Οι ερευνητές επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν ολοκληρωμένο χάρτη του γυναικείου κόλπου, δηλαδή έναν πλήρη κατάλογο που θα καταγράφει το ευρύ φάσμα των μικροοργανισμών που ζουν εκεί.
Αυτά τα μικρόβια είναι συλλογικά γνωστά ως κολπικό μικροβίωμα και περιλαμβάνουν βακτήρια, μύκητες και απλούς οργανισμούς που ονομάζονται αρχέγονα, μαζί με ιούς, αν και οι ιοί δεν είναι τεχνικά «ζωντανοί». Οι μεταβολές στην αφθονία αυτών των μικροβίων, ιδίως των βακτηρίων, έχουν συνδεθεί με διάφορες καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη, όπως ο πρόωρος τοκετός, χρόνιων ασθενειών, όπως η ενδομητρίωση, και λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTI) και του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).
Η σχέση μεταξύ του κολπικού μικροβιώματος και αυτών των καταστάσεων δεν είναι πλήρως κατανοητή. Παράλληλα, η προσπάθεια χαρτογράφησης περιπλέκεται από το γεγονός ότι η έρευνα για το κολπικό μικροβίωμα έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε συγκεκριμένες χώρες υψηλού εισοδήματος. Αυτό έχει στρεβλώσει τα αποτελέσματα προς συγκεκριμένους πληθυσμούς, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι επιστήμονες.
Οι ερευνητές δημοσίευσαν περισσότερες από τριάντα εργασίες στο πλαίσιο του Human Cell Atlas, μιας προσπάθειας χαρτογράφησης του ανθρώπινου σώματος κύτταρο προς κύτταρο. Σε ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό Trends in Microbiology, πάνω από δώδεκα ερευνητές υποστήριξαν ότι δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πώς μοιάζει ένα «υγιές» κολπικό μικροβίωμα για διαφορετικές δημογραφικές ομάδες ανά τον κόσμο.
Απαιτείται επειγόντως περισσότερη έρευνα σχετικά με τις λειτουργίες και την ποικιλομορφία του κολπικού μικροβιόκοσμου σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει ποια βακτήρια μπορούν να θεωρηθούν παθογόνα και ποια είναι πιο προστατευτικά.
Για παράδειγμα, μια εργασία-ορόσημο που δημοσιεύθηκε το 2010 εξέτασε σχεδόν 400 γυναίκες στη Βόρεια Αμερική και εντόπισε πέντε διαφορετικά προφίλ που μπορεί να έχει ένα υγιές κολπικό μικροβίωμα. Καθένα από αυτά ορίζεται ότι κυριαρχείται από έναν συγκεκριμένο τύπο βακτηρίων, όπως το Lactobacillus crispatus ή το Lactobacillus gasseri.
Οι επιστήμονες έχουν προτείνει επιπλέον κατηγορίες με την πάροδο των ετών, και πάλι με βάση δείγματα της Βόρειας Αμερικής, αλλά όταν εξετάζονται άλλες γεωγραφικές περιοχές, αυτές οι κατηγορίες δεν είναι πάντα κατάλληλες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2023 εξέτασε χιλιάδες υγιείς γυναίκες στο Βέλγιο και διαπίστωσε ότι πάνω από το 10% δεν ενέπιπτε στις πέντε καλύτερα καθιερωμένες κατηγορίες.
Αυτή η βελγική μελέτη διεξήχθη από μια ομάδα που ονομάζεται Isala στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας. Ονομάστηκε από την Isala Van Diest, την πρώτη γυναίκα γιατρό στο Βέλγιο, και έκτοτε το έργο επεκτάθηκε σε μια παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια που ονομάζεται Isala Sisterhood Consortium. Έχουν ξεκινήσει προγράμματα Isala σε διάφορες χώρες - μεταξύ άλλων στο Περού, το Καμερούν, τη Νιγηρία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ - και σχεδιάζονται περισσότερα για το προσεχές μέλλον.
Τα ενδεχόμενα οφέλη αυτών των μελετών θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέους τρόπους αντιμετώπισης της βακτηριακής κολπίτιδας (BV), η οποία συνήθως ορίζεται ως ο κόλπος που παρουσιάζει μείωση των βακτηρίων Lactobacillus μαζί με υπερανάπτυξη άλλων βακτηρίων που δεν «αναπνέουν» οξυγόνο.
Η BV δεν προκαλεί πάντα αισθητά συμπτώματα, αλλά συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο άλλων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων όπως ο HIV. Συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, αλλά συχνά, η BV ανακάμπτει μετά από αυτή τη θεραπεία.
Με μια καλύτερη κατανόηση του κολπικού μικροβιώματος, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να βρουν τρόπους «άμεσης διαμόρφωσής» του, ίσως εισάγοντας «προστατευτικά» βακτήρια πίσω στο μικροβίωμα όταν αυτά χάνονται, πρότειναν οι συγγραφείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει επίσης ένα παγκόσμιο πρότυπο για τη διάγνωση της BV και δεν είναι σαφές αν η BV μπορεί να οριστεί με τον ίδιο τρόπο σε όλο τον κόσμο.
Η συνεχής απεικόνιση των λακτοβακίλλων ως «χρυσού προτύπου» για τη βέλτιστη κολπική υγεία πρέπει να (επανα)αξιολογηθεί προσεκτικά με αμερόληπτες προοπτικές παγκόσμιας ποικιλομορφίας.
[via]