DeepSeek: Οι ΗΠΑ διερευνούν αν συμμετείχε σε λαθρεμπόριο επεξεργαστών της Nvidia

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει αυτό το διάστημα αν η κινεζική startup DeepSeek είχε αποκτήσει παράνομα GPUs της Nvidia μέσω μεσαζόντων στη Σιγκαπούρη. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στην Κίνα για τα προηγμένα chips για να διασφαλίσουν ότι θα διατηρήσουν την «τεχνολογική υπεροχή τους».

Η DeepSeek έγινε γνωστή όταν λάνσαρε το μοντέλο συλλογισμού R1. Το μοντέλο ήταν πολύ κοντά στο μοντέλο o1 του OpenAI, στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση πολλοί, καθώς είναι κλειδωμένο πίσω από τη συνδρομή ChatGPT Pro που απαιτεί συνδρομή επί πληρωμή. Η DeepSeek όχι μόνο ξεκίνησε ένα παρόμοιο μοντέλο, αλλά το κατέστησε ανοικτού κώδικα και δωρεάν για χρήση από όλους. Άνθρωποι που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ στο παρελθόν ένα μοντέλο συλλογισμού άρχισαν γρήγορα να χρησιμοποιούν το DeepSeek R1 και η εφαρμογή κατέληξε να γίνει το #1 στα charts του App Store των ΗΠΑ, ενώ έριξε κατακόρυφα το αμερικανικό χρηματιστήριο και εξαφάνισε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η DeepSeek ισχυρίστηκε επίσης ότι τα κατάφερε όλα αυτά με μόλις 2000 GPUs Nvidia H800 (σ.σ. πληροφορίες κάνουν λόγο και για επεξεργαστές Ascend 910c της Huawei) και περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια, ένα κλάσμα από αυτό που χρειαζόταν η OpenAI. Αυτό προκάλεσε πολλά ερωτηματικά σχετικά με το αν η DeepSeek έκανε πραγματικά κάτι διαφορετικό από την OpenAI και άλλες αμερικανικές εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης και αν είναι πραγματικά δυνατή η εκπαίδευση AI μοντέλων με πολύ λιγότερους πόρους.

Πριν από λίγες ημέρες, ο εμπειρογνώμονας του προέδρου Donald Trump για την Τεχνητή Νοημοσύνη, David Sacks, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι υπάρχουν «σημαντικές αποδείξεις» ότι η DeepSeek αξιοποίησε τα προϊόντα της OpenAI για να εκπαιδεύσει το δικό της μοντέλο. Η απόσταξη περιλαμβάνει ένα «παιδικό μοντέλο» (DeepSeek) που μιμείται τη λογική του «γονικού μοντέλου» (OpenAI), όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, θέτοντας του εκατομμύρια ερωτήσεις. Η Microsoft και το OpenAI ξεκίνησαν τη δική τους έρευνα σχετικά με το θέμα αυτό για να ελέγξουν αν η DeepSeek είχε αθέμιτη πρόσβαση στα δεδομένα του OpenAI.

Το λαθρεμπόριο επεξεργαστών δεν είναι εντελώς καινούργιο στην Κίνα. Λόγω των περιορισμών των εξαγωγών και των εμπορικών περιορισμών, οι Κινέζοι έχουν βρει συχνά έναν τρόπο να παρακάμπτουν τους κανόνες των ΗΠΑ που τους απαγορεύουν να αποκτούν προηγμένους επεξεργαστές και GPUs που απαιτούνται για την εκπαίδευση μοντέλων AI. Σύμφωνα με το Reuters, το οργανωμένο λαθρεμπόριο επεξεργαστών έχει εντοπιστεί σε χώρες όπως η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

[via]

Loading