Έρευνα: Τα μικροπλαστικά έχουν εισέλθει και στον εγκέφαλο μας...

Μια σοκαριστική ποσότητα πλαστικού έχει βρει τον τρόπο να εισχωρήσει στον εγκέφαλό μας, σύμφωνα με σχετική έρευνα. Σε μια νέα δημοσίευση, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δείγματα εγκεφάλου που ελήφθησαν από πτώματα είχαν κατά μέσο όρο 0,48% του βάρους τους αποτελούμενο από μικροπλαστικά, δηλαδή κομμάτια πλαστικού που είναι μικρότερα από 5 χιλιοστά.

«Είναι αρκετά ανησυχητικό», δήλωσε ο Matthew Campen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, επικεφαλής της έρευνας. «Υπάρχει πολύ περισσότερο πλαστικό στον εγκέφαλό μας από ό,τι θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αυτοψίας ανθρώπινων συκωτιών, νεφρών και μετωπιαίου φλοιού εγκεφάλων που ελήφθησαν από ιατροδικαστικό γραφείο στο Albuquerque του Νέου Μεξικού μεταξύ 2016 και 2024 (πιθανότατα όχι θύματα του Walter White...). Κατά τη διάρκεια αυτής της οκταετίας, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα πλαστικών σε κάθε όργανο είχαν αυξηθεί, αλλά το πιο ανησυχητικό ήταν στον εγκέφαλο, όπου η ποσότητα πλαστικών που βρέθηκε το 2024 ήταν, κατά μέσο όρο, 50% υψηλότερη από ό,τι το 2016. Η παρουσία πλαστικών στα πρόσφατα δείγματα εγκεφάλου ήταν «σημαντικά υψηλότερη» από ό,τι στο συκώτι και τους νεφρούς, κυμαινόμενη από επτά έως 30 φορές σε σχέση με ό,τι βρέθηκε στα άλλα όργανα.

Το πιο κοινό πλαστικό που βρέθηκε στα όργανα ήταν το πολυαιθυλένιο, το πολυμερές που χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή πλαστικών σακουλών και μπουκαλιών. «Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι τα μικρο- και νανοπλαστικά συσσωρεύονται επιλεκτικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο και οι συγκεντρώσεις αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου», έγραψαν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει τα σωματίδια στον εγκέφαλο των ψαριών, προκαλώντας τους ακανόνιστη συμπεριφορά, οπότε ήταν γνωστό ότι αυτή η συσσώρευση θα μπορούσε να συμβεί και στους ανθρώπους, αλλά το πόσο ακριβώς μπαίνει στη φαιά μας ουσία ήταν υπό συζήτηση.

Τα μικροπλαστικά έχουν συνδεθεί με ένα σωρό προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των νευρικών διαταραχών. Μια ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας καθόρισε ότι συνδέονται με πολυάριθμες χρόνιες ασθένειες, βλάβες στο DNA, δυσλειτουργία οργάνων, μεταβολικές διαταραχές και αρνητικές επιδράσεις στην ανοσολογική απόκριση.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η αύξηση των μικροπλαστικών με την πάροδο του χρόνου ευθυγραμμίζεται με την παγκόσμια αύξηση των ποσοστών της νόσου του Alzheimer και άλλων παθήσεων άνοιας. «Δεν ξέρω πόσο περισσότερο πλαστικό μπορεί να γεμίσει ο εγκέφαλός μας χωρίς να προκαλέσει κάποια προβλήματα», δήλωσε ο Campen.

Τα μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε πολλά αγαθά που οι άνθρωποι βάζουν στον οργανισμό τους, όπως (αλλά όχι μόνο) οδοντόκρεμα, μπύρα, μέλι, αλάτι, ζάχαρη, καθώς και νερό τόσο από τη βρύση όσο και από τα μπουκάλια. Αυτό δεν υπολογίζονται καν τα αόρατα πλαστικά σωματίδια στον αέρα, τα οποία αναπνέουμε τακτικά. Και υπάρχουν και άλλες εκπληκτικές επιπτώσεις: μια μελέτη έδειξε ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να επηρεάζουν τον καιρό.

[via]

Loading