Η DeepSeek πέτυχε μέσα σε δυόμισι εβδομάδες αυτό που το ChatGPT χρειάστηκε μήνες: 16 εκατομμύρια downloads και την πρώτη θέση στο Apple App Store σε πολλές χώρες.
Η αλματώδης επιτυχία αυτής της κινεζικής Τεχνητής Νοημοσύνης προκαλεί σεισμό στον παγκόσμιο τεχνολογικό τομέα. Προκάλεσε ακόμη και μια ιστορική πτώση της αξίας της NVIDIA κατά 593 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία μόνο ημέρα. Οι επενδυτές φοβούνται ότι το μοντέλο αυτό θα καταλήξει να αλλάξει τους κανόνες της αγοράς προς μια πρωτοφανή αποδοτικότητα κόστους.
Μελέτη της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Enkrypt AI αποκαλύπτει ότι η DeepSeek αποθηκεύει ευαίσθητα δεδομένα, όπως μοτίβα πληκτρολόγησης και διευθύνσεις IP, σε κινεζικούς servers.
Η Heather Murray, σύμβουλος AI που επικαλείται το Reuters, προειδοποιεί ότι οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να είναι προσβάσιμες στην κινεζική κυβέρνηση σύμφωνα με τη νομοθεσία της και ότι είναι άγνωστο τι κάνουν με τα δεδομένα μας.
Η κινεζική startup έχει ταρακουνήσει την αγορά προσφέροντας την υπηρεσία της για 0,014 δολάρια ανά εκατομμύριο tokens, ενώ η OpenAI χρεώνει 15 δολάρια. Αυτή η διαφορά κόστους αναγκάζει τις δυτικές εταιρείες να επιλέξουν μεταξύ οικονομικής αποδοτικότητας και ασφάλειας, προκαλώντας τη φυγή των επενδυτών από τις παραδοσιακές τεχνολογικές αξίες.
Όλη αυτή η φημολογία έχει οδηγήσει τις δυτικές κυβερνήσεις (και όχι μόνο) στο να λάβουν πληθώρα μέτρων. Ήδη η Αυστραλία απαγόρευσε τη χρήση του σε ομοσπονδιακά συστήματα επειδή αποτελεί «απαράδεκτο κίνδυνο» για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Tony Burke. Η Ιταλία έχει μπλοκάρει τις δραστηριότητές της στη χώρα μετά την άρνηση της DeepSeek να υποταχθεί στους ευρωπαϊκούς νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Η Ταϊβάν έχει θέσει βέτο στη χρήση της σε κυβερνητικές υπηρεσίες επικαλούμενη «ανησυχίες για διαρροή πληροφοριών». Οι ΗΠΑ μελετούν τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια, ενώ περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αξιολογούν αν θα αναλάβουν δράση.
Η DeepSeek αντιπροσωπεύει την πρώτη περίπτωση κινεζικής εταιρείας που όχι μόνο ανταγωνίζεται αλλά και ξεπερνά τους δυτικούς ηγέτες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τόσο στην αποδοτικότητα του κόστους όσο και στην ταχύτητα υιοθέτησης.
Ο Ross Burley, συνιδρυτής του Βρετανικού Κέντρου για την Ανθεκτικότητα της Πληροφορίας, προειδοποιεί ότι το να επιτραπεί η άνθηση της κινεζικής Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δύση θα μπορούσε «να αναδιαμορφώσει ριζικά τις κοινωνίες μας με τρόπους για τους οποίους δεν είμαστε προετοιμασμένοι».
[via]