Εφαρμογή καθοδηγεί τυφλούς χρήστες στις σωστές τοποθεσίες των στάσεων του λεωφορείου

Αν και υπάρχουν ήδη εφαρμογές που καθοδηγούν τους τυφλούς χρήστες στις κατά προσέγγιση συντεταγμένες GPS μιας στάσης λεωφορείου, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί εν αγνοία τους να καταλήξουν να στέκονται πολύ μακριά από την πραγματική θέση της στάσης. Μια νέα εφαρμογή αντιμετωπίζει αυτή την αστοχία, αφήνοντας την κάμερα του smartphone να συμμετέχει στην διαδικασία.

Με την ονομασία All_Aboard, η εφαρμογή που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη αναπτύχθηκε από μια ομάδα ερευνητών στο κέντρο θεραπείας και έρευνας Massachusetts Eye and Ear που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ. Είναι φτιαγμένη για να χρησιμοποιείται μαζί με μια third-party GPS-based εφαρμογή πλοήγησης, όπως το Google Maps.

Οι χρήστες ξεκινούν χρησιμοποιώντας αυτή την άλλη εφαρμογή για να φτάσουν στην κατά προσέγγιση τοποθεσία μιας στάσης λεωφορείου. Στη συνέχεια ανοίγουν το All_Aboard και προχωρούν κρατώντας το smartphone τους ψηλά ώστε η πίσω κάμερα του να "βλέπει" τον γύρω δρόμο.

Βασιζόμενη σε ένα νευρωνικό δίκτυο βαθιάς μάθησης, το οποίο εκπαιδεύτηκε με περίπου 10.000 εικόνες στάσεων λεωφορείων στην πόλη, η εφαρμογή φέρεται να είναι σε θέση να αναγνωρίσει οπτικά την πινακίδα της στάσης, εάν αυτή βρίσκεται σε απόσταση έως 15 μέτρων. Μόλις εντοπιστεί η πινακίδα, η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη μέσω ηχητικών σημάτων που θυμίζουν σόναρ και τα οποία αλλάζουν τον τόνο και την ταχύτητα καθώς το άτομο πλησιάζει στη στάση λεωφορείου.

Σε επιτόπιες δοκιμές, 24 νομικά χαρακτηρισμένοι τυφλοί εθελοντές χρησιμοποίησαν τόσο το Google Maps όσο και το All_Aboard για να εντοπίσουν συνολικά 20 στάσεις λεωφορείων - 10 σε αστικό περιβάλλον (Βοστώνη) και 10 σε προαστιακό περιβάλλον (Νιούτον, Μασαχουσέτη).

Όταν επρόκειτο να φτάσουν "αρκετά κοντά" σε αυτές τις στάσεις, το Google Maps από μόνο του είχε ποσοστό επιτυχίας μόλις 52%, ενώ το All_Aboard αύξησε το ποσοστό σε 93%. Επιπλέον, ενώ η μέση απόσταση μεταξύ του τελικού σημείου του χάρτη και της πραγματικής στάσης του λεωφορείου ήταν 6,62 μέτρα χρησιμοποιώντας το Google Maps, με το All_Aboard έφτασε σε απόσταση μόλις 1,54 μέτρων.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η εφαρμογή All_Aboard θα μπορούσε να βοηθήσει τους ταξιδιώτες με προβλήματα όρασης στην πλοήγηση, ανιχνεύοντας με ακρίβεια τη στάση του λεωφορείου και μειώνοντας έτσι σημαντικά την πιθανότητα να χάσουν τα λεωφορεία λόγω του ότι στέκονται πολύ μακριά από τις στάσεις», δήλωσε ο Gang Luo του Massachusetts Eye and Ear's. «Η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι δυνατότητες αναγνώρισης αντικειμένων με βάση την computer vision μπορούν να χρησιμοποιηθούν με συμπληρωματικό τρόπο και να προσφέρουν πρόσθετο όφελος στις καθαρά χαρτογραφικές, μακροσκοπικές υπηρεσίες πλοήγησης σε πραγματικές συνθήκες».

Το All_Aboard έχει εκπαιδευτεί μέχρι στιγμής σε 10 μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο και είναι διαθέσιμο για χρήση σε iPhone μέσω του App Store. 

Loading