Huawei MatePad 11.5''S PaperMatte Edition Review: Το tablet όπως πρέπει!

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά προϊόντα που είδαμε από κοντά στην παρουσίαση της Huawei στο Dubai τον περασμένο Μάιο ήταν και το νέο tablet της κινέζικης εταιρείας που, η αλήθεια είναι, ήρθε μάλλον αρκετά γρηγορότερα απ’ ό,τι περιμέναμε, δεδομένου ότι μόλις πριν από 6 μήνες είχε κυκλοφορήσει μια ελαφρώς διαφορετική έκδοση.

Παρόλα αυτά, το Huawei MatePad 11.5’’S PaperMatte Edition κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα τόσο τα δικά μας, όσο και του καταναλωτικού κοινού που αναζητά κάτι διαφορετικό στην κατηγορία των tablets, που να συνδυάζει υψηλές επιδόσεις, λειτουργικότητα και μεγάλη αυτονομία. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάζουμε εδώ και αρκετές ημέρες το εν λόγω tablet και μπορούμε πλέον να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας σε ένα ακόμα review!

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ξεκινώντας με το σχεδιασμό, το MatePad 11.5’’ S PaperMatte Edition διαθέτει μια αρκετά συνηθισμένη εμφάνιση με μεταλλικό unibody σώμα και ματ φινίρισμα που αποπνέει μια μινιμαλιστική διάθεση. Είναι αρκετά λεπτό (6.2mm) και ζυγίζει μόλις 510gr, ενώ οι ελαφρώς κυρτές γωνίες του καθιστούν αρκετά άνετο το κράτημα για να παρακολουθήσεις π.χ. ένα video ή να περάσεις την ώρα σου στα κοινωνικά δίκτυα και το Internet.

Σημειώστε, επίσης, ότι δεν είναι πιστοποιημένο σε κάποιο πρότυπο IP, επομένως, καλό θα ήταν να προσέχετε λίγο περισσότερο τα υγρά και τη σκόνη. Μιας και συνοδεύεται από την θήκη - πληκτρολόγιο, η τελευταία (πέρα από όσα θα δούμε παρακάτω) μπορεί να το προστατεύσει περισσότερο από όταν είναι «γυμνό», αλλά σαφέστατα αυξάνει αρκετά το βάρος και το πάχος του.

Στο πίσω μέρος, όταν το κρατάμε με οριζόντιο προσανατολισμό, παρατηρούμε την κάμερα στην επάνω δεξιά γωνία μαζί με LED flash και το logo της Huawei στο κέντρο. Όπως το κρατάμε κοιτάζοντας την οθόνη, στο επάνω μέρος υπάρχουν τα volume buttons στην αριστερή γωνία, δύο μικρόφωνα και η μαγνητική λωρίδα επάνω στην οποία «κάθεται» για να φορτίσει η γραφίδα Huawei M-Pencil. Αντιδιαμετρικά έχουμε από 2 ηχεία stereo, την υποδοχή φόρτισης USB-C στα δεξιά και το power button στα αριστερά, ενώ στο κάτω μέρος τα pogo pins για τη μαγνητική προσκόλληση στη θήκη - πληκτρολόγιο.

Από πλευράς πρακτικότητας και εργονομίας είναι αρκετά ελαφρύ και βολικό, αλλά σαφέστατα όλη η μαγεία του ξεδιπλώνεται όταν το τοποθετήσεις επάνω στη θήκη - πληκτρολόγιο που ουσιαστικά το μετατρέπει σε υπολογιστή για να δουλεύεις καλύτερα π.χ. γράφοντας κείμενα, να παρακολουθείς περιεχόμενο στηρίζοντας το επάνω σε ένα γραφείο και φυσικά για να δουλεύεις με απόλυτη άνεση σχεδιάζοντας επάνω στην εξαιρετική οθόνη του με την ιδιαίτερα προηγμένη γραφίδα νέας γενιάς.

Οθόνη και Γραφίδα

Από τη στιγμή που η εταιρεία έδωσε το όνομα PaperMatte στο tablet, αντιλαμβάνεστε πως η οθόνη είναι το highlight της συγκεκριμένης έκδοσης. Πρόκειται για ένα IPS LCD panel 11.5’’ με ανάλυση 2.8K και υψηλό ρυθμό ανανέωσης έως 144Hz που αποδίδει εξαιρετικά τα χρώματα και προσφέρει μια ξεκούραστη εμπειρία χρήσης και θέασης χάριν στην τεχνολογία PaperMatte Display 2.0. Πρακτικά ο τελευταίος όρος είναι μια πιο φανταχτερή περιγραφή της anti-glare επικάλυψης, αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε πως σου αφήνει την αίσθηση του χαρτιού είτε την αξιοποιείς με την γραφίδα, είτε με τα δάχτυλα σου. Μια πραγματικά μοναδική και πολύ ευχάριστη αίσθηση!

