Το σίριαλ μεταξύ κυβέρνησης ΗΠΑ και Huawei είναι πλέον γνωστό σε όλους, επομένως, δεν έχει κάποιο σοβαρό νόημα να επαναλαμβάνουμε διαρκώς τα ίδια και τα ίδια. Θα αρκεστούμε απλά στο εξής: οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Huawei για κατασκοπεία για λογαριασμό της Κινεζικής κυβέρνησης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιάσει την παραμικρή απόδειξη.
Για το θέμα έχουν μιλήσει κατά καιρούς πολλοί και διάφοροι, ωστόσο, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η άποψη του πρώην CEO της Google, και ουσιαστικά του ανθρώπου που βοήθησε τα μέγιστα για να φτάσει η εταιρεία στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Ο λόγος για τον Eric Schmidt, ο οποίος τοποθετήθηκε για το θέμα σε συνέντευξη του στο BBC Radio, παίρνοντας ανοιχτά το μέρος των ΗΠΑ και λέγοντας ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα τόσο για τη στάση των ΗΠΑ, όσο και για την ίδια τη Huawei. Προτού διαβάσετε τη συνέχεια, να σημειώσουμε ότι ο Eric Schimdt πλέον είναι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Καινοτομίας στο Πεντάγωνο.
Δεν χώρα αμφιβολία ότι οι ορισμένες πρακτικές της Huawei δεν είναι αποδεκτές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Δεν χωρά αμφισβήτηση πως πληροφορίες από τα routers της Huawei έχουν καταλήξει στα χέρια της Κίνας. Όπως και να έγινε αυτό, είμαστε βέβαιοι ότι έχει συμβεί.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε επιλογές, αλλά με το να τιμωρούμε την εταιρεία επειδή είναι επιτυχημένη δεν πρόκειται να ωφελήσει τους Αμερικανούς καταναλωτές. Η απάντηση στη Huawei θα πρέπει να είναι η δημιουργία προϊόντων που θα είναι εξίσου καλά, αν όχι ανώτερα.
Υπάρχουν προκαταλήψεις που θα πρέπει να εξαλειφθούν. Ποιες είναι αυτές; Ότι είναι πολύ καλοί στην αντιγραφή, στην οργάνωση και έχουν ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται επάνω στα projects της, δεν παρουσιάζουν κάτι καινούργιο, είναι πάρα πολύ καλοί στην…κλεψιά. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα και θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτές τις αντιλήψεις. Οι Κινέζοι είναι εξίσου καλοί, αν όχι καλύτεροι, σε πολλούς τομείς της έρευνας και της καινοτομίας σε σύγκριση με τη Δύση. Επενδύουν πολλά περισσότερα χρήματα, με διαφορετικό τρόπο από ό,τι εμείς, στον οποίο ενδεχομένως εμπλέκεται η κυβέρνηση τους. Πρέπει να συνέλθουμε για να μπορέσουμε να τους ανταγωνιστούμε.
Οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν στον τομέα της Τεχνολογίας και είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ επωφελούνται όταν οι χώρες εργάζονται επάνω στην ίδια πλατφόρμα. Η Κίνα έχει το χρήμα, τους πόρους και την τεχνολογία για να κυριαρχήσει. Το ερώτημα είναι εάν δουλεύει επάνω σε παγκόσμιες πλατφόρμες ή επάνω στις δικές της. Όσο πιο μεγάλος διαχωρισμός υπάρχει στις πλατφόρμες, τόσο πιο επικίνδυνα γίνονται τα πράγματα. Είναι προς όφελος της Δύσης κάθε τεχνολογική πλατφόρμα να βασίζεται στις «δυτικές αξίες»
Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι ο κ. Schmidt συμμερίζεται την άποψη των ΗΠΑ για την επικινδυνότητα της Huawei (και πάλι αναπόδεικτα), ωστόσο, είναι ξεκάθαρος πως δεν είναι λύση ο αποκλεισμός. Το αντίθετο, μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Κίνα θα ξεφύγει τεχνολογικά και μάλιστα επάνω σε δικές της πλατφόρμες και οικοσυστήματα, όπου δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος από πλευράς ΗΠΑ. Κοινώς, η απόφαση του αποκλεισμού μπορεί να έχει χτυπήσει προσωρινά τη Huawei, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να έχει «γεννήσει» έναν πολύ μεγάλο αντίπαλο ειδικά στον χώρο του mobile.
Να σημειώσουμε ότι η Huawei απάντησε στις δηλώσεις του Eric Schmidt μέσω του επικεφαλής της Huawei UK, κ. Victor Zhang,
Οι ισχυρισμοί του Eric Schmidt, ο οποίος εργάζεται πλέον για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι απλά αναληθείς και αναπόδεικτες. Η Huawei λειτουργεί εντελώς ανεξάρτητη από οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση, συμπεριλαμβανόμενης αυτής της Κίνας. Θα συμφωνήσουμε, όμως, ότι η εφαρμογή παγκόσμιων προτύπων διασφαλίζει την καινοτομία, ενισχύει τον ανταγωνισμό και ωφελεί τους πάντες.
[via]