Η Ιταλία και η Ελλάδα σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο για να αυξήσουν την ικανότητα της ηλεκτρικής σύνδεσης τους και να μοιραστούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως ανακοίνωσε η ιταλική εταιρεία διαχείρισης ηλεκτρικών δικτύων Terna, εγκρίθηκε η δημόσια διαβούλευση για το έργο κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου με ονομασία GR.ITA 2 ύψους 750 εκατ. ευρώ.
Δύο υποθαλάσσια καλώδια μήκους 250 χιλιομέτρων με ισχύ έως και 1.000 μεγαβάτ (MW) και δύο υπόγεια καλώδια συνεχούς ρεύματος μήκους 50 χιλιομέτρων θα διέρχονται μεταξύ της Θεσπρωτίας και του Melendugno, ενώ στη συνέχεια θα καταλήγουν στη Galatina, όπου ένας νέος σταθμός μετατροπής θα συνδεθεί με το εθνικό δίκτυο της Ιταλίας μέσω ενός υπόγειου καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος.
Η υποθαλάσσια σύνδεση θα δώσει τη δυνατότητα στην Ιταλία και την Ελλάδα να ενοποιήσουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθιστώντας έτσι το ηλεκτρικό σύστημα κάθε χώρας πιο βιώσιμο και αξιόπιστο. Θεωρητικά θα μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές και στις δύο χώρες, ενώ θα αυξήσει τα οφέλη για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα του υψηλότερου ορίου ανταλλαγής μεταξύ των δύο χωρών.
Το GR.ITA 2 θα είναι η δεύτερη υποθαλάσσια καλωδιακή σύνδεση που εκτείνεται μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας. Η πρώτη, μια σύνδεση συνεχούς ρεύματος 400 kV με αμφίδρομη ικανότητα μεταφοράς 500 MW, κατασκευάστηκε το 2002 και έχει μήκος πάνω από 300 χιλιόμετρα, συνδέοντας τη Galatina με τον Άραχθο στην Ελλάδα.
[Terna]