Fertilo: Η νέα τεχνολογία που φέρνει την επανάσταση στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Μια καινοτόμος τεχνολογία γονιμότητας που χρησιμοποιεί βλαστικά κύτταρα για να βοηθήσει ένα έμβρυο να ωριμάσει εκτός του σώματος οδήγησε στην πρώτη φυσιολογική γέννηση ανθρώπου στον κόσμο. Η Gameto, η εταιρεία που ανέπτυξε την προσέγγιση, ισχυρίζεται ότι είναι ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο προσιτή από τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση.

Από τη γέννηση του πρώτου «μωρού του δοκιμαστικού σωλήνα» στον κόσμο το 1978, η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να ξεπεράσουν προβλήματα γονιμότητας και να γίνουν γονείς. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετά μειονεκτήματα.

Μια νέα τεχνική γονιμότητας που αναπτύχθηκε από την Gameto, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με επικεφαλής γυναίκες που έχει ως στόχο την προώθηση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών, παρέχει μια εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή εξωσωματική γονιμοποίηση και, σύμφωνα με την εταιρεία, έχει λιγότερα μειονεκτήματα. Επιπλέον, πρόσφατα γεννήθηκε το πρώτο ζωντανό μωρό που συνελήφθη με την τεχνική αυτή - η οποία ονομάζεται Fertilo.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να γιορτάσουμε την πρώτη ζωντανή γέννηση στον κόσμο που συνελήφθη με τη χρήση του Fertilo», δήλωσε η Dr Dina Radenkovic, CEO και συνιδρυτής της Gameto. «Ξεπερνώντας τις μεγάλες προκλήσεις της συμβατικής εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως οι μακροχρόνιοι κύκλοι θεραπείας, οι σημαντικές παρενέργειες και η συναισθηματική και σωματική καταπόνηση, το Fertilo παρέχει μια δυνητικά ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο προσιτή λύση για τις οικογένειες. Αυτό το ορόσημο σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην αναπαραγωγική υγεία και αναδεικνύει την πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας iPSC [επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα] στην εξωσωματική γονιμοποίηση και τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας μας».

Στη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, τα ώριμα ωάρια συλλέγονται από τις ωοθήκες και γονιμοποιούνται από σπέρμα σε εργαστήριο. Αφού περάσουν περίπου πέντε ημέρες σε προστατευμένο εργαστηριακό περιβάλλον, το γονιμοποιημένο ωάριο (έμβρυο) μεταφέρεται στη μήτρα με την ελπίδα ότι θα επέλθει εγκυμοσύνη. Αλλά αυτό είναι στην πραγματικότητα το τελικό μέρος της διαδικασίας. Πριν από τη συλλογή ωαρίων, οι ωοθήκες διεγείρονται ώστε να παράγουν περισσότερα ωάρια από το συνηθισμένο μέσω της χορήγησης μιας ή δύο ενέσεων ορμονών την ημέρα, μερικές φορές έως και 90 ενέσεις ανά κύκλο θεραπείας. Ένας πλήρης κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης διαρκεί περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες.

Υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, δεν υπάρχουν εγγυήσεις- η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν εγγυάται ένα μωρό. Υπάρχει ο κίνδυνος πολλαπλών κυήσεων, ο οποίος ενέχει τους δικούς του κινδύνους. Επιπλέον, οι απαιτούμενες ενέσεις ορμονών μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών, όπου οι ωοθήκες διογκώνονται και γίνονται επώδυνες. Υπάρχει το σωματικό και συναισθηματικό άγχος που περνούν τα ζευγάρια και το οποίο συνδέεται με τις τακτικές εξετάσεις, τις ενέσεις και τη συνεχή ερώτηση: «Είμαι έγκυος;». Στη συνέχεια, φυσικά, υπάρχει και το υψηλό κόστος.

Η διαδικασία Fertilo διαφέρει από την παραδοσιακή εξωσωματική γονιμοποίηση επειδή λαμβάνει κύτταρα υποστήριξης των ωοθηκών (OSCs) που προέρχονται από ανθρώπινα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPSCs) και τα συν-καλλιεργεί με ένα ανώριμο ωάριο για να μιμηθεί τη φυσική διαδικασία ωρίμανσης των ωαρίων στο εργαστήριο. Μια μελέτη του 2023 έδειξε ότι η μέθοδος αυτή βελτίωσε σημαντικά την ωρίμανση των ωαρίων και τον σχηματισμό εμβρύων. Η Gameto λέει ότι η διαδικασία Fertilo αποφεύγει το 80% των ενέσεων ορμονών που απαιτεί η παραδοσιακή εξωσωματική γονιμοποίηση και μειώνει τη διάρκεια ενός κύκλου θεραπείας σε τρεις ημέρες.

«Η δυνατότητα ωρίμανσης των ωαρίων εκτός του σώματος με ελάχιστη ορμονική παρέμβαση μειώνει σημαντικά τους κινδύνους, όπως το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών, και ανακουφίζει από τις παρενέργειες που προκαλούνται από τις υψηλές δόσεις ορμονών», δήλωσε ο Dr Luis Guzmán, επικεφαλής της Pranor Laboratories, στο Περού, ο οποίος επέβλεψε τη διαδικασία Fertilo που οδήγησε στην πρώτη φυσιολογική γέννηση. «Το Fertilo αποτελεί σημαντική πρόοδο για τις γυναίκες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να υποβληθούν στην επιβάρυνση του παραδοσιακού πρωτοκόλλου εξωσωματικής γονιμοποίησης, φέρνοντας ελπίδα και νέες δυνατότητες σε έναν ευρύτερο πληθυσμό ασθενών».

Η μητέρα του πρώτου «μωρού Fertilo» στον κόσμο, που γεννήθηκε στην κλινική Santa Isabel στη Λίμα του Περού, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευτυχισμένη.

Η μέθοδος Fertilo ήταν η προτιμώμενη επιλογή σε σύγκριση με τις παραδοσιακές προσεγγίσεις. Με λιγότερες ενέσεις και μια πιο ήπια, λιγότερο επεμβατική διαδικασία ανάκτησης ωαρίων, μου έδωσε ελπίδα και επιβεβαίωση κατά τη διάρκεια ενός βαθιά προσωπικού ταξιδιού. Η καινοτόμος προσέγγιση της Fertilo έκανε τη σωματική εμπειρία ευκολότερη και μείωσε επίσης το συναισθηματικό βάρος των πολλών ενέσεων ορμονών. Είμαι βαθύτατα ευγνώμων στην κλινική Pranor και στην ομάδα της Gameto για τη φροντίδα και την αφοσίωσή τους στο να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό μου να αποκτήσω οικογένεια.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Gameto ανακοίνωσε ότι συνεργάστηκε με την αλυσίδα κλινικών εξωσωματικής γονιμοποίησης IVFAustralia (IVFA) με έδρα την Αυστραλία, καθιστώντας την προσέγγιση Fertilo διαθέσιμη στους ασθενείς σε επιλεγμένες κλινικές σε όλη τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι η Gameto έχει λάβει κανονιστική έγκριση για την τεχνολογία Fertilo στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Αργεντινή, την Παραγουάη, το Μεξικό και το Περού. Οι ΗΠΑ μπορεί να είναι οι επόμενες, με την εταιρεία να προετοιμάζεται για δοκιμές φάσης 3 εκεί.

[via]

Loading