Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον επίτευγμα της Τεχνολογίας ίσως ανοίξει νέους ορίζοντες για την ανάπτυξη ακόμα πιο προηγμένων και έξυπνων διαγνωστικών λύσεων. Ερευνητές από την Ιταλία δημιούργησαν μια βρώσιμη μπαταρία από βασικά δομικά στοιχεία που απαντώνται στα αμύγδαλα και την κάπαρη, μια λύση που θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά στην κατασκευή συσκευών που θα καταπίνει ο ασθενής και αφότου ολοκληρωθεί η εξέταση θα ακολουθούν την φυσιολογική διαδρομή μιας οποιασδήποτε τροφής χωρίς να χρειάζεται νέα επέμβαση για την αφαίρεση τους.
Η εν λόγω βρώσιμη μπαταρία διαθέτει ηλεκτρόδια από ριβοφλαβίνη, βιταμίνη που βρίσκουμε στα αμύγδαλα, αλλά και κερκετίνη που περιλαμβάνεται στην κάπαρη. Στο πρωτότυπο που περιγράφουν στην δημοσίευση τους στο περιοδικό Advanced Materials, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη μπαταρία λειτουργεί σε τάση 0.65V και μπορεί να επαναφορτιστεί έξω από σώμα του ασθενούς, αλλά στόχος τους είναι να φτάσουν στο σημείο να επαναφορτίζεται μέσα στο σώμα και να μπαίνει στην διαδικασία της πέψης χωρίς προβλήματα ή κίνδυνο για την υγεία.
Οι ερευνητές την περιγράφουν ως την πρώτη επαναφορτιζόμενη βρώσιμη μπαταρία στον κόσμο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα πρωτοποριακών ενδοσκοπικών ρομποτικών συσκευών στο μέλλον, ειδικά για τον έλεγχο του πεπτικού συστήματος στο σύνολο του (στομάχι, έντερα, οισοφάγος κλπ.).
[via]