Επιστήμονες επανέφεραν τους εγκεφάλους χοίρων μια ώρα μετά το θάνατο τους!

Επιστήμονες στην Κίνα κατάφεραν να αναβιώσουν τους εγκεφάλους χοίρων έως και 50 λεπτά μετά την πλήρη απώλεια της κυκλοφορίας του αίματος. Το μακάβριο επίτευγμα θα μπορούσε κάποτε να οδηγήσει σε εξελίξεις όσον αφορά τη διατήρηση των εγκεφάλων των ανθρώπων ανέπαφων και υγιών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά την ανάνηψή τους.

Στις μέρες μας, μπορούμε συχνά να αναζωογονήσουμε ανθρώπους των οποίων η καρδιά έχει σταματήσει (ο επίσημος όρος για αυτό είναι καρδιακή ανακοπή), αλλά μετά από λίγα μόνο λεπτά χωρίς ροή αίματος, ζωτικά όργανα όπως ο εγκέφαλος καταστρέφονται ανεπανόρθωτα. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί έχουν μόνο ένα μικρό χρονικό περιθώριο για να επαναφέρουν κάποιον χωρίς να εμφανίσει, τουλάχιστον, σημαντικές νευρολογικές επιπλοκές. Σε αυτή τη νέα έρευνα, οι επιστήμονες προσπάθησαν να επεκτείνουν αυτό το παράθυρο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η ηπατική λειτουργία παίζει βασικό ρόλο στο πόσο καλά τα πάει το υπόλοιπο σώμα κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής ανακοπής. Τα άτομα με προϋπάρχουσα ηπατική νόσο, για παράδειγμα, φαίνεται να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή ανακοπή. Έτσι, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Sun Yat-Sen, αποφάσισαν να εξετάσουν αν η διατήρηση του ήπατος των θιβετιανών μίνι-πιγκ λειτουργικά ζωντανό θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στην επιβιωσιμότητα του εγκεφάλου τους μετά την ανάνηψη.

Σε όλα τα γουρούνια είχε διακοπεί η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλό τους, αλλά ορισμένα ήταν συνδεδεμένα με ένα σύστημα υποστήριξης της ζωής που διατηρούσε την κυκλοφορία του ήπατός τους. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες προσπάθησαν να αναζωογονήσουν τους εγκεφάλους των χοίρων μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας το ίδιο σύστημα υποστήριξης της ζωής. Στη συνέχεια, οι χοίροι υποβλήθηκαν σε ευθανασία και συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου χοίρων που η ροή του αίματός τους είχε αφεθεί ελεύθερη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν στους χοίρους είχε διακοπεί η ροή του αίματος και στα δύο όργανα, ο εγκέφαλός τους είχε υποστεί σημαντικά περισσότερες βλάβες μετά την ανάνηψη. Όμως οι εγκέφαλοι των χοίρων στους οποίους είχε υποστηριχθεί το συκώτι τους έτειναν να τα πάνε πολύ καλύτερα, με λιγότερα σημάδια τραυματισμού και αποκατάσταση της ηλεκτρικής δραστηριότητας που διήρκεσε έως και έξι ώρες. Οι ερευνητές ήταν επίσης σε θέση να αποκαταστήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε αυτούς τους χοίρους έως και 50 λεπτά μετά τη διακοπή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

"Η μελέτη μας αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο του ήπατος στην παθογένεια της εγκεφαλικής βλάβης μετά από καρδιακή ανακοπή", έγραψαν οι ερευνητές.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιστήμονες μπορούν πλέον να επαναφέρουν οποιονδήποτε από τους νεκρούς εντελώς ανέπαφο με μια μικρή ώθηση στο συκώτι του. Υπάρχουν πολλές βλαβερές σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν αμέσως μετά από μια καρδιακή ανακοπή, όχι μόνο αυτές στον εγκέφαλο και το συκώτι. Και σίγουρα θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα της ομάδας ότι το συκώτι είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Αλλά αν η εργασία αυτή συνεχίσει να αποδίδει καρπούς, θα μπορούσε κάποια μέρα να οδηγήσει σε πρακτικές παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τις πιθανότητες επιτυχούς ανάνηψης στους ανθρώπους.

"Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν από τις τρέχουσες και μελλοντικές μελέτες έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την επιβίωση και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για τους ασθενείς που βιώνουν καρδιακή ανακοπή", έγραψαν οι ερευνητές.

Loading