βάθος 13 χιλιόμετρα. Το rover που "πάτησε" εκεί θα ξεκινήσει άμεσα την εξερεύνηση της περιοχής με σκοπό να ανακαλύψει αρχέγονες πηγές νερού, που πιστεύεται ότι έχουν μείνει άθικτες επειδή δεν υπάρχει απευθείας επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία.
Ακόμη, η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης προστατεύεται και από τα ραδιοκύματα που προέρχονται από τη Γη και θεωρείται ένα καλό μέρος για την αναζήτηση κοσμικών ραδιοκυμάτων που προέρχονται από άλλα μέρη του Σύμπαντος. Οι επιστήμονες ελπίζουν, επίσης, ότι θα μάθουν περισσότερα για τη σύσταση της επιφάνειας και του μανδύα της Σελήνης για να κατανοήσουν από που προήλθε.
Να σημειωθεί ότι στα μελλοντικά σχέδια της CNSA είναι η αποστολή του Chang'e-5 με σκοπό όχι μόνο την προσελήνωση, αλλά τη συλλογή και επιστροφή δειγμάτων στη Γη.
[via]