Elon Musk: Το Starlink θα προσφέρει επικοινωνία μέσω δορυφόρου σε όλα τα smartphones παγκοσμίως δωρεάν!

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το smartphone είναι τόσο καλό όσο και το δίκτυο στο οποίο συνδέεται. Αυτό σημαίνει ότι, αν είστε εκτός δικτύου και βρίσκεστε σε κίνδυνο, δεν θα υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για βοήθεια. Ακούγεται τρομακτικό; Ο Elon Musk μπορεί να έχει ακριβώς αυτό που χρειάζεστε με το Starlink.

Τα smartphones σήμερα συνδέονται μεταξύ τους και με το Διαδίκτυο μέσω πύργων κινητής τηλεφωνίας. Η ποιότητα και το εύρος ζώνης της σύνδεσης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, αλλά η εγγύτητα και οι παρεμβολές παραμένουν οι κυριότεροι παράγοντες που καθορίζουν τη λήψη του δικτύου. Αυτό λειτουργεί γενικά μια χαρά σε αστικές ή πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου η πυκνότητα των πύργων κινητής τηλεφωνίας είναι υψηλή. Αλλά, ως επακόλουθο, σημαίνει επίσης ότι η συνδεσιμότητα κινητής τηλεφωνίας είναι ανύπαρκτη σε αραιοκατοικημένες ή ακατοίκητες περιοχές.

Το 2023, η Apple έγινε ο πρώτος κατασκευαστής που προσέφερε δορυφορική συνδεσιμότητα σε smartphones για να επιτρέπει στους χρήστες να συνδέονται με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Η Google ακολούθησε το παράδειγμα πρόσφατα με τη σειρά Pixel 9, αλλά η λειτουργία δεν έχει ακόμη επεκταθεί. Ο κώδικας που βρέθηκε σε ορισμένες εφαρμογές της Samsung έχει επίσης αναφορές στο Emergency SOS μέσω δορυφόρου και αναμένεται να φτάσει με το One UI 7 που βασίζεται στο Android 15.

Ωστόσο, αν και το Emergency SOS μέσω δορυφόρου είναι κυριολεκτικά σωτήριο, η εφαρμογή του από τις εταιρείες κατασκευής smartphones δεν πρόκειται να είναι δωρεάν, τουλάχιστον όχι για πολύ καιρό. Αυτό αναιρεί τον σκοπό της λειτουργίας και θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και ως ένας τρόπος να εκμεταλλευτούν την απελπισία κάποιου. Η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται επίσης από τη διαθεσιμότητα και την κάλυψη των δορυφόρων. Το Starlink της SpaceX πρόκειται να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα, σύμφωνα με έναν νέο ισχυρισμό του Musk στο X.

Η Starlink είναι μια θυγατρική της SpaceX που προσφέρει παγκόσμια ευρυζωνική συνδεσιμότητα μέσω δορυφόρων, επιτρέποντας στους χρήστες ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές να έχουν πρόσβαση σε διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας. Μέχρι σήμερα, έχει περισσότερους από 6.000 δορυφόρους σε τροχιά - πολύ περισσότερους από τους ανταγωνιστές της. Νωρίτερα φέτος, η Starlink εγκαινίασε την υπηρεσία Direct to Cell σε συνεργασία με την T-Mobile, επιτρέποντας την αποστολή SMS, κλήσεων και δεδομένων σε όλο τον κόσμο με τα υπάρχοντα smartphones.

Εξετάζοντας τον αντίκτυπο του προϊόντος, η SpaceX και η T-Mobile ζήτησαν από την FCC να επισπεύσει τις εγκρίσεις αδειών για να φέρει το δορυφορικό SOS σε όλους τους χρήστες στις ΗΠΑ, ακόμη και αν δεν έχουν εγγραφεί για την υπηρεσία ή δεν χρησιμοποιούν την T-Mobile. Σε επόμενο σχόλιο, ο Elon Musk δήλωσε ότι η υπηρεσία θα επεκταθεί δωρεάν σε όλους τους χρήστες smartphone παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες σε όλο τον κόσμο θα μπορούν να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Για να προσφέρει πρόσβαση σε παγκόσμιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρων, το Starlink θα χρειαστεί εγκρίσεις από κάθε χώρα ξεχωριστά. Σε πολλές χώρες, τα δορυφορικά τηλέφωνα απαγορεύονται ή αποθαρρύνονται, καθώς είναι αδύνατο να εντοπιστούν, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για παράνομες ή τρομοκρατικές δραστηριότητες. Ωστόσο, το SOS έκτακτης ανάγκης δεν επιτρέπει συνδέσεις peer-to-peer με τον ίδιο τρόπο όπως μια τηλεφωνική κλήση ή ένα SMS, καθώς συνδέει μόνο τους χρήστες με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική, η υπηρεσία ασθενοφόρων κ.λπ. Αυτή η διάκριση θα πρέπει λογικά να διευκολύνει τις εγκρίσεις.

[via]

Loading