Θα έχετε παρατηρήσει ότι έχουμε αναφέρει ήδη αρκετές φορές τη γραφίδα, η οποία σημειώνουμε πως πωλείται ξεχωριστά από το tablet (σ.σ. η θήκη - πληκτρολόγιο συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο για την ώρα). Η σύνδεση του Huawei M-Pencil 3ης γενιάς γίνεται μέσω της τεχνολογίας NearLink (όπως και η θήκη - πληκτρολόγιο) σχεδόν ακαριαία την πρώτη φορά, κουμπώνει στη θέση φόρτισης με έναν ικανοποιητικό τρόπο και άμεσα βλέπεις στην οθόνη ειδοποίηση ότι φορτίζει και το ποσοστό της μπαταρίας της, ενώ η εμπειρία χρήσης είναι απολαυστική. Είτε μιλάμε για σημειώσεις με αυτόματη αναγνώριση των ορνιθοσκαλισμάτων σας και μετατροπή τους σε ψηφιακές λέξεις, είτε για ζωγραφική, το M-Pencil είναι μάλλον μια must αγορά για όσους επιλέξουν το Huawei MatePad 11.5’’ S PaperMatte Edition.

Να αναφέρουμε, πάντως, ότι η επιλογή LCD panel αναπόφευκτα μεταφράζεται σε λιγότερο ζωηρά χρώματα και φωτεινότητα σε σύγκριση με τα OLED panels που έχουμε συνηθίσει από τα smartphones, αλλά ούτως ή άλλως ένα tablet προορίζεται για τελείως διαφορετικά σενάρια χρήσης. Κρατάμε, ωστόσο, ότι απολαμβάνεις περιεχόμενο σε υψηλή ανάλυση, μια «βουτυρένια» εμπειρία πλοήγησης και φυσικά gaming σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.

Hardware - Απόδοση

Η Huawei δεν αποκαλύπτει επίσημα ποιον επεξεργαστή έχει χρησιμοποιήσει, αλλά δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς ότι πρόκειται για τον Kirin 9000WL, δηλαδή το SoC που είδαμε και στη Huawei Pura 70 Series. Ο συνδυασμός του με 8GB μνήμη RAM και 256GB αποθηκευτικό χώρο είναι τίμιος, αλλά θα θέλαμε να υπήρχε δυνατότητα επέκτασης.

Στο κομμάτι της απόδοσης τα πάντα λειτουργούν απρόσκοπτα και ταχύτατα, χωρίς υπερθέρμανση ή κάποιο ζόρι. Απαιτητικά games και έντονο multitasking (π.χ. στη λειτουργία multi-window) κυλάνε εξαιρετικά ομαλά, οι μεταβάσεις από εφαρμογή σε εφαρμογή είναι αστραπιαίες και η γενικότερη συμπεριφορά του συστήματος παραμένει σταθερή ανεξάρτητα από το πόσο το φορτώνεις με ανοιχτές εφαρμογές και διαδικασίες.

Για άλλη μια φορά σε tablet της Huawei ο ήχος είναι φανταστικός, με σωστή ισορροπία μεταξύ ψηλών και μεσαίων συχνοτήτων, αρκετά βαθιά μπάσα και πολύ υψηλή ένταση χωρίς να παραμορφώσεις. Ειλικρινά σπάνια θα χρειαστεί να περάσετε το 70-75% όταν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο και όπως καταλαβαίνετε, η παρακολούθηση ταινιών και σειρών θα γίνει από τις αγαπημένες σας συνήθειες στο Huawei MatePad 11.5’’ S PaperMatte Edition!

Σε αυτήν την ενότητα να αναφέρουμε ότι οι κάμερες είναι μετρίων δυνατοτήτων, αλλά δεν είναι και το πιο σύνηθες να τραβάς φωτογραφίες με ένα tablet. Η εμπρόσθια κάμερα, ωστόσο, είναι αξιοπρεπέστατη για να πραγματοποιείς τηλεδιασκέψεις χωρίς να μοιάζεις βγαλμένος από προηγούμενη δεκαετία στο κάδρο.

