Μετά βίας πέρασε ένας μήνας από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρέωσε τη Google να δέχεται τις αιτήσεις χρηστών για το περίφημο "δικαίωμα στη λήθη" και ήδη έχουμε τις πρώτες περίεργες επιπτώσεις από την εφαρμογή της διαδικασίας.
Όλα ξεκίνησαν όταν η Google αποφάσισε να αποσύρει ένα άρθρο του BBC News από τα αποτελέσματα αναζήτησης, το οποίο ανέλυε λεπτομερώς την καταστροφική θητεία του πρώην CEO της Merrill Lynch, Stan O'Neal. Η Google προφανώς έκανε δεκτή την αίτηση του O'Neal για να διαγράψει οτιδήποτε σχετικό με το όνομα του από τη μηχανή αναζήτησης, αλλά ένας εκπρόσωπος (Ryan Heath) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου "δεν ήταν καλή απόφαση από μεριάς Google".
Κάπου εδώ ξεκινούν τα μπερδέματα και αποδεικνύεται ότι δεν είναι τελικά τόσο απλή η διαδικασία να "σε ξεχάσει η Google". Συγκεκριμένα, ο Ryan Heath ανέφερε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν δίνει το δικαίωμα στον κόσμο να κάνει "photoshop" τη ζωή του, ιδιαίτερα αν πρόκειται για τόσο υψηλόβαθμα στελέχη όπως ο O'Neal. Επίσης, αναγνωρίζει ότι είναι μεγάλη ευκολία για τη Google να λέει ναι σε όλα τα αιτήματα των χρηστών, αλλά επισημαίνει ότι για θα πρέπει να εξετάζει σοβαρά όλες τις περιπτώσεις.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περισσότερες από 250.000 αιτήσεις, αλλά με αυτή την εξέλιξη θα έχουμε πολλά επεισόδια...
[via]