ΕΕ και Ιαπωνία συνεργάζονται στους τομείς των ημιαγωγών, κυβερνοασφαλείας και υποδομών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η Ιαπωνία συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς των ημιαγωγών, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και των υποθαλάσσιων καλωδίων, όπως αναφέρει το Reuters. Ο Επίτροπος της ΕΕ, Thierry Breton, αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, βρίσκεται στην Ιαπωνία και συναντάται με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εταιρείες.

Οι δύο εταίροι θα παρακολουθούν την αλυσίδα εφοδιασμού τσιπ και θα διευκολύνουν ακόμη και την ανταλλαγή ερευνητών και μηχανικών για να βοηθήσουν στην ταχύτερη προώθηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων τόσο της ΕΕ όσο και της Ιαπωνίας. Ο Breton δήλωσε ότι είναι πραγματικά σημαντικό "να διασφαλιστεί η αλυσίδα εφοδιασμού των ημιαγωγών".

Οι ημιαγωγοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τον κόσμο σήμερα, καθώς χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, τηλέφωνα, αυτοκίνητα και όλες τις έξυπνες συσκευές. Αν δεν υπάρχει επάρκεια, οι τιμές αυξάνονται και καθιστούν πιο ακριβά βασικά είδη όπως τα τηλέφωνα και οι υπολογιστές. Το όλο θέμα των αλυσίδων εφοδιασμού ημιαγωγών και η υπερβολική εξάρτηση από την Ασία ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν η Κίνα εφάρμοσε πολύ αυστηρά μέτρα αποκλεισμού.

Για να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού, η Γερμανία και η Ιταλία προσέλκυσαν την Intel στις χώρες τους για να κατασκευάσουν εργοστάσια και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την με επιδοτήσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους ευρωπαϊκούς μισθούς. Η Intel έχει επίσης επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ιαπωνία προσφέρει επίσης επιδοτήσεις για να δώσει ώθηση στη βιομηχανία της, η οποία έχει μεν πλεονέκτημα σε υλικά και εξοπλισμό, αλλά χάνει σταθερά μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.

Μία από τις εταιρείες ημιαγωγών που στηρίζει η ιαπωνική κυβέρνηση είναι η Rapidus Corporation. Ο Breton αναμένεται να συναντηθεί με την εν λόγω επιχείρηση την Τρίτη για να συζητήσει τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας.

Ενώ σημαντικά βήματα λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή, ορισμένα από αυτά, όπως τα εργοστάσια που έχει συμφωνήσει να κατασκευάσει η Intel, δεν θα αποδώσουν καρπούς για αρκετά ακόμη χρόνια. Δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να οριστικοποιηθεί η εταιρική συνεργασία ΕΕ-Ιαπωνίας, αλλά οι εταίροι συμφώνησαν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους για περισσότερες συνομιλίες.

[via]

Loading