Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διερευνούν την δεσπόζουσα θέση της Google με το Chrome και σε μια πρόσφατη εξέλιξη βλέπουμε την εταιρεία να ανταπαντά. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) εξετάζει τις φερόμενες ως αντιανταγωνιστικές πρακτικές της Google με τον Chrome, αλλά μια πρόσφατη κατάθεση εκφράζει τη διαφωνία της εταιρείας με την πρόταση της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η αντιπρόεδρος της Google για τις ρυθμιστικές υποθέσεις, Lee-Anne Mulholland, δήλωσε ότι κάθε είδους «διορθωτική ενέργεια» στην κατάσταση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δυνατότητα σε άλλους browsers να έχουν την ελευθερία να «κάνουν συμφωνίες με όποια μηχανή αναζήτησης θεωρούν ότι είναι η καλύτερη για τους χρήστες τους». Επιπροσθέτως, η Mulholland εξέφρασε τη δεύτερη λύση της Google για τη συμφωνία με τον browser, η οποία περιλαμβάνει τη δυνατότητα στον ανταγωνισμό να αξιοποιήσει το Search τόσο για τον χρήστη όσο και για τα έσοδά του.
Η Google δηλώνει ότι επιδιώκει «ευελιξία» και όχι εφαρμογή της πρότασης του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου, η εταιρεία αναφέρει ότι η λύση της θα επιτρέπει «πολλαπλές προεπιλεγμένες συμφωνίες σε διαφορετικές πλατφόρμες». Ως παράδειγμα, η Google αναφέρει ότι η Apple θα μπορούσε να παρέχει διαφορετική μηχανή αναζήτησης και browser στα iPhone και τα iPad της. Επιπλέον, οι εταιρείες θα μπορούσαν να εναλλάσσουν την «προεπιλογή» τους κάθε 12 μήνες.
Οι λύσεις που παρουσίασε η Google στην πρόσφατη κατάθεσή της αφορούν τα «ακραία διορθωτικά μέτρα» του DOJ. Φυσικά, η εταιρεία αναφέρεται στην πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Google να πουλήσει τον Chrome. Ένα απόσπασμα από το έγγραφο της Google αναφέρει: «...τα δικαστήρια πρέπει να φροντίζουν να αποφεύγουν διατάγματα που θα μπορούσαν να καταλήξουν να βλάψουν παρά να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό».
Στα μέσα Νοεμβρίου αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο προεδρεύων δικαστής, Amit Mehta, προσπάθησαν να αναγκάσουν την Google να πουλήσει τον Chrome για πρακτικές κατά του ανταγωνισμού. Αυτό ακολουθεί την απόφαση-ορόσημο της κυβέρνησης ότι η εταιρεία παραβίασε το άρθρο 2 του νόμου Sherman, μετατρέποντάς την σε παράνομο μονοπώλιο αναζήτησης.
Εξαιτίας αυτού, το DOJ πιέζει την Google να πουλήσει σημαντικά τμήματα της επιχείρησής της, όπως ο Chrome και το Android. Όσον αφορά το Chrome, οι κυβερνητικοί δικηγόροι ισχυρίζονται ότι η Google έχει «εγκλωβίσει» τον ανταγωνισμό και έχει καταπνίξει τα κίνητρα των αντιπάλων.
[via]