Εμβολιάστηκε ο πρώτος ασθενής στον κόσμο κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Ένας άνδρας από το Λονδίνο έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το πειραματικό εμβόλιο που αποσκοπεί στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας (NIHR) του Ηνωμένου Βασιλείου, οι γιατροί χορήγησαν στον 67χρονο την εισαγωγική δόση του BNT116. Η ανοσοθεραπεία με αγγελιοφόρο RNA (mRNA) θα «εκπαιδεύσει» όπως ελπίζεται τον οργανισμό του άνδρα να καταπολεμήσει τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), ο οποίος αποτελεί περίπου το 85% των διαγνώσεων καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως.
Αν και η χημειοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με εντοπισμένο ή περιφερειακό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), συνοδεύεται από δύο σημαντικές επιφυλάξεις. Ο πρώτος είναι ότι συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές, όπως η χειρουργική επέμβαση ή η ακτινοθεραπεία, καθιστώντας ένα χρονοβόρο, ακριβό και εξαντλητικό σχέδιο θεραπείας. Η χημειοθεραπεία στοχεύει επίσης αδιακρίτως τα ζωντανά κύτταρα, οδηγώντας συχνά σε βλάβες οργάνων, απώλεια οστών, ναυτία και άλλες ενοχλητικές παρενέργειες.
Αυτά τα μειονεκτήματα ενέπνευσαν τους ερευνητές να επινοήσουν εναλλακτικές θεραπείες με λιγότερες επιπτώσεις στο σώμα και την ψυχική υγεία. Τα εμβόλια, τα οποία εκπαιδεύουν τον οργανισμό πώς να καταπολεμά μια συγκεκριμένη ασθένεια, είναι μια τέτοια οδός. Καθώς ορισμένοι επιστήμονες της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech εργάζονται για την ανάπτυξη και δοκιμή εμβολίων κατά του καρκίνου του παγκρέατος, άλλοι προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του πνεύμονα με το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού.
Το NIHR ανακοίνωσε ότι παρέδωσε την πρώτη δόση του BNT116 της BioNTech στον 67χρονο Janusz Racz, ο οποίος διαγνώστηκε με NSCLC τον περασμένο Μάιο και ξεκίνησε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία αμέσως μετά. Ο Racz θα λάβει έξι διαδοχικές δόσεις, η μία πέντε λεπτά μετά την άλλη, μία φορά την εβδομάδα για έξι εβδομάδες. Στη συνέχεια, θα λαμβάνει μια δόση μία φορά κάθε τρεις εβδομάδες για 54 εβδομάδες. Η ογκολογική ομάδα του Racz ελπίζει ότι το BNT116 θα αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου, ενώ θα αποδειχθεί ασφαλής για τον άνθρωπο.
Η δοκιμή στον Racz αποτελεί την έναρξη μιας μεγαλύτερης μελέτης στην οποία περίπου 130 συμμετέχοντες θα λάβουν το BNT116 σε επτά νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων έξι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μελέτη θα περιλαμβάνει διαφορετικά στάδια του NSCLC, από καρκίνο σε πρώιμο στάδιο που δεν έχει αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία έως καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο και υποτροπιάζοντα καρκίνο.
«Το δυνατό σημείο της προσέγγισης που ακολουθούμε είναι ότι η θεραπεία στοχεύει στο να είναι εξαιρετικά στοχευμένη προς τα καρκινικά κύτταρα», δήλωσε η Dr. Sarah Benafif, η ογκολόγος που ηγείται της μελέτης στο University College London Hospitals (UCLH). «Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε ότι με τον καιρό θα είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική κατά του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ αφήνει ανέγγιχτους άλλους ιστούς».
[via]