Elon Musk: Υπόσχεται την ισχυρότερη AI στον κόσμο για αργότερα μέσα στη χρονιά

Ο CEO της Tesla και ιδιοκτήτης του Twitter/X, Elon Musk, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η startup εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης xAI, ξεκίνησε επίσημα την εκπαίδευση του υπερυπολογιστή Memphis, τον οποίο περιγράφει ως «το πιο ισχυρό cluster εκπαίδευσης AI στον κόσμο». Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, ο Musk σχεδιάζει να τον αξιοποιήσει για να κατασκευάσει «την ισχυρότερη Τεχνητή Νοημοσύνη του κόσμου με βάση κάθε δείκτη μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους», η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το Grok 3.

Το «Gigafactory of Compute» της xAI, όπου στεγάζεται ο υπερυπολογιστής, βρίσκεται σε μια πρώην μονάδα παραγωγής της Electrolux στο Memphis του Tennessee και ανακοινώθηκε μόλις τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον Musk, το εκπαιδευτικό cluster θα χρησιμοποιεί 100.000 GPU H100 της Nvidia. Αυτές βασίζονται στη μικροαρχιτεκτονική Hopper σε ένα δίκτυο περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τα τρέχοντα υπερσύγχρονα clusters. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Aurora με 60.000 GPU της Intel στο Argonne National Lab, η Frontier με ~38.000 GPU της AMD στο Oak Ridge και το Eagle της Microsoft, το οποίο τρέχει 14.400 GPU H100 της NVIDIA.

Το άνοιγμα αυτής της εκπαιδευτικής μονάδας αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση κεφαλαίου από μια νέα στην αγορά εταιρεία στην ιστορία του Memphis, σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO του Greater Memphis Chamber, Ted Townsend. Ο υπερυπολογιστής θα χρησιμοποιηθεί «για να τροφοδοτήσει και να χρηματοδοτήσει το χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης για όλες τις εταιρείες του Musk πρώτα, προφανώς με την Tesla και τη SpaceX. Αν μπορείτε να φανταστείτε την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για να τοποθετηθούν άνθρωποι στην επιφάνεια του Άρη, αυτό θα συμβεί εδώ στο Memphis».

Loading