Οι πλατφόρμες του Facebook και του Instagram δημοσίευσαν νέα δεδομένα που αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τον προληπτικό έλεγχο που γίνεται για την αποτροπή διαμοιρασμού «πειρατικού» περιεχομένου. Πρόκειται για δεδομένα που αποδεικνύουν ότι οι αυτόματες καταργήσεις αυτού του είδους του περιεχομένου αφορούν εκατομμύρια «κομμάτια».
Είναι γνωστό πλέον πως όλες οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ακολουθούν μία σειρά κανονισμών σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα του περιεχομένου και υποχρεούνται να καταργούν από τις ακατάπαυστες ροές τους οποιοδήποτε περιεχόμενο που δεν συνάδει με τους συγκεκριμένους κανονισμούς. Προκειμένου να διευκολυνθεί η εποπτεία του περιεχομένου, η Facebook αποφάσισε να πάρει αρκετές πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση της κατάστασης στο περιβάλλον των πλατφορμών της.
Τόσο το Facebook όσο και το Instagram χρησιμοποιούν ένα εργαλείο που ονομάζεται «Rights Manager» για τον αυτόματο εντοπισμό περιεχομένου που παραβιάζει τους προβλεπόμενους κανονισμούς, το οποίο καθιστά εύκολη την κατάργηση ή την επιτήρηση επιβλαβούς περιεχομένου. Μάλιστα, χρησιμοποιείται από την εταιρεία και η υπηρεσία «Audible Magic», η οποία ανιχνεύει και αφαιρεί πειρατικά μουσικά κομμάτια. Με αυτά τα εργαλεία, η Facebook ευελπιστεί ότι βοηθά τους δημιουργούς από την αντιγραφή ή κοινώς την κλοπή των έργων τους, προστατεύοντας τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργιών τους.
Η Facebook για πρώτη φορά έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους προληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιεί για την κατάργηση περιεχομένου που παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Τα στοιχεία αφορούν το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και η εταιρεία αναφέρει ότι την εν λόγω περίοδο η πλειοψηφία του περιεχομένου που παραβίαζε τους κανονισμούς καταργήθηκε προληπτικά.
Σύμφωνα με την εταιρεία, στο Facebook, καταργήθηκε περιεχόμενο της τάξεως 77,9% καθώς κρίθηκε ότι αφορά περιεχόμενο που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα. Μάλιστα, αυτό μεταφράζεται σε 9.822.070 κομμάτια. Στο Instagram, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 59% και μεταφράζεται σε 2.170.529 κομμάτια περιεχομένου. Αυτά τα «κομμάτια» περιεχομένου αφορούν αναρτήσεις, φωτογραφίες, βίντεο και διαφημίσεις που φιλοξενήθηκαν στο περιβάλλον αμφοτέρων των πλατφορμών.
Η Facebook έχει επίγνωση του ρόλου που διαδραματίζει για την καταπολέμηση της πειρατείας και επιθυμεί να εξασφαλίσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα αυτοματοποιημένα συστήματα.
Για να εντοπίσουμε και να καταργήσουμε καλύτερα την πιθανή παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων περιεχομένου, χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό συστημάτων μηχανικής εκμάθησης, ύποπτων σημάτων που ανιχνεύουν παραβιάσεις των IP και λέξεων-κλειδιών που συνήθως σχετίζονται με παραβίαση, καθώς και άμεσες πληροφορίες από τους ίδιους τους δημιουργούς. Παράλληλα, έχουμε επίσης λάβει μέτρα για να σταματήσουμε προληπτικά τον διαμοιρασμό links, που αποτελεί έναν εύκολο και παράνομο τρόπο αντιγραφής κλεμμένου περιεχομένου
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!
**Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το FossBytes.
[Facebook]