Η "ηθική" στροφή των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας προς τη σωστή χρήση των υπηρεσιών και των προϊόντων τους είναι εμφανής τους τελευταίους μήνες, καθότι βλέπουμε πολλές εφαρμογές να αποκτούν ξεχωριστές λειτουργίες που ενημερώνουν τον χρήστη για τις ώρες που ξοδεύουν σε αυτές, τον παροτρύνουν να κάνει διαλείμματα, του επιτρέπουν να θέτει από μόνος του όρια κλπ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μιας μακροχρόνιας έρευνας που δημοσίευσε η Google στο επίσημο blog της με τίτλο "The Search for JOMO", με θέμα την εκτεταμένη χρήση των smartphones και την υγιή αποσύνδεση από αυτά. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ανεξάρτητα από την ηλικία, την κουλτούρα ή το φύλο, οι φορητές συσκευές που είναι γεμάτες με εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ειδήσεων και email δημιουργούν μια μόνιμη αίσθηση υποχρέωσης που προκαλεί στρες στον χρήστη.
Αυτό το στρες είναι αποτέλεσμα τόσο της εθιστικής φύσεως αυτών των συσκευών, όσο και των εφαρμογών που κουβαλούν, καθώς ο χρήστης αισθάνεται μόνιμα την ανάγκη να είναι διαθέσιμος για επικοινωνία. Παρά το γεγονός ότι οι προγραμματισμένες διακοπές από τα smartphones οδήγησαν σε μείωση αυτού του άγχους, η έρευνα αποδεικνύει ότι όταν τα πράγματα φύγουν από τον έλεγχο του χρήστη (π.χ. άδεια μπαταρία), τότε νοιώθουν περισσότερο στρες λόγω του φόβου ότι χάνουν κάτι (FOMO - Fear Of Missing Out).
Από την πλευρά της η Google αξιοποιεί τα αποτελέσματα της έρευνας για να αντικαταστήσει το FOMO με το JOMO (Joy Of Missing Out), δηλαδή να χαίρεσαι επειδή είσαι μακριά από αυτήν την καταπίεση του smartphone. Αυτό ελπίζει ότι θα το καταφέρει με τρεις τρόπους.
- Ο πρώτος αφορά τη διάθεση εργαλείων στους χρήστες που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν οι ίδιοι πόσο χρησιμοποιούν το smartphone τους, και ιδανικά να τους βοηθήσουν να συγκρίνουν τον χρόνο που ξόδεψαν με αυτόν που είχαν σκοπό αρχικά (π.χ. Time Watched στο YouTube)
- Ο δεύτερος είναι η προσθήκη του App Timer για να θέτεις εξαρχής όρια χρήσης μιας εφαρμογής και να δέχεσαι σχετική ειδοποίηση όταν φτάνεις σε αυτό το όριο.
- Ο τρίτος είναι η δυνατότητα να κρατάς ενεργοποιημένες μόνο ορισμένες πολύ βασικές λειτουργίες ειδοποιήσεων για να μην σου αποσπούν τη προσοχή και να μη σου δημιουργείται η ανάγκη να ξαναχρησιμοποιήσεις κάποιες εφαρμογές.
Φυσικά, όλα αυτά δεν γίνονται με πλήρη ανιδιοτέλεια από τη Google, καθώς όλα αποτελούν εργαλεία των υπηρεσιών της και του επερχόμενου λειτουργικού συστήματος Android 9.0 Pie.
[Google]