Ένα κοινό φάρμακο για τον διαβήτη θα μπορούσε να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου μας

Ένα από τα πιο συχνά λαμβανόμενα φάρμακα στον κόσμο θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ευεργετικό από ό,τι διαφημίζεται. Μια νέα μελέτη αυτόν τον μήνα δείχνει ότι η μετφορμίνη μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνει τη γήρανση στο σώμα και τον εγκέφαλο των πιθήκων. Ενώ θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, το φάρμακο είναι και φθηνό και ήδη ευρέως διαθέσιμο.

Η μετφορμίνη είναι ένα ανεκτίμητο φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και καιρό με ασφάλεια για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και βρίσκεται στον κατάλογο των βασικών φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στα άτομα αυτά, βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους. Η μετφορμίνη έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως off-label φάρμακο για την απώλεια βάρους (με μέτρια αποτελέσματα) και για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ορμονικής πάθησης σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή PCOS. Με την πάροδο των ετών, ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι οι σωματικές επιδράσεις του φαρμάκου, ιδίως όσον αφορά τη μείωση της φλεγμονής, μπορεί να το καταστήσουν ακόμη πιο χρήσιμο. Οι πιο δελεαστικές από αυτές τις μελέτες έχουν υποδείξει ότι η μετφορμίνη μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να επιβραδύνει τη γνωστική παρακμή σε ηλικιωμένους ασθενείς. Ενώ η μετφορμίνη μπορεί να μην παρατείνει άμεσα τη διάρκεια ζωής μας, θα μπορούσε ενδεχομένως να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα που ζούμε με σχετικά καλή υγεία.

Πολλά από τα στοιχεία για τα αντιγηραντικά οφέλη της μετφορμίνης προέρχονται από έμμεσα δεδομένα παρατήρησης ή από μελέτες σε ζώα που δεν έχουν πολύ στενή συγγένεια με τον άνθρωπο, όπως τα τρωκτικά. Αλλά στη νέα μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, μια μεγάλη ομάδα ερευνητών στην Κίνα έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την αντιμετώπιση αυτού του κενού δεδομένων.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια μελέτη διάρκειας 40 μηνών με ενήλικες αρσενικούς πιθήκους cynomolgus (Macaca fasciucularis), που αντιστοιχεί περίπου σε 13 χρόνια ανθρώπινης ζωής. Έδωσαν τακτικά μετφορμίνη σε 12 ηλικιωμένους πιθήκους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μελέτης και συνέκριναν την υγεία αυτών των πιθήκων με δύο διαφορετικές ομάδες ελέγχου που δεν έλαβαν το φάρμακο: μια ομάδα 16 ηλικιωμένων πιθήκων και μια άλλη ομάδα 18 νεαρών έως μεσήλικων πιθήκων.

Με βάση μια εκτεταμένη σειρά εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών σαρώσεων, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο για την εκτίμηση της αναμενόμενης και της πραγματικής βιολογικής ηλικίας των πιθήκων σε διάφορα όργανα. Και οι πίθηκοι που έπαιρναν μετφορμίνη έτειναν να παρουσιάζουν σημάδια βραδύτερης γήρανσης σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους πιθήκους που δεν έπαιρναν το φάρμακο, ιδίως όσον αφορά το συκώτι και τον εγκέφαλό τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, η μετφορμίνη είχε κάνει τους εγκεφάλους αυτών των πιθήκων κατά μέσο όρο έξι χρόνια νεότερους, κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να μεταφραστεί σε 18 χρόνια στους ανθρώπους.

"Η έρευνά μας πρωτοπορεί στη συστηματική μείωση της πολυδιάστατης βιολογικής ηλικίας σε πρωτεύοντα θηλαστικά μέσω της μετφορμίνης, ανοίγοντας το δρόμο για την προώθηση φαρμακευτικών στρατηγικών κατά της γήρανσης του ανθρώπου", έγραψαν οι ερευνητές.

Αυτή φαίνεται να είναι η πρώτη άμεση δοκιμή της δυνατότητας αντιγήρανσης της μετφορμίνης σε πρωτεύοντα θηλαστικά. Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης εξακολουθούν να βασίζονται σε ένα μικρό μέγεθος δείγματος και οι πίθηκοι cynomolgus μπορεί να έχουν σημαντικές βιολογικές διαφορές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δράση της μετφορμίνης. Αυτές οι επιφυλάξεις σημαίνουν ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την επίδραση της μετφορμίνης ως πηγή νεότητας στους ανθρώπους, τουλάχιστον όχι ακόμη. Αλλά τα αποτελέσματα παρέχουν σίγουρα περισσότερα κίνητρα για να συνεχίσουμε να ψάχνουμε.

Οι ερευνητές έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται, σε συνεργασία με την εταιρεία Merck, σε μια δοκιμή Φάσης ΙΙ που θα δοκιμάσει τη μετφορμίνη ως φάρμακο κατά της γήρανσης σε 120 άτομα. Και αυτή δεν είναι η μόνη πιθανή νίκη της μετφορμίνης αυτόν τον μήνα. Την περασμενη Τρίτη, ερευνητές που χρηματοδοτήθηκαν από το NIH δημοσίευσαν μια μελέτη που διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν μετφορμίνη για τον διαβήτη τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη λοίμωξη από το covid-19 ή να αναπτύξουν μακροχρόνιο covid από ό,τι τα άτομα που έπαιρναν άλλα φάρμακα για τον διαβήτη - το τελευταίο στοιχείο που υποδηλώνει ότι η μετφορμίνη θα μπορούσε να είναι μια πολύτιμη θεραπεία μακροχρόνιου covid.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το Adaptas.

[via]

Loading