Ένας αστεροειδής σε μέγεθος σταδίου θα περάσει σήμερα «κοντά» από τη Γη

Ένας αστεροειδής στο μέγεθος ενός σταδίου πρόκειται να περάσει από τη Γη σήμερα. Ο αστεροειδής, γνωστός ως 2024 ON, εκτιμάται ότι έχει διάμετρο περίπου 290 μέτρα και θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 1 εκατομμυρίου χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Jet Propulsion Laboratory της NASA.

Ο αστεροειδής παρακολουθείται επί του παρόντος από το Virtual Telescope Project. Προηγουμένως πέρασε από τη Γη το 2013 και αναμένεται να κάνει άλλη μια προσέγγιση κάποια στιγμή το 2035, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι επιστήμονες της NASA. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα περάσει από τη Γη την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

Ο αστεροειδής σε μέγεθος σταδίου μετρήθηκε να ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 40.000 χιλιομέτρων την ώρα νωρίτερα αυτό το μήνα. Αν και αυτό είναι σίγουρα πολύ γρήγορο, ο αστεροειδής στην πραγματικότητα δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γη, καθώς θα περάσει περίπου 2,6 φορές πιο μακριά από τον πλανήτη μας από την τροχιά της Σελήνης. Λόγω του μεγέθους του, ο 2024 ON θεωρείται κατά 99% μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο κοντά στη Γη.

Αυτός ο αστεροειδής που περνάει από τη Γη δεν είναι το μόνο κοσμικό γεγονός στο οποίο θα γίνουμε μάρτυρες αυτή την Τρίτη, επίσης. Θα δούμε επίσης μια κάπως σπάνια μερική σεληνιακή έκλειψη, καθώς η Σελήνη εγκαινιάζει μια νέα εποχή εκλείψεων. Ο λόγος που αυτή η έκλειψη είναι τόσο ξεχωριστή είναι επειδή είναι στην πραγματικότητα και υπερπανσέληνος, πράγμα που σημαίνει ότι το φεγγάρι θα μας φανεί πολύ πιο ευδιάκριτο εδώ στην επιφάνεια.

Αστεροειδείς όπως ο 2024 ON περνούν συνεχώς από τη Γη. Δεν είναι πάντα τόσο μεγάλοι, αλλά πλησιάζουν και μερικοί μάλιστα πλησιάζουν πιο κοντά από αυτόν. Το αντικείμενο εντοπίστηκε αρχικά από το Near-Earth Object (NEO) Observation Program (Πρόγραμμα Παρατήρησης Αντικειμένων Πλησίον της Γης) της NASA. Χρησιμοποιεί διάφορα παρατηρητήρια σε όλο τον κόσμο για τον εντοπισμό τυχόν ανεξερεύνητων ΝΕΟ, όπως αυτός ο αστεροειδής σε μέγεθος σταδίου.

Loading