Έρευνα: Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων
Σύμφωνα με πρόσφατη μεγάλη κλινική μελέτη, με την ονομασία VITAL, που έγινε για τη διερεύνηση της επίδρασης της καθημερινής χρήσης συμπληρωμάτων βιταμίνης D και ωμέγα-3 στην ανάπτυξη των αυτοάνοσων νοσημάτων, αυτά φαίνεται πως ίσως είναι αποτελεσματικά ως προς τη μείωση του σχετικού κινδύνου.
Πριν από πέντε χρόνια και παραπάνω, περισσότεροι από 25.000 συμμετέχοντες, υγιείς και ηλικίας άνω των 50 ετών, ξεκίνησαν την καθημερινή πρόσληψη (α) βιταμίνης D (2,000 IU) και ωμέγα-3 λιπαρών (1 γραμμάριο ιχθυελαίου την ημέρα), ή (β) βιταμίνης D και εικονικού φαρμάκου, ή (γ) ωμέγα-3 και εικονικού φαρμάκου, ή (δ) διπλού εικονικού φαρμάκου. Ανάλυση των δεδομένων της μελέτης έδειξε πως όσοι έπαιρναν βιταμίνη D, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με ωμέγα-3 λιπαρά, εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά νεοδιαγνωσθείσας αυτοάνοσης νόσου σε σχέση με τα δύο γκρουπ ελέγχου (γ) και (δ), όπου οι συμμετέχοντες λάμβαναν εικονικό φάρμακο αντί της βιταμίνης D, με ή χωρίς αντίστοιχα την ταυτόχρονη λήψη ωμέγα-3. Τα αυτοάνοσα νοσήματα που μελετήθηκαν περιλάμβαναν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη ρευματική πολυμυαλγία, την ψωρίαση, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και την αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς αδένα.
Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα της έρευνας έχει να κάνει με το ότι όσο συνεχιζόταν η μελέτη και περνούσαν τα χρόνια, και μετά την έλευση τουλάχιστον δύο ετών, τόσο και ο κίνδυνος αυτοάνοσης νόσου μειωνόταν στις ομάδες των συμμετεχόντων που λάμβαναν βιταμίνη D. Επομένως, η προφυλακτική δράσης της βιταμίνης D αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.
Όπως σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας του σχετικού άρθρου, Karen Costenbader, αυτή είναι και η πρώτη άμεση απόδειξη για το όφελος της καθημερινής λήψης συμπληρωμάτων, και συγκεκριμένα βιταμίνης D, που δείχνει ελάττωση της συχνότητας εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων μετά από ελάχιστη χρήση τα δύο χρόνια. Η διαπίστωση αυτή, με περαιτέρω επέκταση της έρευνας και με όποια νέα ευρήματα, θα μπορέσει να επηρεάσει και να βελτιώσει την πρόληψη των αυτοάνοσων νοσημάτων σε ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας (γυναίκες άνω των 55 ετών και άντρες άνω των 50 ετών).
Κατά τη διάρκεια της αναφερθείσας κλινικής δοκιμής, που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν παράλληλα τρέξει μελέτες στις οποίες εξετάστηκε η δράση των συγκεκριμένων συμπληρωμάτων σε σχέση με τον κίνδυνο της εμφάνισης νόσων όπως κακοηθειών, καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και ψυχικών ασθενειών όπως της κατάθλιψης. Από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, φάνηκε ότι το όφελος και των δύο συμπληρωμάτων σε κατά τα άλλα υγιή άτομα ήταν σχεδόν αμελητέο.
Μια επιπλέον πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της χορήγησης σκευάσματος βιταμίνης D και της συνολικής θνησιμότητας, παρακολουθώντας περισσότερες από 20.000 ανθρώπους για αρκετά χρόνια. Με βάση τα δεδομένα αυτά, συγκρίνοντας τις ομάδες χορήγησης βιταμίνης D και εικονικού φαρμάκου, δε βρέθηκε κάποια διαφορά στη θνησιμότητα συγκριτικά με τη συνολική θνησιμότητα ή με άλλες αιτίες όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Η αλήθεια είναι πως η αρχική μελέτη έχει κάποιους περιορισμούς μια οι νέες διαγνώσεις αυτοάνοσων ασθενειών ήταν λίγες, αφού τα περισσότερα συνήθως αργούν να εμφανιστούν. Για τον λόγο αυτό, θα χρειαστεί παρακολούθηση των συμμετεχόντων για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για καλύτερη κατανόηση της προληπτικής χρήσης των συγκεκριμένων συμπληρωμάτων.
Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι τα αποτελέσματα μπορούν να μεταφερθούν σε νεότερους πληθυσμούς ή σε αυτούς που έχουν ήδη διαγνωσθεί με κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, εφόσον δε συμπεριλήφθηκαν στη συγκεκριμένη κλινική δοκιμή. Όμως η κύρια συγγραφέας του συγκεκριμένου επιστημονικού άρθρου δηλώνει πως νιώθει μια σχετική σιγουριά και άνεση για να προτείνει σε συναδέλφους, φίλους και ασθενείς την ταυτόχρονη λήψη βιταμίνης D 2.000 UI και ωμέγα-3 λιπαρών (με τη μορφή ιχθυέλαιου) 1 γραμμαρίου την ημέρα, των δόσεων δηλαδή που χρησιμοποιήθηκαν και στη μελέτη VITAL.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr
[via]