Η αναζήτηση για εξωγήινη ζωή συνεχίζεται με μια νέα μέθοδο που κοιτά σε μακρινούς Γαλαξίες

Μια ομάδα αστρονόμων ξεκίνησε την πρώτη έρευνα για σήματα εξωγήινης τεχνολογίας από γαλαξίες πέραν του δικού μας, χρησιμοποιώντας μια μεγάλη συστοιχία ραδιοκεραιών στην Αυστραλία.

Το SETI Institute, το Berkeley SETI Research Center και το International Centre for Radio Astronomy Research δρομολόγησαν αυτήν την προσπάθεια. Η ερευνητική κοινοπραξία χρησιμοποίησε τη συστοιχία Murchison Widefield Array, ένα ραδιοπαρατηρητήριο 4.096 κεραιών στη Δυτική Αυστραλία, για να πραγματοποιήσει τις παρατηρήσεις της. Οι κεραίες της συστοιχίας μοιάζουν με ομάδες μεταλλικών αραχνών τοποθετημένων σε πλέγματα, αν και δεν είναι τόσο μεγαλοπρεπείς όσο κάποια μεγάλα πιάτα ραδιοφωνικών παρατηρητηρίων, η συστοιχία είναι κατάλληλη για ραδιοπαρατηρήσεις του βαθέως Διαστήματος.

Η μελέτη της ομάδας, εκμεταλλεύτηκε το μεγάλο οπτικό πεδίο της συστοιχίας για να σαρώσει 2.800 γαλαξίες σε μία μόνο παρατήρηση. Αυτό διαφοροποιεί την πρόσφατη μελέτη από προηγούμενες αναζητήσεις, οι οποίες έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε ραδιοπηγές εντός του Γαλαξία μας. Τα αστέρια εντός του Γαλαξία μας μπορεί να απέχουν μεταξύ 4 και 100.000 ετών φωτός, ενώ οι κοντινοί γαλαξίες μπορεί να απέχουν μεταξύ 2 εκατομμυρίων και 30 εκατομμυρίων ετών φωτός, οπότε οι διαφορές στην κλίμακα είναι αρκετά μεγάλες.

«Μία από τις κύριες προκλήσεις στην αναζήτηση ενδείξεων εξωγήινης νοημοσύνης είναι η ταχύτητα με την οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε τον ουρανό», γράφει η ομάδα στην εργασία. «Ακόμη και με το μεγάλο οπτικό εύρος που προσφέρουν συστοιχίες με ανοίγματα όπως το MWA, τα εξειδικευμένα πειράματα που γίνονται σε όργανα κοινής χρήσης περιορίζουν το πόσο μεγάλο μέρος του ουρανού καλύπτουμε και πόσο συχνά καλύπτουμε τις ίδιες πηγές».

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του SETI Institute, για να μπορέσει ένας εξωγήινος πολιτισμός από έναν διαφορετικό γαλαξία να στείλει ένα μήνυμα που θα ήταν ανιχνεύσιμο στη Γη, η τεχνολογία του πολιτισμού θα πρέπει να είναι αρκετά προηγμένη ώστε να χρησιμοποιεί το άστρο που τον φιλοξενεί ή πολλά άστρα ως πηγές ενέργειας. Η ταξινόμηση αυτή βασίζεται στην κλίμακα Kardashev για την πρόοδο της νοήμονος ζωής, η οποία περιγράφει τρεις βασικές κατηγορίες πολιτισμών και το επίπεδο εξέλιξής τους, όπως ορίζεται από την ενέργεια που διαθέτουν.

Το Western Australia array έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν σε έρευνες για εξωγήινη νοημοσύνη. Το 2020, μια σαρωτική έρευνα για εξωγήινες ενδείξεις έμεινε άκαρπη, ενώ και η πρόσφατη αναζήτηση δεν απέφερε καμία τεχνο-υπογραφή ή ενδείξεις ότι οι εξωγήινοι είναι έξω και χρησιμοποιούν τη δική τους τεχνολογία.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα τρέχοντα και τα σχεδιαζόμενα τηλεσκόπια αυξάνουν την ταχύτητα αυτής της αναζήτησης. Συγκεκριμένα, το Very Large Array και το τηλεσκόπιο MeerKAT θα βοηθήσουν στην αναζήτηση εξωγήινων σημάτων σε ραδιοφωνικά μήκη κύματος.

[via]

Loading