Ένα νέο αιμοστατικό τζελ σταματά την αιμορραγια από σφαίρες σε δευτερόλεπτα

Ο οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration) μόλις ενέκρινε το Traumagel της Cresilon Inc ως θεραπεία έκτακτης ανάγκης για τον έλεγχο μέτριας έως σοβαρής αιμορραγίας. Το τζελ αναμένεται να φτάσει στα ράφια των καταστημάτων αργότερα φέτος.

Το προϊόν χρησιμοποιεί μια ιδιόκτητη τεχνολογία υδρογέλης από φύκια που αναπτύχθηκε από την εταιρεία με έδρα το Μπρούκλιν. Αυτή είναι η δεύτερη θεραπεία με βάση τη γέλη που προωθήθηκε επιτυχώς από την Cresilon, μετά την έγκριση που έδωσε ο FDA στην αιμοστατική γέλη της τον Ιούνιο του 2023. Αν και αυτό το τζελ εγκρίθηκε για την επιδιόρθωση μικρών τσιμπημάτων και κοψιμάτων, το Traumagel προορίζεται για την επιδιόρθωση αιμορραγιών από πολύ σοβαρότερους τραυματισμούς, όπως τραύματα από πυροβολισμούς, μαχαιρώματα και τροχαία ατυχήματα.

Ο FDA ενέκρινε το Traumagel με βάση προκλινικά δεδομένα που έδειξαν ότι έχει παρόμοιες επιδόσεις με τις συνήθεις θεραπείες φροντίδας τραυμάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα. Ωστόσο, η εταιρεία υποστηρίζει ότι το προϊόν της έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους, όπως το γεγονός ότι χρειάζεται μόνο δευτερόλεπτα για να αρχίσει να λειτουργεί. Η γέλη φέρεται επίσης να είναι εύκολη στην εφαρμογή, με μια προγεμισμένη σύριγγα που δεν απαιτεί πρόσθετη πίεση στο τραύμα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία όλων των τύπων αιμορραγίας

«Η ικανότητα ταχείας διακοπής της αιμορραγίας στο σημείο περίθαλψης και η διακοπή μιας απειλητικής για τη ζωή αιμορραγίας μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για τους ανθρώπους με σοβαρά τραύματα», δήλωσε ο CEO, συνιδρυτής και εφευρέτης της Cresilon, Joe Landolina, σε δήλωση της εταιρείας.
«Η έγκριση του FDA για το Traumagel είναι ένα μνημειώδες ορόσημο για την Cresilon και μας φέρνει ένα ακόμη βήμα μπροστά στην αποστολή μας να σώσουμε ζωές και να μεταμορφώσουμε το πρότυπο περίθαλψης στη θεραπεία τραυμάτων.Η ιδιόκτητη τεχνολογία αιμοστατικής γέλης μας αλλάζει τα δεδομένα και δεν μοιάζει με κανέναν άλλο αιμοστατικό παράγοντα που χρησιμοποιείται σήμερα».

Η εταιρεία αναμένει να ξεκινήσει την κυκλοφορία του τζελ στα τέλη του 2024 και θα διαθέσει το προϊόν της στον αμερικανικό στρατό, σε κυβερνητικές υπηρεσίες υγείας, σε συστήματα ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και σε άλλους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα που αντιμετωπίζουν τακτικά ασθενείς με τραύματα. Η εταιρεία ερευνά και αναπτύσσει επίσης ένα νέο προϊόν σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ως πιθανή θεραπεία πεδίου και προνοσοκομειακή θεραπεία για τη διαχείριση απειλητικών για τη ζωή εγκεφαλικών αιμορραγιών και τραυματικών εγκεφαλικών κακώσεων. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Επιστήμονες σε άλλα μέρη εργάζονται πάνω στις δικές τους τεχνολογίες με βάση τη γέλη που αποσκοπούν στη βελτίωση της ιατρικής περίθαλψης. Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει επιδέσμους που εμποτίζονται με τζελ για να επιταχύνουν την επούλωση, για παράδειγμα, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν τζελ ως μορφή ανδρικού ελέγχου των γεννήσεων ή βοηθούν στη θεραπεία παθήσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον ή ο πόνος στην πλάτη.

Loading