EMUI 11: Επίσημα η νέα έκδοση, τι νέο φέρνει
Όπως το περιμέναμε, η Huawei αποκάλυψε σήμερα στο συνέδριο HDC 2020 τη νέα έκδοση του περιβάλλοντος χρήσης EMUI, η οποία εξακολουθεί να βασίζεται στο Android 10 και όχι στη νέα έκδοση Android 11 που λάνσαρε μόλις προχτές η Google. Το γεγονός αυτό είναι αρκετά ενδιαφέρον, διότι η Huawei είχε φροντίσει το EMUI να ακολουθεί κατά πόδας τις μεγάλες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Android.
Με το EMUI 11 η Huawei έχει εστιάσει σε τρεις βασικές αρχές: ασφάλεια και ιδιωτικότητα, βελτίωση του περιβάλλοντος χρήσης και “απρόσκοπτη καθημερινότητα με την Τεχνητή Νοημοσύνη”. Ας δούμε τα νέα χαρακτηριστικά που θα φέρει μαζί του το EMUI 11, λογικά για πρώτη φορά με τη σειρά Huawei Mate 40, αν και δεν αποκάλυψαν την ημερομηνία διανομής της νέας αναβάθμισης.
Custom AOD (Always On Display)
Η πρώτη φορά που είδαμε τη λειτουργία Always On Display σε smartphones της Huawei ήταν με την έλευση της έκδοσης EMUI 10. Αυτή τη φορά, η εταιρεία προσφέρει επιλογές διαμόρφωσης στα τρία διαθέσιμα themes (Piet Mondrian, Memphis, Mobius Strip), υπό την έννοια ότι ο χρήστης μπορεί να αλλάξει τα χρώματα και τη διάταξη των εικονιδίων. Επίσης, υπάρχουν τα κλασικά faces για το ρολόι, δυναμικές κινήσεις για τα στοιχεία που εμφανίζονται στην AOD και η δυνατότητα να περάσεις δικές σου φωτογραφίες, live photos ή animated gifs.
Περιβάλλον Χρήσης
Παρά το γεγονός ότι η συνολική εμφάνιση δεν φέρει σοβαρές αλλαγές και με μια πρώτη ματιά δύσκολα θα καταλάβει κανείς τη διαφορά του EMUI 10 με το EMUI 11, η Huawei αναφέρει ότι έχει βελτιώσει τα animations (πιο ζωντανές κινήσεις και μεγαλύτερη ταχύτητα) σε διάφορες εφαρμογές της, όπως το ημερολόγιο, η γκαλερί και η εφαρμογή Videos. Ακόμη, οι δονήσεις της συσκευής είναι πιο ήπιες και πιο συγχρονισμένες με το ringtone που έχει επιλέξει ο χρήστης, ενώ προστέθηκε η λειτουργία Smart Multi-Window για βελτιωμένο multitasking με τη βοήθεια της αιωρούμενης “μπαλίτσας” που σου δίνει άμεση πρόσβαση στις εφαρμογές που έχεις επιλέξει. Φυσικά, δεν λείπει η δυνατότητα να έχεις ανοικτές έως και δύο εφαρμογές σε αιωρούμενα παράθυρα επάνω από μια άλλη ανοικτή εφαρμογή.
Ασφάλεια και Ιδιωτικότητα
Η Huawei αναβαθμίζει το σύστημα αδειοδότησης των εφαρμογών για πρόσβαση σε δεδομένα του χρήστη (π.χ. τοποθεσία, μικρόφωνο, κάμερα). Τα εικονίδια των ειδοποιήσεων θα ενημερώνουν τον χρήστη σχετικά με την πρόσβαση που έχει η συγκεκριμένη εφαρμογή στις πληροφορίες του, ενώ όλες οι εφαρμογές που τρέχουν στο background χάνουν απευθείας την πρόσβαση στο μικρόφωνο και την κάμερα. Επιπλέον, τα pop-up παράθυρα δεν προσφέρουν πλέον την επιλογή “Always Allow” για τις προσβάσεις, ενώ καταγράφεται ιστορικό για κάθε μία εφαρμογή ξεχωριστά ώστε να βλέπεις πόσες φορές σου έχει ζητηθεί να δώσεις άδεια πρόσβασης στην εκάστοτε εφαρμογή.
Να σημειωθεί ότι στο EMUI 11 θα δούμε Hidden Album στη γκαλερί, όπου μπορείς να περάσεις φωτογραφίες και videos που ενδεχομένως δεν θέλεις να μπορεί να δει κάποιος άλλος και κάτι παρόμοιο ισχύει και στο Memo. Σημαντική και η απόκρυψη πληροφοριών όταν μοιράζεσαι φωτογραφίες με άλλους χρήστες, αφού μπορείς να αφαιρέσεις από τα metadata τις πληροφορίες που αφορούν την τοποθεσία, την ώρα και τη συσκευή. Τέλος, η λειτουργία Safety Casting αποκόπτει την εμφάνιση ειδοποιήσεων, SMS και εισερχόμενων κλήσεων από την τηλεόραση όταν κάνεις casting της συσκευής σου.
Άλλα
Η Huawei προσπαθεί εδώ και μήνες να προσφέρει δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των πολλών διαφορετικού τύπου συσκευών της. Η τρίτη γενιά του Multi-screen Collaboration επιτρέπει τον διαμοιρασμό αρχείων, την παρακολούθηση ταινιών και το gaming απευθείας από το smartphone στα laptops της εταιρείας και της Honor (έως τρεις εφαρμογές μπορούν να είναι ταυτόχρονα ανοικτές στον υπολογιστή).
Η ψηφιακή βοηθός Celia υποστηρίζει πλέον Ιταλικά και Γερμανικά (συνολικά 7 γλώσσες μέχρι στιγμής) και είναι διαθέσιμη σε 11 χώρες, ενώ η υπηρεσία MeeTime άνοιξε σε Πολωνία, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες, Σαουδική Αραβία και Νότια Αφρική.
Photo Gallery