Η AI της Meta έλαβε έγκριση για να εκπαιδεύεται από τα δημόσια posts σε Facebook και Instagram

Η Meta έλαβε άδεια από τις αρχές για να αρχίσει να εκπαιδεύει τα AI μοντέλα της σε δημόσιες αναρτήσεις στο Facebook και το Instagram στη Μ. Βρετανία. Αυτό ακολουθεί την αρχική αναστολή της AI από την εταιρεία σε όλη την περιοχή, όταν εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σχεδίαζε να συλλέγει δεδομένα.

Βέβαια, τα σύγχρονα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης που υπάρχουν σήμερα έχουν ουσιαστικά εκπαιδευτεί εξ ολοκλήρου σε δημόσια δεδομένα από το Διαδίκτυο. Αφού αυτά τα μοντέλα άρχισαν να αποκτούν δημοτικότητα, το Διαδίκτυο έγινε πολύ πιο αυστηρό σχετικά με το ποια δεδομένα είναι πρόθυμο να μοιραστεί. Πολλές μεγάλες ιστοσελίδες αποκλείουν πλέον την πρόσβαση της AI στα δεδομένα τους, εκτός αν πληρώνονται γι' αυτό. Ως εκ τούτου, η χρήση δημόσιων δεδομένων από τις ίδιες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Meta φαίνεται να είναι μια εύκολη επιλογή.

Ωστόσο, όπως η ΕΕ υπήρξε αγκάθι για την Apple, έτσι και οι αρχές δεν πείστηκαν για το αν θα αφήσουν τη Meta να εκπαιδεύσει τα μοντέλα της. Μετά από διάλογο με το ICO (Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών) του Ηνωμένου Βασιλείου, η Meta έχει πλέον επίσημη άδεια. Η ICO ισχυρίζεται ότι η Meta θα διευκολύνει πλέον τους χρήστες να μην δίνουν τη συγκατάθεση τους να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους για την εκπαίδευση της AI.

Παρόλα αυτά, το όλο θέμα στέκεται σε ένα ασταθές ηθικό έδαφος. Μεγάλα τμήματα του Διαδικτύου είναι, όπως είναι λογικό, πολύ ανήσυχα σχετικά με την απόσπαση των δεδομένων τους για την εκπαίδευση ενός μοντέλου AI. Επιπλέον, το στίγμα κατά της AI συνεχίζει να μεγαλώνει, καθώς κάποιοι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους εξαιτίας της και άλλοι απλά τη βρίσκουν ενοχλητική.

Αυτό όμως δεν έχει εμποδίσει σχεδόν κάθε μεγάλη εταιρεία σήμερα να επενδύει σημαντικά σε αυτήν. Η Meta AI, για παράδειγμα, είναι πλέον παρούσα σε ορισμένες από τις υπηρεσίες της Meta, όπως το WhatsApp. Η εταιρεία εργάζεται επίσης σε έξυπνα γυαλιά AR με AI, κάτι που θεωρεί το μέλλον της πληροφορικής.

Στη συνέχεια, έχουμε επίσης το Gemini της Google, το Galaxy AI της Samsung και το Apple Intelligence. Αρκεί να πούμε ότι η AI ήρθε για να μείνει, και αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα δεδομένα σας θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευσή της.

[via]

Loading