Ένοχη η Meta στην ΕΕ για παραβίαση του DMA, απειλείται με πρόστιμο έως $13.4 δισ.!

Η ΕΕ απήγγειλε επίσημα κατηγορίες στη Meta για παραβιάσεις του Digital Markets Act (DMA), σηματοδοτώντας τη δεύτερη τέτοια κατηγορία μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γράφει σε προδικαστική απόφαση ότι το διαφημιστικό μοντέλο "pay or consent" που ξεκίνησε πέρυσι για τους χρήστες του Facebook και του Instagram αντιβαίνει στο άρθρο 5 παράγραφος 2 της DMA, καθώς δεν παρέχει στους χρήστες μια τρίτη επιλογή που χρησιμοποιεί λιγότερα δεδομένα για τη στόχευση διαφημίσεων, αλλά εξακολουθεί να είναι ελεύθερη στη χρήση.

Οι ρυθμιστικές αρχές διαπίστωσαν κατά την έρευνά τους ότι η Meta δίνει στους χρήστες μια "δυαδική επιλογή" που τους αναγκάζει να επιλέξουν είτε να πληρώσουν ένα μηνιαίο συνδρομητικό τέλος για να αποκτήσουν την έκδοση του Facebook και του Instagram χωρίς διαφημίσεις είτε να συναινέσουν στην έκδοση που υποστηρίζεται από διαφημίσεις. Εκεί που η Meta παραβιάζει τους κανόνες της, λέει, είναι ότι δεν επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν μια δωρεάν έκδοση που "χρησιμοποιεί λιγότερα από τα προσωπικά τους δεδομένα αλλά είναι κατά τα άλλα ισοδύναμη με την υπηρεσία που βασίζεται σε εξατομικευμένες διαφημίσεις και ότι δεν τους επιτρέπει να ασκήσουν το δικαίωμά τους να συναινέσουν ελεύθερα στον συνδυασμό των προσωπικών τους δεδομένων".

"Η προκαταρκτική μας άποψη είναι ότι το διαφημιστικό μοντέλο της Meta δεν συμμορφώνεται με το Digital Markets Act", έγραψε η Margrethe Vestager, η οποία ηγείται της πολιτικής ανταγωνισμού της περιοχής. "Και θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να μπορούν να ελέγχουν τα δεδομένα τους και να επιλέγουν μια λιγότερο εξατομικευμένη εμπειρία διαφημίσεων".

"Η συνδρομή χωρίς διαφημίσεις ακολουθεί την κατεύθυνση του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρώπης και συμμορφώνεται με την DMA", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Meta, Matthew Pollard, σε email. "Προσβλέπουμε σε περαιτέρω εποικοδομητικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κλείσει αυτή η έρευνα".

Η Επιτροπή αναφέρει ότι έχει ενημερώσει τη Meta για τις κατηγορίες της και έχει την ευκαιρία να απαντήσει στα ευρήματά της. Εάν τελικά διαπιστωθεί ότι η Meta παραβιάζει τις διατάξεις όταν η έρευνα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, η ΕΕ θα μπορούσε να της επιβάλει πρόστιμο έως και 10% των συνολικών παγκόσμιων εσόδων της, τα οποία, για τη Meta, θα μπορούσαν να φτάσουν τα 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τα αποτελέσματά της για το 2023. Το πρόστιμο θα μπορούσε να φτάσει έως και το 20%, εάν διαπιστωθεί ότι η εταιρεία συνεχίζει να παραβιάζει το DMA.

Η Meta είναι η δεύτερη εταιρεία που κατηγορείται από τότε που η DMA τέθηκε σε πλήρη ισχύ τον Μάρτιο του 2024. Η Επιτροπή υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πολιτικές "διεύθυνσης" του App Store της Apple δεν επιτρέπουν επαρκή ανταγωνισμό.

[via]

Loading