Τα πράγματα που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τον καρκίνο είναι καλά, ειδικά αν είναι εύκολο να εφαρμοστούν και δεν απαιτούν συνταγή γιατρού. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering (MSK) στη Νέα Υόρκη διερεύνησαν πώς η νηστεία (fasting) ενισχύει τις ικανότητες του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση του καρκίνου.
"Οι όγκοι είναι πολύ πεινασμένοι", δήλωσε ο Joseph Sun, ανοσολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης. "Καταλαμβάνουν βασικά θρεπτικά συστατικά, δημιουργώντας ένα εχθρικό περιβάλλον συχνά πλούσιο σε λιπίδια που είναι επιβλαβή για τα περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό που δείχνουμε εδώ είναι ότι η νηστεία επαναπρογραμματίζει αυτά τα φυσικά κύτταρα-φονιάδες ώστε να επιβιώνουν καλύτερα σε αυτό το κατασταλτικό περιβάλλον".
Τα φυσικά κύτταρα δολοφόνοι (NK) είναι λευκά αιμοσφαίρια που ανταποκρίνονται στο όνομά τους, καταστρέφοντας άλλα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς και καρκινικά κύτταρα. Αν και η πρωταρχική τους δουλειά είναι να σκοτώνουν τους εισβολείς, τα κύτταρα NK επικοινωνούν επίσης με άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, απελευθερώνοντας πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες για να τους δώσουν σήμα να επιτεθούν σε επιβλαβή κύτταρα. Όσο περισσότερα ΝΚ κύτταρα υπάρχουν που εισβάλλουν σε έναν καρκινικό όγκο, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση του ασθενούς.
Οι ερευνητές ακολούθησαν νηστεία σε ποντίκια με καρκίνο για 24 ώρες δύο φορές την εβδομάδα, τα οποία μπορούσαν να τρώνε ελεύθερα μεταξύ των περιόδων νηστείας. Διαπίστωσαν ότι η νηστεία είχε βαθιά επίδραση στα κύτταρα NK τους. Όπως συμβαίνει στους ανθρώπους που νηστεύουν, τα επίπεδα γλυκόζης των ποντικών μειώθηκαν και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική πηγή ενέργειας όταν τα άλλα θρεπτικά συστατικά είναι χαμηλά, αυξήθηκαν. Ως αποτέλεσμα, τα κύτταρα NK στον σπλήνα των ποντικών "επαναπρογραμματίστηκαν".
"Κατά τη διάρκεια καθενός από αυτούς τους κύκλους νηστείας, τα κύτταρα NK έμαθαν να χρησιμοποιούν αυτά τα λιπαρά οξέα ως εναλλακτική πηγή καυσίμου έναντι της γλυκόζης", δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Rebecca Delconte. "Αυτό βελτιστοποιεί πραγματικά την αντικαρκινική τους απόκριση, επειδή το μικροπεριβάλλον του όγκου περιέχει υψηλή συγκέντρωση λιπιδίων, και τώρα είναι σε θέση να εισέλθουν στον όγκο και να επιβιώσουν καλύτερα λόγω αυτής της μεταβολικής εκπαίδευσης".
Εκτός από την παροχή μιας εναλλακτικής πηγής ενέργειας, η νηστεία προκάλεσε επίσης τη μετεγκατάσταση των κυττάρων NK. Πολλά μετακινήθηκαν στο μυελό των οστών όπου, λόγω της νηστείας, εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης σηματοδότησης που ονομάζεται ιντερλευκίνη 12. Αυτό ενίσχυσε την παραγωγή της ιντερφερόνης-γάμμα, μιας από τις αντικαρκινικές κυτταροκίνες που παράγουν με φυσικό τρόπο.
"Με τους δύο αυτούς μηχανισμούς μαζί, διαπιστώνουμε ότι τα κύτταρα NK προ-προετοιμάζονται να παράγουν περισσότερες κυτταροκίνες μέσα στον όγκο", δήλωσε ο Delconte. "Και με τον μεταβολικό επαναπρογραμματισμό, είναι πιο ικανά να επιβιώσουν στο περιβάλλον του όγκου και εξειδικευμένα να έχουν βελτιωμένες αντικαρκινικές ιδιότητες".
Οι ερευνητές διερευνούν τώρα αν υπάρχουν δύο πληθυσμοί κυττάρων ΝΚ που λαμβάνουν διαφορετική εκπαίδευση είτε στον σπλήνα είτε στον μυελό των οστών ή αν όλα τα κύτταρα περνούν και από τις δύο περιοχές.
Η παρούσα μελέτη προστίθεται στα υπάρχοντα στοιχεία που δείχνουν ότι η νηστεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα της χημειοθεραπείας για τον καρκίνο. Επιπλέον, η μελέτη μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό φαρμάκων που στοχεύουν στους μηχανισμούς που προκαλούνται από τη νηστεία χωρίς να απαιτείται οι ασθενείς να νηστεύουν. Μια άλλη εναλλακτική λύση θα ήταν η συλλογή των κυττάρων NK σε κατάσταση νηστείας και η διατήρησή τους εκτός του σώματος, χορηγώντας τα αργότερα ως συμπληρωματική θεραπεία.
Μέχρι να υπάρξουν περαιτέρω έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της νηστείας στον καρκίνο στους ανθρώπους, οι γιατροί παροτρύνουν τους ανθρώπους να μιλούν με τους γιατρούς τους πριν νηστέψουν.
"Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι νηστείας και κάποιοι μπορεί να είναι χρήσιμοι, ενώ άλλοι μπορεί να είναι επιβλαβείς", δήλωσε ο Neil Iyengar, ειδικός στον καρκίνο του μαστού στο MSK, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. "Οι ασθενείς θα πρέπει να μιλούν με τους γιατρούς τους για το τι είναι ασφαλές και υγιεινό για την ατομική τους κατάσταση".
*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από τη Rachael Gorjestani on Unsplash
[via]