Αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων σε DNA ζωντανών οργανισμών!

Βιοτεχνολόγοι του Stanford University ανέπτυξαν μια νέα σπουδαία μέθοδο που θα βοηθήσει σημαντικά στη μελέτη του καρκίνου, με την οποία μετατρέπουν το DNA ζωντανών οργανισμών σε....σκληρό δίσκο!

RAD

Ουσιαστικά, αντί να προσπαθήσουν να εμφυτεύσουν μικροσκοπικούς υπολογιστές στο ανθρώπινο σώμα, κατέφυγαν στην αντίστροφη λύση για βιολογική αποθήκευση δεδομένων με τη χρήση ειδικών ενζύμων, τα οποία "στρίβουν" ακολουθίες DNA σε διευθύνσεις on/off έτσι ώστε κάθε μία να ισοδυναμεί με δυαδικό στοιχείο.

Σύμφωνα με τον Jerome Bonnet, μεταδιδακτορικό σπουδαστή του Stanford και επικεφαλή της έρευνας,

"Μας πήρε τρία χρόνια και 750 προσπάθειες για να το κάνουμε να δουλέψει, και τελικά καταφέραμε να δημιουργήσουμε βιολογική μονάδα αποθήκευσης δεδομένων"

Το bit ονομάζεται RAD (recombinase addressable data) και χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε να μεταβάλλεται κατά βούληση το χρώμα των μικροβίων κάτω από υπεριώδες φωτισμό ανάλογα με την κατεύθυνση τους, τροποποιώντας το DNA τους.

Totally RAD

Στόχος των ερευνητών είναι να μετατρέψουν αυτό το γενετικό bit σε byte μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, έτσι ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα εγγραφής και επανεγγραφής δεδομένων επάνω σε DNA σε μεγάλη κλίμακα.

[via Futurity]

Loading