Έρευνα των ΗΠΑ έδειξε ότι όντως βρέθηκε chip της TSMC σε συσκευή της Huawei

Φαίνεται ότι η Taiwanese Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) μπορεί να έχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς το chip της βρέθηκε μέσα σε συσκευή της Huawei. Η είδηση έρχεται αφότου η TechInsights, μια καναδική εταιρεία ερευνών, πραγματοποίησε ένα teardown του Ascend 910B της Huawei και διαπίστωσε ότι χρησιμοποιεί ένα chip της TSMC μέσα στο system-on-chip (SOC).

Το Ascend 910B της Huawei είναι ίσως το πιο προηγμένο chip της εταιρείας και χρησιμοποιείται επίσης για την εκπαίδευση μοντέλων AI. Όταν η TechInsights βρήκε το chip της TSMC μέσα στο Ascend 910B, ενημέρωσε την TSMC για την ανακάλυψη, και στη συνέχεια η TSMC ενημέρωσε και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ σχετικά.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει στη Huawei να διενεργεί οποιαδήποτε συνεργασία με μια αμερικανική εταιρεία από τον Μάιο του 2019 και την είχε επίσης τοποθετήσει σε έναν κατάλογο εμπορικών περιορισμών, πράγμα που σημαίνει ότι άλλες εταιρείες όπως η TSMC θα πρέπει να έχουν άδεια από τις ΗΠΑ πριν από τις συναλλαγές με τη Huawei ή οποιαδήποτε άλλη κινεζική εταιρεία. Αυτό δυσκόλεψε τη Huawei να συνεχίσει να κατασκευάζει προηγμένα chip και βασίστηκε κυρίως στην κινέζικη Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC).

Η TSMC ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν είχε προμηθεύσει κανένα chip στη Huawei από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2020, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Huawei μπορεί να είχε αποθεματοποιήσει τα chip πριν από την επιβολή των περιορισμών των ΗΠΑ.

Η ζήτηση για chips που κατασκευάζονται από την TSMC έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την άνοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η εκπαίδευση των AI μοντέλων απαιτεί ισχυρό hardware, όπως τα chips της Nvidia Blackwell, και οι ΗΠΑ έχουν φροντίσει να μην αποκτήσει η Κίνα πρόσβαση στις προηγμένες κατασκευαστικές δυνατότητες μέσω των ελέγχων των εξαγωγών της.

Το Υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι γνωρίζει για μια πιθανή παραβίαση των αμερικανικών ελέγχων εξαγωγών, αλλά δεν σχολίασε αν διεξάγεται ενεργή έρευνα ή όχι. Η TSMC δήλωσε ότι είναι ενήμερη για οποιαδήποτε ενεργή έρευνα από τις αμερικανικές αρχές.

[via]

Loading