Η Κίνα ξεκίνησε μια δεύτερη φάση κατασκευής για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του ήδη μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου στον κόσμο με ένα μόνο δίσκο.
Το σφαιρικό τηλεσκόπιο με άνοιγμα πεντακοσίων μέτρων (FAST), που βρίσκεται σε μια περιοχή στο Γκουιζού της νοτιοδυτικής Κίνας, λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2020. Αλλά τώρα μια δεύτερη φάση θα προσθέσει 24 νέα μετακινούμενα ραδιοτηλεσκόπια, το καθένα με διάμετρο 40 μέτρα. Η κατασκευή ξεκίνησε επίσημα στις 25 Σεπτεμβρίου, στην όγδοη επέτειο της ολοκλήρωσης του FAST.
Αυτή η επέκταση, που ονομάστηκε FAST Core Array, έχει ως στόχο να αξιοποιήσει το «ήσυχο» ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον που υπάρχει σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων γύρω από το τηλεσκόπιο, σύμφωνα με την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV). Η τοποθεσία επιλέχθηκε αρχικά για την απομακρυσμένη τοποθεσία της περιοχής και τη φυσική τοπογραφία της. Όταν συνδυαστούν σε μια συστοιχία, τα νέα τηλεσκόπια θα ενισχύσουν την ανάλυση και τις δυνατότητες ανίχνευσης.
Το project αποσκοπεί στο να επιτρέψει στους επιστήμονες βαθύτερες έρευνες σε διάφορα πεδία, συμπεριλαμβανομένων των γεγονότων βαρυτικών κυμάτων, των γρήγορων ραδιοεκρήξεων, των υπερκαινοφανών και των γεγονότων παλιρροϊκής διάσπασης μαύρων οπών. Θα συμβάλει επίσης στην επίγνωση της διαστημικής κατάστασης, στην ανίχνευση μικρών αντικειμένων του Ηλιακού Συστήματος, στην επικοινωνία και τον έλεγχο των ανιχνευτών στο βαθύ Διάστημα και σε άλλους τομείς.
Το FAST ολοκληρώθηκε το 2016 και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2020. Μέχρι στιγμής έχει ανιχνεύσει περισσότερα από 900 πάλσαρ, ή αστέρες νετρονίων που περιστρέφονται γρήγορα. Η γιγαντιαία εγκατάσταση είναι επίσης ανοικτή σε ερευνητικά αιτήματα διεθνών επιστημόνων και ομάδων από τις αρχές του 2021.
[via]