Χρειάστηκε να περάσουν 40+ χρόνια για να δούμε αυτές τις λειτουργίες στο Microsoft NotePad!

Η Microsoft προσθέτει επιτέλους τον ορθογραφικό έλεγχο και την αυτόματη διόρθωση για την εφαρμογή Notepad στο Windows 11, κάτι περισσότερο από 40 χρόνια μετά από το πρώτο λανσάρισμα του βασικού επεξεργαστή κειμένου στο λειτουργικό σύστημα Windows το 1983. Η εταιρεία είχε ξεκινήσει να δοκιμάζει και τα δύο χαρακτηριστικά τον περασμένο Μάρτιο και τώρα άρχισε να τα ενεργοποιεί αθόρυβα για όλους τους χρήστες του Windows 11 τις τελευταίες ημέρες.

Η λειτουργία ορθογραφικού ελέγχου στο Notepad είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τον τρόπο με τον οποίο το Word ή το Edge επισημαίνουν τις ανορθόγραφες λέξεις, με μια κόκκινη υπογράμμιση για να φαίνονται ξεκάθαρα τα λάθη. Παρόλα αυτά, όταν κάνετε δεξί κλικ σε μια ανορθόγραφη λέξη στο Notepad, το υπομενού ορθογραφίας δεν επεκτείνεται αυτόματα, όπως συμβαίνει στο Word, οπότε θα πρέπει να κάνετε ξανά κλικ για να δείτε μια λίστα με τις σωστές ορθογραφίες.



Είναι περίεργο που η Microsoft δεν έχει υιοθετήσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ορθογραφικός έλεγχος στο Word, ειδικά δεδομένου ότι η εταιρεία παρουσίασε τη δυνατότητα να κάνετε δεξί κλικ και να επιλέξετε αμέσως τη διόρθωση στο Notepad κατά τη διάρκεια της φάσης δοκιμών beta. Το Microsoft Word είχε για πρώτη φορά μια λειτουργία ορθογραφικού ελέγχου το 1985, όταν ήταν αρχικά γνωστό ως Multi-Tool Word για συστήματα Xenix και MS-DOS. Η Microsoft δημιούργησε αρχικά το Notepad, το οποίο ήταν αρχικά γνωστό ως Multi-Tool Notepad το 1983, για να είναι μια απογυμνωμένη έκδοση του Word.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τον ορθογραφικό έλεγχο ανά τύπο αρχείου στο Notepad για Windows 11, οπότε αν δεν θέλετε να βλέπετε διορθώσεις σε αρχεία όπως .md, .srt, .lrc ή .lic, μπορείτε να τα αλλάξετε στο μενού ρυθμίσεων. Η Microsoft έχει επίσης προσθέσει αυτόματη διόρθωση στο Notepad, πράγμα που σημαίνει ότι τα τυπογραφικά λάθη διορθώνονται αυτόματα όταν είναι ενεργοποιημένος ο ορθογραφικός έλεγχος. Η αυτόματη διόρθωση μπορεί επίσης να απενεργοποιηθεί από τις ρυθμίσεις του Σημειωματάριου.

Η Microsoft προσθέτει σταδιακά όλο και περισσότερες δυνατότητες στην εφαρμογή Notepad για το Windows 11, όπως καταμέτρηση χαρακτήρων, dark mode, καρτέλες (tabs), ενσωμάτωση του Copilot κ.ά.

[via]

Loading