Η AI δημιούργησε υλικό ισχυρό σαν ατσάλι, αλλά ελαφρύ σαν φελιζόλ!

Οι ερευνητές βρήκαν μια νέα χρήση για την Τεχνητή Νοημοσύνη, κάτι που δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη στις μέρες μας. Αυτή τη φορά, αξιοποίησαν την AI για να σχεδιάσουν ένα εξαιρετικά ελαφρύ αλλά και απίστευτα ισχυρό νέο υλικό. Αυτό το θαυματουργό υλικό είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό επειδή διαθέτει την αντοχή του ατσαλιού ενώ είναι τόσο ελαφρύ όσο το φελιζόλ.

Παραδοσιακά, οι μηχανικοί υλικών περνούν χρόνια πειραματιζόμενοι με διαφορετικές δομές για να βελτιστοποιήσουν την αντοχή, το βάρος και την ανθεκτικότητα. Ωστόσο, τώρα, η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει το παιχνίδι
και σε αυτόν τον τομέα
.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Caltech στράφηκαν στην AI για να τους βοηθήσει να αναλύσουν αμέτρητες πιθανές νανοδομές, μαθαίνοντας ποια σχέδια κατανέμουν καλύτερα την πίεση ενώ μεταφέρουν βαριά φορτία.

Η AI προέβλεψε εντελώς νέες γεωμετρίες πλέγματος που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εκτύπωσαν τρισδιάστατα αυτές τις δομές σε εξαιρετικά ελαφριά νανοπλέγματα, τα οποία αποδείχθηκαν δύο φορές πιο ισχυρά από τα προηγούμενα γνωστά σχέδια και πέντε φορές ισχυρότερα από το τιτάνιο.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην επιστήμη των υλικών είναι η εξισορρόπηση της αντοχής και της ανθεκτικότητας. Ένα κεραμικό πιάτο φαγητού είναι ισχυρό αλλά εύθραυστο. Σίγουρα, μπορεί να αντέξει αρκετό βάρος, αλλά θρυμματίζεται εύκολα. Το ίδιο ζήτημα έχει ταλαιπωρήσει τα νανο-αρχιτεκτονικά υλικά, τα οποία είναι απίστευτα άκαμπτα και ταυτόχρονα επιρρεπή σε ξαφνικά σπασίματα λόγω αυτής της ακαμψίας.

Αυτό το καινούργιο υλικό που δημιούργησε η τεχνητή νοημοσύνη ξεπερνάει αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι μόνο αρκετά ελαφρύ ώστε να μειώνει δραματικά την κατανάλωση καυσίμων σε αεροπλάνα, ελικόπτερα και διαστημόπλοια, αλλά είναι επίσης αρκετά ανθεκτικό ώστε να αντέχει σε ακραίες καταπονήσεις. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση των εξαρτημάτων τιτανίου στα αεροπλάνα με αυτό το νέο υλικό θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 80 λίτρα καυσίμων ετησίως για κάθε κιλό υλικού που ανταλλάσσεται.

Όμως η εξέλιξη αυτή ξεπερνά κατά πολύ ένα μόνο είδος υλικού. Τώρα που η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αποδείξει την ικανότητά της να σχεδιάζει αυτά τα νέα υλικά, οι επιστήμονες εργάζονται για την κλιμάκωση της παραγωγής. Ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ακόμη πιο ισχυρών και ελαφρών υλικών για διαστημικά σκάφη, οχήματα υψηλών επιδόσεων, ακόμη και για κτίρια.

Αυτό το νέο θαυματουργό υλικό αναδεικνύει πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν βελτιστοποιεί απλώς τις υπάρχουσες τεχνολογίες, αλλά ανοίγει την πόρτα για εντελώς νέα επιτεύγματα. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, η επόμενη γενιά υλικών μπορεί να είναι ελαφρύτερη, ισχυρότερη και πιο βιώσιμη από οτιδήποτε θα μπορούσαν να σχεδιάσουν μόνοι τους οι άνθρωποι μηχανικοί.

[via]

Loading