FIRST Global Challenge Αθήνα 2024: Μια λαμπρή γιορτή Ρομποτικής και Παγκόσμιας Συνεργασίας!

Το MellonLab με ενθουσιασμό ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση του FIRST Global Challenge Αθήνα 2024. Είκοσι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η Αθήνα υποδέχθηκε ξανά ένα διεθνές γεγονός που ενώνει τα έθνη, αυτή τη φορά μέσα από την τεχνολογία και την καινοτομία. Ο διαγωνισμός έφερε κοντά εθνικές ομάδες μαθητών και μέντορες από όλο τον κόσμο, προωθώντας την καινοτομία, τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ νέων από διαφορετικές κουλτούρες και υπόβαθρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, έστειλε επίσης επιστολή υποστήριξης, εκφράζοντας την εκτίμησή του για την προσπάθεια προώθησης της εκπαίδευσης και της συνεργασίας μεταξύ των νέων.

Κατά τη διάρκεια των 3 ημερών του διαγωνισμού και της Τελετής Έναρξης, η διοργάνωση προσέλκυσε πάνω από 25.000 επισκέπτες, που συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας τη σημασία της επιστήμης και της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Ο διαγωνισμός έφερε κοντά εθνικές ομάδες μαθητών και μέντορες από όλο τον κόσμο, προωθώντας την καινοτομία, τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ νέων από διαφορετικές κουλτούρες και υπόβαθρα. 

Την 2η αγωνιστική ημέρα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε στον διαγωνισμό, ενισχύοντας τη σημασία του γεγονότος και στέλνοντας το δικό του μήνυμα στους συμμετέχοντες και παρευρισκόμενους. 

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης είχαν οι 300+ εθελοντές από περισσότερες από 60 χώρες, εκ των οποίων 100+ από την Ελλάδα, οι οποίοι υποστήριξαν την οργάνωση και την επίτευξη των στόχων της διοργάνωσης. Επιπλέον, περίπου 1.500 μαθητές από σχολεία της Αττικής είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον διαγωνισμό, να παρακολουθήσουν από κοντά τις προσπάθειες των διεθνών ομάδων και να εμπνευστούν από τα επιτεύγματα των συνομηλίκων τους.

Η CEO & Co-Founder του MellonLab, Χρυσούλα Κονιάκου, σχολίασε σχετικά: "Είμαστε απίστευτα περήφανοι που καταφέραμε να φέρουμε το FIRST Global Challenge στην Ελλάδα, και ακόμα πιο περήφανοι για όλους που συμμετείχαν σε αυτό το μοναδικό γεγονός. Το να βλέπουμε χιλιάδες νέους από όλο τον κόσμο να συνεργάζονται, να καινοτομούν και να ανταλλάσσουν ιδέες μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον. Αυτός ο διαγωνισμός δεν είναι απλώς μια δοκιμασία ρομποτικής – είναι ένα πραγματικό μάθημα αλληλεγγύης και συνεργασίας. Πιστεύουμε βαθιά ότι η νέα γενιά διαθέτει τα εργαλεία και την οπτική για να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου, όπως την κλιματική αλλαγή και την βιώσιμη ανάπτυξη."

Το MellonLab, παράλληλα με τον διαγωνισμό, διοργάνωσε ανοιχτές ομιλίες για το κοινό με τη συμμετοχή ειδικών προσκεκλημένων. Μεταξύ αυτών ήταν ο κ. Γιώργος Κρεμλής και η κα Λίνα Τσαλταμπάση Πρόεδρος του ΣΕΓΕ, που μοιράστηκαν τις γνώσεις και το όραμά τους για το μέλλον της τεχνολογίας, της βιωσιμότητας, του επιχειρείν και της κυκλικής οικονομίας.

O Πρόεδρος & Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του MellonLab, Δρ. Αναστάσιος Κόλλιας, δήλωσε: "Η διεξαγωγή του FIRST Global Challenge στην Ελλάδα αποτελεί την πραγματοποίηση του μεγάλου ονείρου που γεννήθηκε από την πρώτη μου συμμετοχή ως προπονητής το 2018 στο Μεξικό. Στόχος ήταν να εμπνεύσουμε, να κινητοποιήσουμε τα παιδιά μας και να μοιραστούμε με σημαντικούς ανθρώπους από όλη την υφήλιο το όραμα του MellonLab για μια Ελλάδα ικανή να αφήσει το στίγμα της στον τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα συνεχίσουμε ακούραστα να χαράσσουμε την πορεία προς την καινοτομία και την πρόοδο."

Το FIRST Global Challenge είναι ένας διαγωνισμός ρομποτικής Ολυμπιακού τύπου, όπου μαθητικές ομάδες καλούνται να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ρομπότ που θα ανταγωνιστούν σε συγκεκριμένα θεματικά πεδία. Ο φετινός διαγωνισμός επικεντρώθηκε στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα της εποχής μας, και ενθάρρυνε τους μαθητές να σκεφτούν δημιουργικά για την επίλυση τέτοιων προκλήσεων.

Το MellonLab, εκτός από τη διοργάνωση του διαγωνισμού, είχε την τιμή να βραβευτεί με το Βραβείο Francisco Jose de Caldas για την Αειφόρο Αριστεία, ένα εξαιρετικά σημαντικό βραβείο που αναγνωρίζει τις προσπάθειες της ομάδας για την προώθηση της βιωσιμότητας και της καινοτομίας. Η διάκριση αυτή αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης του MellonLab στη δημιουργία βιώσιμων λύσεων μέσω της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας, ενισχύοντας τον ρόλο του ως πρωτοπόρου στον τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής σε διεθνές επίπεδο.

Το MellonLab δεν θα μπορούσε να επιτύχει την τόσο εντυπωσιακή διεξαγωγή του FIRST Global Challenge Αθήνα 2024 χωρίς την υποστήριξη των πολύτιμων συνεργατών και υποστηρικτών του. Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη χώρα. Η COSMOTE προσέφερε κρίσιμη τεχνολογική υποδομή και υποστήριξη, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη διεξαγωγή του διαγωνισμού σε υψηλές ταχύτητες. Ο όμιλος VIOHALCO συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίηση του γεγονότος, προωθώντας τη σημασία της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ΕΡΤ, με την κάλυψη και μετάδοση της Τελετής Έναρξης και των αγώνων, έφερε το παγκόσμιο αυτό γεγονός στα σπίτια χιλιάδων ανθρώπων, αυξάνοντας την προβολή και την απήχηση του διαγωνισμού σε ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο μέσω του ERTFLIX. Ο Δήμος Πειραιά, τέλος, υποστήριξε από την 1η στιγμή την διοργάνωση με εκδηλώσεις για όλους τους συμμετέχοντες.

Το MellonLab θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να προωθεί δράσεις που φέρνουν κοντά τους νέους με την τεχνολογία, την καινοτομία και τις επιστήμες, δίνοντας τους την ευκαιρία να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

Loading