Στα μέσα Ιανουαρίου σας ενημερώσαμε για το Google Science Fair 2012, τον ετήσιο διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό της εταιρείας για εφήβους και αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πραγματικά λαμπρές ιδέες, με κορυφαία για φέτος αυτή της 17χρονης Brittany Wenger, η οποία δημιούργησε ένα παγκόσμιο τεχνητό νευρωνικό cloud-based δίκτυο που θα βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσκουν τον καρκίνο του μαστού.
Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα (Artificial Neural Networks - ANN's) χρησιμοποιούνται συνήθως για την προσομοίωση του εγκεφάλου, αλλά πολλές φορές αποδεικνύονται εξαιρετικά ισχυρά για την αναγνώριση μοτίβων μέσα σε δεδομένα, όπου ο άνθρωπος δεν τα καταφέρνει, ενώ όσο μεγαλώνει η ποσότητα των δεδομένων, τόσο ακριβέστερα γίνονται τα νευρωνικά δίκτυα.
Στόχος της Brittany είναι να καταστήσει τις βιοψίες του καρκίνου του μαστού λιγότερο επεμβατικές, και το ευφυέστατο σύστημα που δημιούργησε (αναλυτική παρουσίαση εδώ) μπορεί να εντοπίζει τους κακοήθεις όγκους με ακρίβεια 99.11%! Επίσης, το νευρωνικό δίκτυο έχει στηθεί στους cloud servers της Google με αποτέλεσμα να είναι προσβάσιμο από τα σημερινά ιατρικά συστήματα, αλλά και από web browsers ή mobile εφαρμογές από όλο τον κόσμο.
Πραγματικά εντυπωσιακό επίτευγμα από μια κοπέλα μόλις 17 ετών και φυσικά δίκαια κέρδισε το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού που περιλαμβάνει $50.000 για υποτροφία, ταξίδι στα νησιά Galapagos και επιπλέον επιχορήγηση από κάποιον από τους χορηγούς του διαγωνισμού.
Πάντως, η ίδια ελπίζει ότι το πρόγραμμα της θα χρησιμοποιηθεί πραγματικά στα νοσοκομεία και μάλιστα σύντομα, ενώ πιστεύει ότι θα επεκταθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου.
[via MSNBC]