Η Apple αντιδρά στις προτάσεις της ΕΕ να ξεκλειδώσει το οικοσύστημα της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε να ληφθούν μέτρα στο πλαίσιο του Digital Markets Act (DMA), τα οποία επικεντρώνονται στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Apple και Android, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες αυτές συνεργάζονται με συσκευές και υπηρεσίες τρίτων. Πιέζουν την Apple να ανοίξει τον περιφραγμένο κήπο της, συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων όπως οι ειδοποιήσεις του iOS και το AirDrop, ώστε οι συσκευές τρίτων να μπορούν να συμμετέχουν στο πάρτι.

  • Ειδοποιήσεις iOS: Η ΕΕ θέλει η Apple να επιτρέπει στις συσκευές τρίτων να έχουν πρόσβαση στις ειδοποιήσεις του iOS όπως ακριβώς και οι δικές της. Αυτό σημαίνει την προώθηση ειδοποιήσεων και τη δυνατότητα απαντήσεων απευθείας στις συνδεδεμένες συσκευές. Η ιδέα είναι αυτό να είναι «εξίσου αποτελεσματικό» με αυτό που παρέχει η Apple για τα δικά της προϊόντα.
  • AirDrop: Αυτή τη στιγμή αποτελεί αποκλειστικότητα μόνο για τις συσκευές της Apple, το AirDrop ίσως χρειαστεί να λειτουργήσει με συσκευές τρίτων κατασκευαστών. Φανταστείτε την αποστολή αρχείων μεταξύ ενός iPhone και ενός Android χωρίς να χρειάζεστε επιπλέον εφαρμογές.
  • Εκτέλεση στο παρασκήνιο: Οι συνοδευτικές εφαρμογές τρίτων θα μπορούσαν να αποκτήσουν τα ίδια προνόμια στο παρασκήνιο με τις συσκευές της Apple, ώστε να παραμένουν συνδεδεμένες και λειτουργικές ακόμη και όταν δεν εκτελούνται ενεργά.
  • Σύζευξη που ενεργοποιείται από την εγγύτητα: Αυτή η αβίαστη διαδικασία σύζευξης που διαθέτει η Apple για τα AirPods και τα ρολόγια Apple; Η ΕΕ θέλει οι συσκευές τρίτων να έχουν την ίδια μεταχείριση.

Για χρόνια, η Apple διατηρεί ένα αυστηρό οικοσύστημα, περιορίζοντας την πρόσβαση των ανταγωνιστών με το πρόσχημα της «ασφάλειας» ή της «εμπειρίας του χρήστη». Αν και αυτό λειτούργησε καλά για την Apple, άφησε τους ανταγωνιστές να αγωνίζονται να φτάσουν την ολοκλήρωση που προσφέρει η Apple στις συσκευές της.

Η αντίδραση της Apple στα προτεινόμενα μέτρα διαλειτουργικότητας της ΕΕ δεν ήταν καθόλου φιλική. Η εταιρεία έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτές οι αλλαγές στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών. Η Apple υποστηρίζει ότι ενώ υποστηρίζει την ιδέα των ίσων όρων ανταγωνισμού για τους προγραμματιστές, θέλει να διασφαλίσει ότι τυχόν νέα χαρακτηριστικά διαλειτουργικότητας δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών της.

Σύμφωνα με την Apple, «χωρίς τις σωστές προστασίες, η παροχή πρόσβασης σε τρίτους σε τμήματα των συσκευών των χρηστών θα μπορούσε να ανοίξει τρόπους σε κακοποιούς να κλέψουν ή να εκθέσουν τις προσωπικές τους πληροφορίες».

Ο τεχνολογικός γίγαντας είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο εταιρείες όπως η Meta να κάνουν κατάχρηση αυτών των νέων δικαιωμάτων πρόσβασης. Η Meta έχει υποβάλει πολλαπλά αιτήματα για πρόσβαση σε ευαίσθητες τεχνολογίες στις συσκευές της Apple, όπως το μικρόφωνο, το iMessage, ακόμα και το AirPlay. Η Apple φοβάται ότι μια τέτοια πρόσβαση θα μπορούσε να επιτρέψει στη Meta:

...να διαβάζει στη συσκευή ενός χρήστη όλα τα μηνύματα και τα email του, να βλέπει κάθε τηλεφωνική κλήση που πραγματοποιεί ή λαμβάνει, να παρακολουθεί κάθε εφαρμογή που χρησιμοποιεί, να σαρώνει όλες τις φωτογραφίες του, να εξετάζει τα αρχεία και τα συμβάντα του ημερολογίου του, να καταγράφει όλους τους κωδικούς πρόσβασης.

Η Apple πάντα υπερηφανευόταν ότι είναι θεματοφύλακας της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, υποστηρίζοντας ότι συλλέγει μόνο τα προσωπικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την παροχή των προϊόντων και των υπηρεσιών της.

[via]

Loading