Εκτός από τη θεωρία της Βαρύτητας, ο Νεύτωνας είχε υπολογίσει και πότε θα έρθει το τέλος του κόσμου...

Γύρω στο 1665 η βουβωνική πανώλη έφτασε στο Λονδίνο με ένα πλοίο που μετέφερε βαμβάκι από το Άμστερνταμ. Τα επόμενα χρόνια, μεταξύ του υπερπληθυσμού, της βρωμιάς, της πείνας και των αρουραίων, περισσότεροι από εκατό χιλιάδες άνθρωποι θα πέθαιναν στη χώρα. Τον Αύγουστο, η Μεγάλη Πανούκλα έφτασε στο Κέιμπριτζ και ανάγκασε το Πανεπιστήμιο να κλείσει.

Τότε ήταν που ο πολύ νεαρός Isaac Newton αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Woolsthorpe Manor, το σπίτι της οικογένειας. Εκεί, σύμφωνα με μια μάλλον λανθασμένη παράδοση, κάθισε κάτω από μια από τις τρεις μηλιές του αγροκτήματος και το χτύπημα από έναν από τους καρπούς έφερε στο μυαλό του τη Θεωρία της Βαρύτητας. Εξάλλου, ο Newton αναγνωρίστηκε πραγματικά ως ένας πνευματικός γίγαντας. «Ο μεγαλύτερος επιστημονικός εγκέφαλος που γνώρισε ποτέ ο κόσμος», σύμφωνα με τον Isaac Asimov, ο υπεύθυνος για «ίσως τη μεγαλύτερη πρόοδο στη σκέψη που έκανε ποτέ ένα άτομο», σύμφωνα με τον Albert Einstein.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι ο Νεύτωνας ήταν παθιασμένος με τη Βίβλο! Υπολογίζεται ότι περισσότερα από τα μισά από όσα έγραψε ο Νεύτωνας είχαν να κάνουν με τη Θεολογία και την Αλχημεία. Ως καλός μαθηματικός, ένα από τα θέματα που τον απασχολούσαν περισσότερο ήταν το τέλος του κόσμου.

Εκείνη την εποχή, οι διαμάχες για τις θρησκείες βρίσκονταν σε πρώτο πλάνο και το τέλος του κόσμου ήταν ένα συνηθισμένο θέμα συζήτησης. Όμως, ο Νεύτωνας ήταν πεπεισμένος ότι οι άνθρωποι έκαναν λάθος. Αφότου ανέλυσε το βιβλικό κείμενο (συγκεκριμένα το βιβλίο του Δανιήλ και την Αποκάλυψη), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι υπερβάλλουν ως προς το πόσο κοντά είναι το τέλος του κόσμου.

Ο Νεύτωνας φαίνεται ότι προσδιόρισε το έτος 800 μ.Χ. ως την εποχή κατά την οποία η Εκκλησία εισήλθε στη «μεγάλη αποστασία». Αυτή είναι μια ημερομηνία-κλειδί στα κείμενα και, από εκεί, συμπέρανε ότι δεν υπήρχε λόγος να πιστεύει ότι θα έφτανε η Αποκάλυψη προτού περάσουν 1260 χρόνια από εκείνη την ημερομηνία. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, είμαστε σχετικά ασφαλείς μέχρι το 2060. Διότι, όπως ο ίδιος επεσήμανε, «μπορεί να τελειώσει αργότερα, αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο να τελειώσει νωρίτερα».

Σύμφωνα με τον Stephen Snobelen, καθηγητή στο King's College στο Halifax (Nova Scotia) που έχει μελετήσει το θέμα, ο Νεύτωνας δεν πίστευε ότι ο κόσμος θα έφτανε στο τέλος του με την κυριολεκτική έννοια. Για τον Νεύτωνα, το 2060 μ.Χ. θα ήταν περισσότερο μια νέα αρχή. Θα ήταν το τέλος μιας αρχαίας εποχής και η αρχή μιας νέας εποχής: της εποχής που οι Εβραίοι αναφέρουν ως μεσσιανική εποχή και οι Χριστιανοί «χιλιετία ή βασιλεία του Θεού».

Το αν θα δικαιωθεί θα φανεί μέσα στα επόμενα 35 χρόνια, ζωή να 'χουμε...

[via]

Loading