Huawei Mate 30: Δεν θα έχουν άδεια χρήσης του Android OS λέει η Google
Δεν πέρασαν παρά λίγες μόνο ημέρες από τότε που η Huawei τόνισε για πολλοστή φορά πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό σύστημα Android OS και τις υπηρεσίες της Google στην επερχόμενη σειρά Huawei Mate 30, αλλά και γενικότερα για όσο έχει την άδεια χρήσης από την αμερικανική εταιρεία.
Παρόλα αυτά, το πρακτορείο Reuters επικαλείται δηλώσεις εκπροσώπου της Google που ισχυρίζεται πως τα Huawei Mate 30 και Huawei Mate 30 Pro δεν μπορούν να πωληθούν με εγκατεστημένες τις πιστοποιημένες εφαρμογές και υπηρεσίες της Google επειδή η Huawei βρίσκεται ακόμα στη "μαύρη λίστα" του Υπουργείο Εμπορίου, ανεξάρτητα αν της έχει δοθεί νέα 90ημερη παράταση που λήγει στις 19 Νοεμβρίου.
Η Google, λοιπόν, φαίνεται ότι θα είναι αυτή που θα "ξεκόψει" τη Huawei άμεσα υπό το φόβο κυρώσεων από την αμερικανική κυβέρνηση και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες να έχουμε αντίστοιχες ενέργειες και από άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες. Κρατήστε, πάντως, ότι το Υπουργείο Εμπορίου έχει δεχτεί περισσότερες από 130 αιτήσεις εταιρειών για συνεργασία με τη Huawei χωρίς να δώσει έγκριση για καμία.
Τι λειτουργικό σύστημα θα έχουν τα Huawei Mate 30 και Huawei Mate 30 Pro;
Στις αρχές Αυγούστου, η Huawei παρουσίασε επίσημα το HarmonyOS, το δικό της λειτουργικό σύστημα για κάθε είδους συσκευή, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο smartphone είτε από την ίδια, είτε από την Honor που να το χρησιμοποιεί. Υπάρχει μια πιθανότητα να γίνει το λανσάρισμα της σειράς Huawei Mate 30 με μια open-source έκδοση του Android OS που δεν θα περιλαμβάνει τις εφαρμογές της Google, αλλά παίζει και το Plan B της εταιρείας για το HarmonyOS.
Μια προσωπική άποψη
Όλο αυτό το διάστημα που παρακολουθώ πολύ στενά την υπόθεση θεωρώ ότι δύσκολα θα αλλάξει κάτι για τη Huawei στο κοντινό μέλλον, ιδιαίτερα όσο παραμένει στην προεδρία των ΗΠΑ ο Donald Trump, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2020.
Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη απόφαση για οποιονδήποτε κατασκευαστή να δημιουργήσει δικό του λειτουργικό σύστημα και να "ξεκολλήσει" τους χρήστες από τα κραταιά Android OS και iOS. Χαρακτηριστικά παράδειγματα ότι ούτε η Microsoft τα κατάφερε με το Windows Phone, ούτε η Samsung με το Tizen. Παρά την υπόσχεση για ταχύτητα, ασφάλεια και υποστήριξη όλων των εφαρμογών - υπηρεσιών με τις οποίες έχει εξοικειωθεί το κοινό, δεν είναι καθόλου εύκολο να πείσεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις από την πρώτη στιγμή.
Από την άλλη πλευρά, η επιλογή μιας έκδοσης Android OS χωρίς υπηρεσίες Google (φανταστείτε κάτι σαν το Amazon Fire OS) μάλλον δύσκολα θα ενδιαφέρει τους χρήστες, ειδικά όταν μιλάμε για τη high-end και premium κατηγορία.
Η Huawei ίσως θα πρέπει να πάρει το ρίσκο με το HarmonyOS τώρα που έχει ακόμα τη γνώμη του κοινού με το μέρος της, να κάνει το all-in με μια γενναία μείωση στις τιμές της έτσι ώστε να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο για να βελτιστοποιήσει το οικοσύστημα της.
Εδώ θα είμαστε να δούμε όλες τις εξελίξεις!
[via]