Στον τομέα της συνδεσιμότητας έχουμε κεραίες WiFi 6, Bluetooth 5.2 και το NearLink που αναφέραμε προηγουμένως. Ξεχάστε, λοιπόν, GPS, NFC και φυσικά δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο τηλεφωνίας. Όλα τα λεφτά είναι το NearLink που επιτρέπει, μάλιστα, να χρησιμοποιείς τη θήκη - πληκτρολόγιο ακόμα και χωρίς να έχεις τοποθετήσει το tablet επάνω της με τα pogo pins.

Η αυτονομία του Huawei MatePad 11.5’’S PaperMatte Edition είναι εξίσου αξιόλογη, χωρίς να διεκδικεί κάποια πρωτιά βέβαια. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 8800mAh και φυσικά η συσκευή βγάζει με χαρακτηριστική άνεση 2-3 ημέρες χρήσης χωρίς φόρτιση, λαμβάνοντας υπόψιν ότι μιλάμε για tablet που όσο να ‘ναι χρησιμοποιείς λιγότερο στην καθημερινότητα σε σύγκριση με ένα smartphone.

Λογισμικό

Το Huawei MatePad 11.5’’S PaperMatte Edition έρχεται με το λειτουργικό σύστημα HarmonyOS 4.2, μια ακόμα πιο γρήγορη και γεμάτη έκδοση του συστήματος της εταιρείας που για τους γνωστούς λόγους δεν περιλαμβάνει τις εφαρμογές - υπηρεσίες της Google. Η λύση είναι πλέον γνωστή και πανεύκολη ακόμα και για τον πιο αρχάριο χρήστη: εγκατάσταση του microG από το ανανεωμένο κατάστημα Huawei AppGallery, σύνδεση του Google λογαριασμού σου και πλέον απολαμβάνεις μια κλασική εμπειρία μιας Android συσκευής χωρίς εκπτώσεις ή παράπλευρες οδούς. Όλες οι εφαρμογές μπορούν να κατέβουν φυσιολογικά από το κατάστημα Google Play και εμφανίζονται απευθείας στην οθόνη του tablet όπως κάθε άλλη native εφαρμογή.

Στο tablet έρχεται προεγκατεστημένη και η ξεχωριστή εφαρμογή που έχει αναπτύξει η Huawei με ονομασία GoPaint, όπως και μια νέα εφαρμογή για σημειώσεις, αμφότερες ειδικά σχεδιασμένες για τη νέα γραφίδα M-Pencil. Το GoPaint είναι ένα σχετικά νέο, αλλά ολοκληρωμένο λογισμικό, που απαιτεί λίγο χρόνο για να το μάθεις, ωστόσο, έχει τρομερές δυνατότητες! Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι ο 7χρονος γιος μου ήδη παίζει στα δάκτυλα (ή καλύτερα στη γραφίδα) τις λειτουργίες μέσα σε 10 ημέρες ενασχόλησης!

Επίλογος

Με το Huawei MatePad 11.5’’S PaperMatte Edition η εταιρεία αποδεικνύει έμπρακτα ότι στοχεύει ξεκάθαρα στην παροχή λύσεων στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς των tablets. Τι είναι αυτό που θέλει ο κόσμος; Εξαιρετική οθόνη για παρακολούθηση περιεχομένου, σταθερή και γρήγορη απόδοση για μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας οn-the-go με τη συμμετοχή της θήκης - πληκτρολογίου, εξερεύνηση της δημιουργικότητας (ειδικά για τα παιδιά) με την προηγμένη και εύκολη στη χρήση γραφίδα! Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Huawei MatePad 11.5’’S PaperMatte Edition

  • Οθόνη 11.5’’ PaperMatte Display 2.0 TFT LCD IPS 2.8K (2800 x 1840, 30-144Hz, 3:2 αναλογία εικόνας, 291ppi, 1500:1 αντίθεση)
  • Επεξεργαστής Kirin 9000WL
  • Μνήμη RAM 8GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB
  • Κάμερα 13MP f/1.8 AF
  • Εμπρόσθια κάμερα 8MP f/2.0 FF
  • WiFi 6, Bluetooth 5.2, NearLink
  • 2x μικρόφωνα, 4x ηχεία (Huawei Histen 9.0)
  • Λειτουργικό σύστημα HarmonyOS 4.2
  • Μπαταρία 8800mAh
  • Υποδοχή USB-C
  • Διαστάσεις 261 x 177.3 x 6.2mm
  • Βάρος 510gr

Loading