DestinE: Εγκαίνια για τον «ψηφιακό δίδυμο» της Γης που ετοίμασε η ΕΕ!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε την πρώτη έκδοση του Destination Earth (DestinE), ενός προσομοιωτή με τεχνητή νοημοσύνη που αποσκοπεί στη βελτίωση της ακρίβειας των κλιματικών προβλέψεων. Η πρώτη έκδοση του DestinE περιλαμβάνει δύο μοντέλα: ένα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ένα άλλο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τα μοντέλα αυτά θα παρακολουθούν, θα προσομοιώνουν και θα προβλέπουν το κλίμα της Γης με μεγάλη λεπτομέρεια.

«Το DestinE σημαίνει ότι μπορούμε να παρατηρούμε τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να προβλέψουμε μελλοντικά σενάρια - όπως δεν έχουμε κάνει ποτέ πριν», δήλωσε η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ, Margrethe Vestager.

Το DestinE τροφοδοτείται από τους υπολογιστές υψηλών επιδόσεων της Ευρώπης (EuroHPC), συμπεριλαμβανομένου του υπερυπολογιστή LUMI στη Φινλανδία. Οι προγραμματιστές το συνδύασαν αυτό με AI για να ενισχύσουν τις ταχύτητες επεξεργασίας δεδομένων.

«Αυτή η πρώτη φάση δείχνει πόσα μπορούμε να επιτύχουμε όταν η Ευρώπη συνδυάζει την επιστημονική της αριστεία και την τεράστια υπερυπολογιστική της ισχύ», δήλωσε η Vestager. Ωστόσο, το συνολικό μοντέλο αναμένεται να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, με έναν πλήρη ψηφιακό δίδυμο της Γης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Ο ψηφιακός δίδυμος της Γης

Θέλετε να δοκιμάσετε πώς ένας καύσωνας θα επηρεάσει την επισιτιστική ασφάλεια; Ή αν μια καταιγίδα θα πλημμυρίσει μια συγκεκριμένη πόλη; Ή τα καλύτερα σημεία για να τοποθετήσετε το αιολικό σας πάρκο; Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν εφικτά με τη χρήση του ψηφιακού διδύμου της Γης.

Ο ψηφιακός δίδυμος αντλεί από μια τεράστια βάση δεδομένων για να πραγματοποιήσει τις προβλέψεις και τις προσομοιώσεις του. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από δορυφόρους, όπως αυτοί του προγράμματος Copernicus της ΕΕ. Θα προέρχονται επίσης από αισθητήρες IoT στο έδαφος, καθώς και από σωρεία κυβερνητικών δεδομένων.

Για να ολοκληρωθεί ο ψηφιακός δίδυμος της Γης, οι μελλοντικές εκδόσεις θα περιλαμβάνουν δεδομένα από ωκεανούς, πόλεις, δάση που μπορούν να αναλύσουν οι επιστήμονες.

Η ΕΕ εγκαινίασε για πρώτη φορά το DestinE το 2022. Πάνω από 300 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί για την κατασκευή του ψηφιακού δίδυμου. Η σημερινή έναρξη σηματοδοτεί το τέλος της πρώτης φάσης και την έναρξη της δεύτερης φάσης, κάθε μία από τις οποίες θα λάβει χρηματοδότηση άνω των 150 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση της τρίτης φάσης εξαρτάται από τη συμφωνία του τελικού προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2025-2027», το οποίο βρίσκεται υπό κατάρτιση.

Η ΕΕ δεν είναι η μόνη που δραστηριοποιείται σε αυτού του είδους την τεχνολογία. Τον περασμένο Μάρτιο, η Nvidia παρουσίασε το δικό της ψηφιακό δίδυμο του πλανήτη μας με την ονομασία Earth-2, τον οποίο η κυβέρνηση της Ταϊβάν χρησιμοποιεί ήδη για να προβλέψει καλύτερα πότε θα φτάσουν στην ξηρά οι τυφώνες.

[via]

Loading