Horizon Forbidden West Review: Όταν το sequel ξεπερνά το original
Με το πρώτο μέρος να έχει γράψει τη δική του επιτυχημένη ιστορία και να ολοκληρώνεται με τρόπο που για κάποιους ίσως δεν θα μπορούσε να δώσει sequel, ο ερχομός του Horizon Forbidden West ήταν δεδομένο ότι θα ανάψει φωτιές στην κοινότητα των gamers που εκτός από ακόμα πιο εντυπωσιακά γραφικά περίμεναν και μια εξίσου πλούσια υπόθεση. Το πρώτο Horizon Zero Dawn ακολούθησε έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει στα δυστοπικά games, αφού είχαμε μπροστά μας έναν ολοζώντανο και όμορφο κόσμο όπου όλη η καταστροφή προήλθε από τις μηχανές (π.χ. αντί για ερημωμένα τοπία), με την πρωταγωνίστρια Aloy να γίνεται η ηρωίδα που σώζει τη ανθρωπότητα μετά τη μάχη της με το HADES. Το παιχνίδι έλαβε δικαίως διθυραμβικές κριτικές για το χτίσιμο των χαρακτήρων, το βάθος της υπόθεσης, τις ερμηνείες, το gameplay και την ομορφιά του, επομένως, ο πήχης ανέβηκε πολύ ψηλά για το sequel. Καταφέρνει, λοιπόν, το Horizon Forbidden West να ξεπεράσει το original;
Ξεκινώντας από τα βασικά, το Horizon Forbidden West εκτυλίσσεται μόλις δύο μήνες μετά την τελική μάχη της Aloy με το HADES. Η Aloy διαπιστώνει ότι ο αγώνας δεν έχει τελειώσει και η μοίρα των ανθρώπων εξακολουθεί να διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Προκειμένου να προστατεύσει τον κόσμο, η πρωταγωνίστρια αντιλαμβάνεται πως πρέπει να ταξιδέψει στα σχεδόν ακατοίκητα μέρη της Forbidden West, να αντιμετωπίσει νέους κινδύνους, να ανανεώσει τις παλιές φιλίες και να σχηματίσει νέες συμμαχίες, καθώς και να εξελίξει ακόμη περισσότερο τις ικανότητές της.
Η πρώτη επαφή με τον κόσμο του Horizon Forbidden West σε αφήνει άναυδο. Απίστευτα βελτιωμένα γραφικά χάριν στις δυνατότητες της νέας παιχνιδοκονσόλας (PlayStation 5), κάτι που αντιλαμβάνεσαι όχι μόνο όταν χαζεύεις τη ποικιλομορφία του περιβάλλοντος (από τα διάφορα τοπία μέχρι το νερό, τις πέτρες, τα φυτά κλπ.), αλλά και όταν παρατηρείς από κοντά τα πρόσωπα των χαρακτήρων. Μπορείς να διακρίνεις τους πόρους και τους αποχρωματισμούς στο δέρμα, τις κινήσεις των τριχών, την ακρίβεια στις εκφράσεις του προσώπου και, το σημαντικότερο, αυτό δεν αφορά μόνο τους κύριους πρωταγωνιστές. Η λεπτομερής αυτή δουλειά έχει γίνει για κάθε έναν χαρακτήρα (και είναι πάρα πολλοί) που συναντάς, ακόμα και στον τελευταίο NPC που απλά έχει να σου πει μια ατάκα. Πέραν του σχεδιαστικού μέρους, η ποιότητα των ερμηνειών κινείται σε τρομερό επίπεδο για τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά, σαν να παρακολουθείς μια πραγματικά καλογυρισμένη ταινία, και ειδικά η Ashly Burch δίνει ρεσιτάλ στον ρόλο της Aloy στις ατάκες και την εκφραστικότητα του προσώπου της.
