Η Google έχει καταφέρει σε γενικές γραμμές να προστατεύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους χρήστες από τις κακόβουλες εφαρμογές, κυρίως με τη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων για να γίνει δεκτή μια εφαρμογή στο κατάστημα Google Play, αλλά και με τους διαρκείς ελέγχους στις υφιστάμενες εφαρμογές.
Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που το Android OS βρίσκεται εγκατεστημένο σε περισσότερες από 2 δισ. συσκευές σε όλο τον κόσμο και με ένα οικοσύστημα 2.6 εκατομμυρίων εφαρμογών, μοιάζει απίθανο να καταφέρει κανείς να ελέγξει στο 100% την κατάσταση. Αυτό αποδεικνύεται και από την έρευνα του University of Sydney και του οργανισμού CSIRO, οι οποίοι ανακάλυψαν πως 2040 εφαρμογές είτε περιλαμβάνουν κώδικα malware είτε απαιτούν από τον χρήστη να μοιραστεί πολλά περισσότερα απ' ό,τι θα 'πρεπε.
Ανάμεσα σε αυτές τις εφαρμογές συμπεριλαμβάνονται πολλά αντίγραφα δημοφιλών τίτλων όπως τα Temple Run, Hill Climb Racing κ.ά. Στο πρώτο στάδιο της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν νευρωνικά δίκτυα για την εξέταση όλων των εφαρμογών του καταστήματος με βάση τα logos και τις περιγραφές τους. Από αυτόν τον έλεγχο εντοπίστηκαν 49608 "ψεύτικες" εφαρμογές.
Στη συνέχεια, αυτές οι εφαρμογές πέρασαν από τον έλεγχο του VirusTotal για να φανεί εάν περιλαμβάνουν malware και βρέθηκε ότι οι 7426 από αυτές είχαν όντως κακόβουλο κώδικα, με τις 2040 να κρίνονται "υψηλού κινδύνου".
Αφότου δημοσιεύθηκε η έρευνα, μόλις το 35% των εφαρμογών που εντοπίστηκαν έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και μένει να δούμε τι θα γίνει με τις υπόλοιπες.
Όπως κάθε φορά που έρχεται στο προσκήνιο μια τέτοια είδηση, έτσι και τώρα θα σας παροτρύνουμε να προσέχετε ιδιαίτερα ποιες εφαρμογές κατεβάζετε στη συσκευή σας.
[via]