Οι ειδήσεις που αφορούν τη Facebook και οι ανακοινώσεις της εταιρείας έρχονται σωρηδόν τις τελευταίες ημέρες, τόσο λόγω του σκανδάλου με την Cambridge Analytica που προκάλεσε ένα ντόμινο αποκαλύψεων για τις πρακτικές του κοινωνικού δικτύου, όσο και για τις συνεχόμενες προσπάθειες τους να αποκαταστήσουν την σχέση εμπιστοσύνης με τους χρήστες.
Μετά την αρχική μέτρια αντιμετώπιση των πραγμάτων είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από τον Mark Zuckerberg και το επιτελείο του, οι οποίοι αποφάσισαν να παίξουν το χαρτί της ειλικρίνειας. Ο ιδρυτής και CEO της Facebook παραδέχτηκε ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός για να διορθωθούν τα προβλήματα του κοινωνικού δικτύου και σε γενικές γραμμές σημείωσε ότι οι πληροφορίες των δημόσιων προφίλ όλων των χρηστών μπορεί να έχουν περάσει στα χέρια third-party εφαρμογών όλα αυτά τα χρόνια.
Σε μια άλλη ανάρτηση του CTO, Mike Schroepfer, η Facebook αποκαλύπτει ότι η Cambridge Analytica κατάφερε τελικά να πάρει στα χέρια της τα δεδομένα από 87 εκατ. χρήστες και όχι από 50 εκατ. που υπολόγιζαν στην αρχή. Δημοσίευσε, επίσης, ένα γράφημα που αποκαλύπτει από ποιες χώρες προέρχονται οι λογαριασμοί αυτοί και γι' αυτό η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσισε να ζητήσει και αυτή επίσημα εξηγήσεις.
Για να επιστρέψουμε στις ενέργειες αποκατάστασης της αξιοπιστίας, η Facebook ανακοίνωσε τα εξής:
- Events API: Στο εξής, οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο API δεν θα έχουν πρόσβαση στη λίστα των καλεσμένων ή στις αναρτήσεις των χρηστών στο wall του συγκεκριμένου event. Παράλληλα, γίνονται ακόμα πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις για να έχει μια εφαρμογή πρόσβαση στο Events API.
- Groups API: Όλες οι third-party εφαρμογές που χρησιμοποιούν το Groups API θα πρέπει να λαμβάνουν την έγκριση του Facebook και του διαχειριστή του συγκεκριμένου γκρουπ. Καμία εφαρμογή δεν θα έχει πρόσβαση στη λίστα με τα μέλη του γκρουπ, ενώ αφαιρούνται όλες οι προσωπικές πληροφορίες (π.χ. ονόματα και φωτογραφίες) που βρίσκονται σε αναρτήσεις ή σχόλια.
- Pages API: Μέχρι σήμερα, οποιαδήποτε εφαρμογή μπορούσε να εκμεταλλεύεται το Pages API για να διαβάζει posts ή σχόλια από οποιαδήποτε Page. Με αυτόν τον τρόπο, οι developers μπορούσαν να δημιουργούν κατάλληλα εργαλεία για διάφορους σκοπούς, όπως π.χ. τον προγραμματισμό αναρτήσεων ή την απάντηση σε σχόλια ή μηνύματα. Αυτή η πρακτική έδινε, όμως, μεγαλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα απ' ό,τι ήταν απαραίτητο. Στο εξής, η πρόσβαση στο Pages API θα δίνεται μόνο με σχετική έγκριση του Facebook και μόνο αν η εφαρμογή αποδεικνύει ότι προσφέρει κάποια χρήσιμη υπηρεσία στην Page.
- Facebook Login: Στο εξής, η Facebook θα πρέπει να δίνει την έγκριση της σε όλες τις εφαρμογές που επιθυμούν να τραβήξουν πληροφορίες από τον λογαριασμό του χρήστη (π.χ. για check-ins, likes, photos, posts, videos, events και groups). Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις γίνονται ακόμα πιο αυστηρές και αν ο χρήστης δεν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για 3 μήνες, τότε θα αποκόπτεται η πρόσβαση στα δεδομένα του.
- Search and Account Recovery: Καταργείται η λειτουργία αναζήτησης κάποιου χρήστη μέσω του αριθμού τηλεφώνου ή της διεύθυνσης email από το Facebook Search.
- Call and Text History: Πρόκειται για λειτουργία των Facebook Messenger και Messenger Lite για συσκευές Android, η οποία ενεργοποιείται μόνο με έγκριση του χρήστη. Διαβεβαιώνουμε ότι δεν συλλέγουμε το περιεχόμενο των μηνυμάτων, ενώ διαγράφουμε αυτόματα όλες τις καταχωρήσεις που έγιναν πριν από 1 χρόνο. Στο εξής, οι εφαρμογές θα συλλέγουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα δεδομένα για να προσφέρεται αυτή η λειτουργία.
- Data Providers and Partner Categories: Καταργούμε το πρόγραμμα Partner Categories, το οποίο επέτρεπε σε third-party παρόχους δεδομένων να δίνουν πακέτα αποκλειστικά για το Facebook.
- App Controls: Από τη Δευτέρα 9 Απριλίου, οι χρήστες θα βλέπουν στο επάνω μέρος του News Feed ένα link που θα τους οδηγεί στις πληροφορίες του λογαριασμού τους σχετικά με τις εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους. Από εκεί θα είναι εφικτό να διαγράψουν αυτές που δεν χρησιμοποιούν, ενώ θα ενημερωθούν και στην περίπτωση που τα δεδομένα τους περιλαμβάνονται σε αυτά της Cambridge Analytica.
Εκτός από τα παραπάνω, η Facebook ανανεώνει τους Όρους Χρήσης, την πολιτική της για τα δεδομένα των χρηστών και τις ρυθμίσεις ασφαλείας των λογαριασμών, ξεκαθαρίζοντας ότι όλες οι υπηρεσίες της (Facebook, Messenger, Instagram) υπόκεινται πλέον σε νέους κανόνες. Σε γενικές γραμμές, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο ξεκάθαρα για το πως διαχειρίζεται τα δεδομένα των χρηστών, τι ενέργειες μπορούν να κάνουν οι χρήστες για να ελέγξουν τα δεδομένα τους και φυσικά υπόσχεται ότι δεν πουλάνε τα δεδομένα αυτά σε κάνεναν.
[Facebook]