Ο απόλυτα ανοικτός κόσμος του Horizon Forbidden West εμφανίζει μεγάλη διαφορετικότητα ανάλογα με την περιοχή που κινείσαι. Από τις χιονισμένες βουνοκορφές μέχρι τα καταπράσινα λειβάδια και τις ερήμους, η κάθε περιοχή είναι τεράστια με πλούσια χλωρίδα και πανίδα να συμπληρώνει την εικόνα με τον σωστό τρόπο. Για μια ακόμη φορά το πάντρεμα του «πεθαμένου» πολιτισμού με τον υπόλοιπο κόσμο είναι εντυπωσιακό και αξίζει να κλέψετε λίγο χρόνο για ναι δείτε με πόση μαεστρία έχουν «διαβρώσει» τα ερείπια (π.χ. ουρανοξύστες). Είναι σοκαριστική η λεπτομέρεια και η αληθοφάνεια στο υδάτινο στοιχείο, κάτι που θα παρατηρήσετε όταν αρχίσετε να κολυμπάτε με την Aloy σχετικά σύντομα αφότου ξεκινήσει το παιχνίδι. Εξυπακούεται ότι έχετε την απόλυτη ελευθερία να κινηθείτε οπουδήποτε θέλετε στον ανοικτό κόσμο, για να δείτε τη θέα, να ανακαλύψετε μυστικά, να λύσετε γρίφους (υπάρχουν κάποια mini-games), να συλλέξετε πόρους κλπ. Γενικά αν θέλετε να κάψετε χρόνο μακριά από την κύρια υπόθεση, το Horizon Forbidden West δεν θα σας απογοητεύσει.
Το gameplay είναι σε γενικές γραμμές αξιόπιστό, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου η Aloy glitchάρει κοντά σε βράχους ή μέσα στα φυτά όπου κρύβεται. Σημειώστε ότι πλέον υπάρχει glider που ανοίγει όταν πηδάς από μεγάλο ύψος για να μην προκαλείται ζημιά στην πρωταγωνίστρια. Το επίπεδο δυσκολίας στο normal δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο αφότου μάθεις την τεχνική και για να είμαστε ειλικρινείς, τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο θα βγάζετε από τη μέση τα ρομπότ με stealth χτυπήματα. Υπάρχει πληθώρα όπλων, στολών και διάφοροι τρόποι να τα αναβαθμίσεις, όπως και σύστημα για δεξιότητες και level-up, τα οποία μπορεί να φαίνονται βουνό εκ πρώτης όψεως, ωστόσο, πολύ σύντομα καταλαβαίνεις τι πρέπει να κάνεις. Ειδικά για τα όπλα, παρά τη μεγάλη ποικιλία, το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξετε να χρησιμοποιείτε 2-3 από αυτά για τις επιθέσεις σας, κρατώντας τα υπόλοιπα ξεκάθαρα και μόνο για εφεδρικούς σκοπούς. Είναι γεγονός, επίσης, ότι το ίδιο το παιχνίδι σε βοηθά καθόλη τη διάρκεια του να καταλάβεις προς τα που πρέπει να κινηθείς, τι μπορείς να χρησιμοιήσεις (σαρώνεις με το Focus) και με ποιον τρόπο θα βγάλεις εις πέρας την αποστολή σου. Τα ρομπότ πάνω - κάτω είναι τα ίδια με το προηγούμενο επεισόδιο, αν και έχουν γίνει ορισμένες προσθήκες. Η αντιμετώπιση τους γίνεται συνήθως σαρώνοντας τα με το Focus, εντοπίζοντας τα αδύναμα σημεία τους και έπειτα ορμάς. Φυσικά, υπάρχουν κάποια που σου βγάζουν την ψυχή, αλλά οκ, δεν είναι και το Elden Ring.
Συνοψίζοντας, όσοι δεν έχετε παίξει το Horizon Zero Dawn καλό θα ήταν να το κάνετε προτού πιάσετε το Horizon Forbidden West προκειμένου να γνωρίσετε καλύτερα την υπόθεση και όλα όσα έχουν συμβεί. Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να σας πείσει κανένας ότι το sequel έχει να δώσει ακόμα περισσότερα και, αν και δεν θέλουμε να κάνουμε spoilers, ίσως αφήνει χώρο για ακόμη ένα sequel!
Πιθανότατα θα είναι και ένα από τα υποψήφια για τον τίτλο του Game of the Year για το 2022!
*Το Horizon Forbidden West μας δόθηκε από τη Sony για τις ανάγκες αυτού του review.