Μπορεί το Facebook να αποτελεί το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο αυτή τη στιγμή με εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον πλανήτη, ωστόσο από την επιτυχία του δε λείπουν και οι συχνές επιθέσεις για θέματα που αφορούν την ιδιωτικότητα των χρηστών και την προστασία των δεδομένων τους.
Πρόσφατα, είδαμε το κοινωνικό δίκτυο να κατηγορείται ότι παρακολουθεί τη δραστηριότητα των χρηστών ακόμα και μετά το log out, αλλά και την τεράστια λίστα προσωπικών δεδομένων που αποθηκεύει στις βάσεις δεδομένων του για κάθε μεμονωμένο χρήστη.
Πίσω στο 2009, η Facebook αποφάσισε να τροποποιήσει τους όρους χρήσης του κοινωνικού δικτύου θέτοντας τις πληροφορίες που μέχρι τότε ήταν Private ως default σε Public. Με αφορμή αυτήν την "απλοποίηση", η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) κατηγορεί το Facebook για παραπλανητικές τεχνικές.
Μεταξύ άλλων, η FTC ζητά τα ιδιωτικά σχόλια που γίνονται εντός του κοινωνικού δικτύου να μη μοιράζονται με τρίτους, εκτός και αν υπάρχει άδεια από μέρους των χρηστών. Αυτή τη στιγμή συζητιέται το ενδεχόμενο συμβιβασμού, με το δημοφιλέστατο κοινωνικό δίκτυο να αντιμετωπίζει 20 χρόνια συστηματικής παρακολούθησης σχετικά με θέματα ιδιωτικότητας.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός ημερών...
[πηγή pocket-lint]