Figure 02: Το 2ης γενιάς ανθρωποειδές ρομπότ εργάζεται ήδη σε γραμμές παραγωγής

Η εταιρεία ρομποτικής Figure ανακοίνωσε πρόσφατα το δεύτερης γενιάς ανθρωποειδές ρομπότ της, το οποίο αρχικά απευθύνεται σε γραμμές παραγωγής σε εμπορικά περιβάλλοντα, αλλά η εταιρεία υπόσχεται ότι στο κοντινό μέλλον θα έχουμε έναν δίποδο μπάτλερ στα σπίτια μας.

Η Figure ιδρύθηκε το 2022 από τον Brett Adcock με σκοπό να φέρει στην αγορά ένα «εμπορικά βιώσιμο ανθρωποειδές ρομπότ γενικής χρήσης». Η εταιρεία αναφέρει ότι οι μηχανικοί της έχουν αναλάβει έκτοτε έναν «εκ βάθρων επανασχεδιασμό hardware και software» που περιλαμβάνει αναβαθμίσεις στα AI συστήματα, το computer vision, το σύστημα μπαταρίας, τα ηλεκτρονικά, τους αισθητήρες και τους ενεργοποιητές.

Μεταξύ των κυριότερων σημείων που μοιράστηκαν είναι τα ενσωματωμένα μικρόφωνα και ηχεία που εξυπηρετούν συνομιλίες ένας προς έναν με ανθρώπους, οι οποίες τροφοδοτούνται από προσαρμοσμένα AI μοντέλα που εκπαιδεύτηκαν σε συνεργασία με τον OpenAI. Η Figure έχει επίσης ενσωματώσει κάτι που ονομάζεται vision language model και θα επιτρέπει στο ανθρωποειδές να κατανοεί τα όσα καταγράφονται από τους φακούς της κάμερας και να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με το τι πρέπει να γίνει.

Όσον αφορά τις ίδιες τις κάμερες, το Figure 02 διαθέτει έξι κάμερες RGB που τροφοδοτούν τον φυσικό κόσμο στο AI-based σύστημα όρασης για να το βοηθήσουν να καταλάβει τη φύση. Αυτές περιλαμβάνουν δύο στην καμπυλωτή επιφάνεια του κινούμενου προσώπου του, καθώς και μια συστοιχία στο πίσω μέρος. Το ρομπότ επωφελείται επίσης από την τριπλάσια αύξηση της υπολογιστικής ισχύος και των δυνατοτήτων εξαγωγής συμπερασμάτων AI σε σύγκριση με την έκδοση Gen1, η οποία «επιτρέπει την πλήρως αυτόνομη εκτέλεση καθηκόντων AI στον πραγματικό κόσμο».

Η υφασμάτινη επένδυση που υπάρχει κατά τόπους μαζί με την εσωτερική καλωδίωση δημιουργούν μια γλιστερή εξωτερική μορφή. Ένα promo video αποκαλύπτει αρθρώσεις ώμων με ροπή 50 Nm και εύρος κίνησης 148 μοιρών, 150 Nm στο γόνατο και 135 μοίρες, και 150 Nm στο ισχίο με εύρος 195 μοιρών. Και το νέο ανθρωποειδές έχει εφοδιαστεί με την τελευταία έκδοση ρομποτικών χεριών ανθρώπινης κλίμακας, που επιτρέπουν «ένα ευρύ φάσμα εργασιών που μοιάζουν με ανθρώπινες» χάρη στους 16 βαθμούς ελευθερίας και την αντίστοιχη με τον άνθρωπο δύναμη. Τέλος, μια νέα προσαρμοσμένη μπαταρία 2,25 kWh στον κορμό φέρεται να αυξάνει την παροχή ενέργειας κατά περισσότερο από 50%, αν και δεν έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν τα πραγματικά στοιχεία του χρόνου λειτουργίας ανά φόρτιση.

Πρόσφατα μάθαμε ότι το Figure 01 εργάζεται στις εγκαταστάσεις παραγωγής της BMW στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνας. Το ανθρωποειδές Figure 02 έχει επίσης φτάσει στο χώρο του εργοστασίου, περνώντας τις τελευταίες εβδομάδες «εισάγοντας με επιτυχία τμήματα λαμαρίνας σε συγκεκριμένα εξαρτήματα, τα οποία στη συνέχεια συναρμολογήθηκαν ως μέρος του πλαισίου», καθώς και αναλαμβάνοντας τη συλλογή AI δεδομένων.

«Στόχος της Figure είναι να δημιουργήσει ρομπότ που όχι μόνο θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα αλλά και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Οι προηγμένες δυνατότητες του Figure 02 φέρνουν την εταιρεία ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του οράματος».

Loading